Η Άγκυρα ανακοίνωσε την ανάκληση του πρέσβη της Τουρκίας από τη Γερμανία μετά την απόφαση του γερμανικού κοινοβουλίου να αναγνωρίσει τη γενοκτονία των Αρμενίων.

Ads

Ο νέος Τούρκος πρωθυπουργός Μπιναλί Γιλντιρίμ δήλωσε πως η απόφαση του γερμανικού κοινοβουλίου είναι αποτέλεσμα της δράσης ενός «ρατσιστικού αρμενικού λόμπι», το οποίο οδήγησε σε μια «λάθος απόφαση».

Σημειώνεται πως το γερμανικό κοινοβούλιο δεν αναγνώρισε μόνο την γενοκτονία των Αρμενίων το 1915 από τους Τούρκους, αλλά και τη δική της ενοχή ως συμμάχου της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας.

Από την πλευρά του ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε πως η απόφαση των Γερμανών θα έχει σοβαρές επιπτώσεις στις διμερείς σχέσεις, ενώ η τουρκική κυβέρνηση με ανακοίνωσή της χαρακτήρισε το ψήφισμα ως «κενό γράμμα». «Ανεύθυνη» χαρακτήρισε τη γερμανική ενέργεια ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Μεβλούτ Τσαβούσογλου.

Ads

Το ψήφισμα «τραυμάτισε σοβαρά τις σχέσεις Βερολίνου – Άγκυρας», δήλωσε ο εκπρόσωπος του ισλαμοσυντηρητικού, κυβερνώντος Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP) της Τουρκίας Γιασίν Ακτάι.