Με το φθινόπωρο και την αξιολόγηση της τρόικας να πλησιάζoυν και τους 180 βουλευτές για την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας να μην έχουν βρεθεί, στο εσωτερικό της κυβέρνησης αρχίζουν οι «προσωπικές» στρατηγικές αλλά και η γαλάζια γκρίνια. Εχθές την ανακοίνωση για την αναβολή της πρώτης δόσης του ΕΝΦΙΑ, έκανε ο Ευάγγελος Βενιζέλος, γεγονός που έχει προκαλέσει έντονες αντιδράσεις από βουλευτές και στελέχη της ΝΔ.

Ads

Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, πριν ανακοινώσει ότι αναβάλλεται η πρώτη δόση του ΕΝΦΙΑ, δεν παρέλειψε να αναφέρει ότι το ζήτησε ο ίδιος. Όπως τονίζουν βουλευτές της ΝΔ, είχαν και οι ίδιοι ζητήσει αλλαγές στον Ενιαίο Φόρο Ακινήτων, με την ερώτηση προς τον υπουργό Οικονομικών από 25 γαλάζιους βουλευτές. Ωστόσο, η «δόξα» δόθηκε στον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης.

Ενώ «βγαίνουν τα μαχαίρια», όχι μόνο για το ποιος φταίει για τα λάθη του ΕΝΦΙΑ αλλά και για το ποιος θα ανακοινώσει ορισμένες διορθώσεις στο φιάσκο, ένας νέος πονοκέφαλος ήρθε να προστεθεί: το εμπάργκο της Μόσχας που απειλεί και ελληνικά προιόντα. Η απειλή είναι μεγάλη για την Βόρεια Ελλάδα, ενώ για ορισμένους νομούς-όπως της Καστοριάς, όπου το εμπόριο της γούνας διεξάγεται σχεδόν αποκλειστικά με την Ρωσία-πρόκειται κυριολεκτικά για οικονομική καταστροφή.

Για το Μέγαρο Μαξίμου αλλά και τον υπουργό Εξωτερικών Ε. Βενιζέλο δεν υπάρχουν σε αυτό το θέμα περιθώρια αντίδρασης, αφού η ελληνική πλευρά δεν είχε διαφοροποιηθεί στα ελάχιστο όταν η ΕΕ αποφάσιζε κυρώσεις εναντίον της Μόσχας. Ετσι στην κυβέρνηση προσπαθούν να μετατρέψουν σε επικοινωνιακό πλεονέκτημα ο,τιδήποτε έρχεται στον δρόμο τους. Το ίδιο συνέβη με την πρωθυπουργική ανακοίνωση προγραμμάτων για τους ανέργους, προγράμματα συνήθη τα τελευταία χρόνια, που αφορούν συγκεκριμένο χρονικό διάστημα και χρηματοδοτούνται μέσω ΕΣΠΑ.

Ads

Ακόμη και με το φιάσκο του ΕΝΦΙΑ έγινε προσπάθεια επικοινωνιακής εκμετάλλευσης, αφού το Μέγαρο Μαξίμου διέρρευσε στον Τύπο μετά το χθεσινό υπουργικό Συμβούλιο ότι ο κ. Σαμαράς προειδοποίησε να μην υπάρχουν άλλα φαινόμενα χαλάρωσης και  ζήτησε από τους υπουργούς του να ενημερώσουν τον γραμματέα του υπουργικού συμβουλίου για τον χρόνο απουσίας τους από την Αθήνα. Στην πραγματικότητα η σύντομη συνεδρίαση, που δεν κράτησε παρά 24 λεπτά(!),είχε σαφές μήνυμα:  και οι υπουργοί έχουν δικαίωμα στα μπάνια του λαού. 

Στο μεταξύ τo «success story» αποδομείται πλέον και στο χρηματιστήριο. Το ελληνικό χρηματιστήριο συμπλήρωσε εννέα σερί πτωτικές συνεδριάσεις με σωρευτικές απώλειες 10%, παρά το γεγονός ότι μεσολάβησε η αναβάθμιση της ελληνικής οικονομίας από τη Moody’s. Πέραν των γεωπολιτικών ανησυχιών για την Ουκρανία, στο εσωτερικό μέτωπο, ο ΕΝΦΙΑ και ο κίνδυνος να εκτιναχθούν οι ληξιπρόθεσμες οφειλές στην Εφορία μαζί με τη δυστοκία διαχείρισης των «κόκκινων» εταιρικών δανείων ήταν παράγοντες  που οδήγησαν στην πτώση. Όπως αναφέρει το Βήμα, είμαστε μπροστά σε μια πραγματική αποεπένδυση.