Ενα νέο επεισόδιο μεταφοράς αφρικανικής σκόνης βρίσκεται σε εξέλιξη σήμερα. Η μετεωρολογική υπηρεσία meteo του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών (ΕΑΑ) προβλέπει ότι στην Αθήνα και σύμφωνα με τα μοντέλα πρόβλεψης, η μεγαλύτερη ποσότητα σκόνης (περίπου 130 μικρογραμμάρια ανά κυβικό μέτρο αέρα) αναμένονται το μεσημέρι του Σαββάτου, ενώ στη συνέχεια η σκόνη θα αραιώσει σταδιακά.

Ads

Οι μεγαλύτερες συγκεντρώσεις της σκόνης αναμένονται σε ύψος 1.500 έως 3.000 μέτρα πάνω από το έδαφος.

Το φαινόμενο οφείλεται στα χαμηλά βαρομετρικά συστήματα στη Δυτική Μεσόγειο, που οδηγούν μεγάλες ποσότητες αφρικανικής σκόνης προς την περιοχή μας. Σύμφωνα με τους επιστήμονες του ΕΑΑ, η συγκέντρωση σκόνης δεν θα έχει πάντως την ίδια ένταση με αυτή του Μαρτίου, αν και στις νοτιότερες περιοχές της χώρας συνιστάται η αποχή από εξωτερικές αθλητικές δραστηριότητες.

Η ορατότητα είναι ιδιαίτερα περιορισμένη λόγω της σοβαρής συγκέντρωσης των αιωρούμενων σωματιδίων και οι ευπαθείς ομάδες πρέπει να προσέξουν. Ειδικά αυτοί που αντιμετωπίζουν αναπνευστικά προβλήματα.

Ads

Οι συστάσεις του υπουργείου Υγείας απευθύνονται σε ενήλικες και παιδιά αλλά και σε όλους όσοι έχουν αναπνευστικά ή καρδιολογικά προβλήματα οι οποίοι θα πρέπει να περιορίσουν την έντονη σωματική άσκηση σε εξωτερικούς χώρους.

Εάν αισθανθείτε κάποια ενόχληση στα μάτια ή το λαιμό ή αν νιώσετε ρινική συμφόρηση και έχετε έντονο βήχα, περιορίστε την εξωτερική σας δραστηριότητα και απευθυνθείτε στον προσωπικό σας γιατρό. Εκτός από τις ευπαθείς ομάδες, κάθε άτομο που αισθάνεται ενόχληση στα μάτια ή εμφανίζει βήχα, ρινική συμφόρηση ή ενόχληση στο λαιμό θα πρέπει να περιορίσει τη σωματική του άσκηση – δραστηριότητα, ιδιαίτερα αν αυτή γίνεται σε εξωτερικούς χώρους.