Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκεται ο μεσογειακός κυκλώνας Ζορμπάς, ο οποίος έχει ήδη χτυπήσει με δυνατούς ανέμους κι ισχυρές βροχοπτώσεις περιοχές της Δυτικής Ελλάδας, της Πελοποννήσου, των Κυκλάδων αλλά και της Αττικής. Δεν επιβεβαιώθηκαν οι πληροφορίες για αγνοούμενο στη Νέα Κίο. Γενικό απαγορευτικό απόπλου έχουν εκδώσει τουλάχιστον μέχρι την Κυριακή το πρωί οι λιμενικές αρχές. Τα σοβαρότερα προβλήματα εντοπίζονται στις περιοχές Κιάτου, Βέλου και Ξυλόκαστρου Κορινθίας, καθώς και στις περιοχές Άργους, Νέας Κίου και Κιβερίου Αργολίδας, όπου σημειώθηκαν πλημμυρικά φαινόμενα από υπερχείλιση ρεμάτων. 

Ads

Για ακραία καιρικά φαινόμενα έχουν προειδοποιήσει οι μετεωρολογικές υπηρεσίες και η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας, καθώς παρά την εξασθένηση των ανέμων, οι άνεμοι εξακολουθούν να φθάνουν κατά τόπους τα 9 και 10 μποφόρ. Οι Αρχές βρίσκονται σε πλήρη επιφυλακή για την αντιμετώπιση προβλημάτων από τα ακραία φαινόμενα.

Όπως επισημαίνεται, κατά το διήμερο Σαββάτου και Κυριακής προσοχή θα πρέπει να δείξουν οι κάτοικοι της Πελοποννήσου, της Στερεάς (συμπεριλαμβανομένης της Αττικής, της Εύβοιας, των Σποράδων, της Αν. Θεσσαλίας και των Κυκλάδων, καθώς οι βροχοπτώσεις και οι καταιγίδες κατά περιόδους θα είναι πολύ ισχυρές και υπάρχει κίνδυνος πλημμυρικών φαινομένων. Σταδιακά μέχρι το βράδυ του Σαββάτου τα φαινόμενα θα επεκταθούν στα νησιά του βορείου και ανατολικού Αιγαίου, πιθανώς στα Δωδεκάνησα.

Σύμφωνα με νέο έκτακτο δελτίο της ΕΜΥ, τα έντονα καιρικά φαινόμενα του Σαββάτου θα επηρεάσουν τις πρωινές ώρες της Κυριακής την ανατολική και νότια Πελοπόννησο και θα σταματήσουν. Βροχές και καταιγίδες κατά τόπους ισχυρές προβλέπονται στην ανατολική Στερεά, την Εύβοια, τη Θεσσαλία, τα νησιά του βορείου και ανατολικού Αιγαίου, την κεντρική και ανατολική Μακεδονία (κυρίως τη Χαλκιδική). Βαθμιαία τα φαινόμενα στην ανατολική Στερεά και την Εύβοια θα εξασθενήσουν. Πολύ θυελλώδεις άνεμοι 8-9 μποφόρ θα πνέουν στο Αιγαίο, και τοπικά στο κεντρικό και βόρειο Αιγαίο σε επίπεδο θύελλας (10 μποφόρ), με μικρή εξασθένηση αργά το βράδυ.

Ads

Τη Δευτέρα, τα έντονα καιρικά φαινόμενα θα περιοριστούν στην κεντρική Μακεδονία (κυρίως τη Χαλκιδική), την ανατολική Μακεδονία και τη Θράκη, όπου θα επηρεάσουν κυρίως τις παραθαλάσσιες περιοχές. Οι πολύ θυελλώδεις άνεμοι στο κεντρικό και βόρειο Αιγαίο σταδιακά θα εξασθενήσουν.

Ζωντανά η πορεία του κυκλώνα

Χαρακτηριστικό της σφοδρότητας του φαινομένου είναι ότι, με βάση το κυματικό μοντέλο του Εθνικού Αστεροσκοπείου/meteo.gr, προβλέπεται ότι τα κύματα θα ξεπεράσουν τα 11 μέτρα.

Τι να προσέξουμε

Η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας, λόγω του έκτακτου δελτίου επικίνδυνων καιρικών φαινομένων της Εθνικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας, τα οποία αναμένεται να επικρατήσουν τις επόμενες ημέρες, συνιστά στους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί, μεριμνώντας για τη λήψη μέτρων αυτοπροστασίας.

Ειδικότερα, σύμφωνα με την ΓΓΠΠ, σε περιοχές όπου προβλέπεται η εκδήλωση έντονων βροχοπτώσεων, καταιγίδων ή θυελλωδών ανέμων, συνιστά στους πολίτες:

  • Να ασφαλίσουν αντικείμενα τα οποία αν παρασυρθούν από τα έντονα καιρικά φαινόμενα ενδέχεται να προκαλέσουν καταστροφές ή τραυματισμούς.
  • Να βεβαιωθούν ότι τα λούκια και οι υδρορροές των κατοικιών δεν είναι φραγμένα και λειτουργούν κανονικά.
  • Να αποφεύγουν να διασχίζουν χειμάρρους και ρέματα, πεζή ή με όχημα, κατά τη διάρκεια καταιγίδων και βροχοπτώσεων, αλλά και για αρκετές ώρες μετά το τέλος της εκδήλωσής τους.
  • Να αποφεύγουν τις εργασίες υπαίθρου και δραστηριότητες σε θαλάσσιες και παράκτιες περιοχές κατά τη διάρκεια εκδήλωσης των έντονων καιρικών φαινομένων.
  • Να προφυλάσσονται αμέσως κατά τη διάρκεια μιας χαλαζόπτωσης. Να καταφεύγουν σε κτίριο ή σε αυτοκίνητο και να μην εγκαταλείπουν τον ασφαλή χώρο, παρά μόνο όταν βεβαιωθούν ότι η καταιγίδα πέρασε. Η χαλαζόπτωση μπορεί να είναι πολύ επικίνδυνη και για τα ζώα.
  • Να αποφεύγουν τη διέλευση κάτω από μεγάλα δέντρα, κάτω από αναρτημένες πινακίδες και γενικά από περιοχές, όπου ελαφρά αντικείμενα (π.χ. γλάστρες, σπασμένα τζάμια κ.λπ.) μπορεί να αποκολληθούν και να πέσουν στο έδαφος (π.χ. κάτω από μπαλκόνια).
  • Να ακολουθούν πιστά τις οδηγίες των κατά τόπους αρμοδίων φορέων, όπως η Τροχαία.

Για πληροφορίες και ανακοινώσεις σχετικά με την κατάσταση που επικρατεί και τη βατότητα του οδικού δικτύου, λόγω εισροής υδάτων, οι πολίτες μπορούν να επισκέπτονται την ιστοσελίδα της ΕΛ.ΑΣ (www.astynomia.gr).

Προειδοποίηση για προσοχή στις μετακινήσεις αλλά και στην τοποθέτηση αντικειμένων στα μπαλκόνια απήυθυνε μέσω twitter ο δήμαρχος Αθηναίων, Γιώργος Καμίνης.