Ασφυξία απειλεί να προκαλέσει το ρωσικό εμπάργκο εισαγωγής αγροτικών προϊόντων που τέθηκε από χθες σε ισχύ στην ελληνική οικονομία. Η κυβέρνηση παρά τις καθησυχαστικές δηλώσεις των στελεχών της δεν έχει σχέδιο ενώ την ανησυχία εντείνουν διπλωματικές πηγές που εκτιμούν ότι είναι ελάχιστα αυτά που μπορούν να γίνουν σε διμερές επίπεδο. Στο μεταξύ η κυβέρνηση δέχεται πιέσεις για λύσεις από παραγωγούς και εξαγωγείς που βρίσκονται στα όρια νευρικής κρίσης αλλά και από τα κόμματα της αντιπολίτευσης. Την ίδια ώρα «μίνι κραχ» σημειώθηκε στο χρηματιστήριο που κατέγραψε απώλειες 4% και το χαμηλότερο κλείσιμο από τη συνεδρίαση της 3ης Οκτωβρίου 2014.

Ads

 
Τα ευχολόγια του υπ. Εξωτερικών Ευάγγελου Βενιζέλου που προχώρησε χθες σε καθησυχαστικές δηλώσεις περί επαφών με τη ρωσική πλευρά για να λυθεί το πρόβλημα και της κυβερνητικής εκπροσώπου ότι «γίνονται όλα όσα πρέπει να γίνουν» δεν πείθουν. Σήμερα η ρωσική πλευρά ανέβαλε επ’ αόριστον τη συνάντηση μεταξύ της ρωσικής υπηρεσίας υγειονομικού ελέγχου και αντιπροσωπείας της ελληνικής πρεσβείας που είχε προγραμματιστεί για σήμερα.
 
Επιπλέον διπλωματικές πηγές εκτιμούν ότι οι εξαιρέσεις ελληνικών προϊόντων από το ρωσικό εμπάργκο κρίνονται εξαιρετικά δύσκολες και πως σε διμερές επίπεδο είναι ελάχιστα αυτά που μπορούν να γίνουν. Τα κωλύματα είναι και νομικά και πολιτικά. «Ότι κινήσεις γίνουν εντάσσονται σε ευρωπαϊκό πλαίσιο» σημειώνουν οι ίδιες πηγές. Οι ειδικοί εμπειρογνώμονες της ΕΕ θα συνεδριάσουν για το ρωσικό εμπάργκο στις 14 Αυγούστου.

Διαβάστε επίσης:
Τι θα κοστίσει στην Ελλάδα το ρωσικό εμπάργκο;

 
Σε κλοιό πολιτικών πιέσεων η κυβέρνηση
 
Η κυβέρνηση την ίδια ώρα δέχεται ασφυκτικές πολιτικές πιέσεις για να βρει λύση. Ο βουλευτές Πέλλας της ΝΔ, Ιορδάνης Τζαμτζής, έστειλε επιστολή στον πρωθυπουργό τονίζοντας ότι δεν μπορεί να προβλέψει «τις αντιδράσεις των ροδακινοπαραγωγών και των φορέων της Πέλλας, της Ημαθίας της Πιερίας και της Λάρισας που είναι σε απόγνωση». Ζητά να εξαντληθούν όλα τα περιθώρια αντίδρασης και τονίζει ότι επιβάλλεται να διεκδικηθούν από την ΕΕ αποζημιώσεις για τις ζημιές που έχουν υποστεί αγρότες και φορείς.
 
Ο ΣΥΡΙΖΑ μέσω των βουλευτών του Βαγγέλη Αποστόλου και Δημήτρη Κοδέλα καταγγέλλει την κυβέρνηση για «μονόπλευρη και τυχοδιωκτική στάση στην κλιμακούμενη ένταση στην Ουκρανία» που έφερε τις καταστροφικές επιπτώσεις για τους παραγωγούς και την καλεί «έστω και τώρα να υιοθετήσει μια φιλειρηνική, πολυδιάστατη, ενεργητική εξωτερική πολιτική προς το συμφέρον της χώρας, των Ελλήνων αγροτών αλλά και του ελληνισμού της Ουκρανίας που δοκιμάζεται». Ο δε ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Μανώλης Γλέζος με επιστολή του στον Ρώσο Πρόεδρο, Βλαντιμίρ Πούτιν ζητά να αρθεί το εμπάργκο στα ελληνικά προϊόντα καθώς ο ελληνικός λαός «διέρχεται μια εποχή ακραίων στερήσεων».
 
«Όταν σημαντικά εθνικά μας θέματα έχουν γίνει χωματερή στην εξωτερική μας πολιτική, είναι επόμενο οι Έλληνες αγρότες να βλέπουν στη δική τους χωματερή τα προϊόντα που δεν μπορούν πλέον να εξάγουν στη Ρωσία, όχι από το εμπάργκο Πούτιν που ήταν αναμενόμενο, αλλά από το εμπάργκο που έχει βάλει στη λογική της η συγκυβέρνηση» σημειώνει σχετικά με το θέμα ο εκπρόσωπος των ΑΝΕΛ, Τέρενς Κουίκ.
 
Από την πλευρά της η ΔΗΜΑΡ ζητά σχέδιο διαχείρισης της κρίσης σε ευρωπαϊκό αλλά και κυβερνητικό επίπεδο σημειώνοντας πως «κάθε καθυστέρηση στην αντιμετώπιση του προβλήματος θα έχει δυσμενείς συνέπειες». Το ΚΚΕ καταγγέλλει την κυβέρνηση ως υπεύθυνη για το ρωσικό εμπάργκο. «Η ευθύνη της κυβέρνησης παραμένει όσο δεν διαχωρίζει τη θέση της από τα μέτρα της ΕΕ απέναντι στη Ρωσία και όσο δεν σχεδιάζει μέτρα στήριξης των μικρομεσαίων αγροτών, με αποζημιώσεις σε τιμές που να καλύπτουν το κόστος παραγωγής των προϊόντων τους» τονίζει σε σχετική ανακοίνωση.
 
Σε διαφορετική γραμμή το Ποτάμι αναφέρει: «στηρίζουμε τις ευρωπαϊκές αρχές αλλά ταυτόχρονα ζητούμε να υποστηριχθεί η ελληνική αγροτική παραγωγή». «Η κυβέρνηση οφείλει, σε συνεργασία με την ΕΕ, να φροντίσει για την εξασφάλιση αντισταθμιστικών μέτρων των παραγωγών που πλήττονται και ταυτόχρονα να διερευνηθούν οι δυνατότητες διοχέτευσης των ελληνικών προϊόντων σε νέες αγορές. Η κρίση μπορεί να γίνει ευκαιρία για επαναδιάταξη των εξαγωγών μας προς περισσότερες αγορές» τονίζει σε ανακοίνωσή του σημειώνοντας παράλληλα ότι οφείλουμε να επιμείνουμε στη διατήρηση των στενών εμπορικών μας σχέσεων με τη Ρωσία.