Περισσότερο χρόνο, αλλά και νέο δάνειο ύψους 16 έως 20 δισεκατομμυρίων ευρώ προτίθεται να δώσει στην Ελλάδα η ευρωζώνη όπως αναφέρει σημερινό δημοσίευμα της γερμανικής εφημερίδας Handelsblatt. Το δημοσίευμα στηρίζεται σε δηλώσεις αξιωματούχου της ευρωζώνης που υποστηρίζει ότι το πακέτο βοήθειας των 130 δισ. ευρώ δεν είναι αρκετό και επομένως τα επιπλέον δάνεια δεν είναι δυνατόν να αποφευχθούν.

Ads

Οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης αναμένεται να συνεδριάσουν στις 12 Νοεμβρίου προκειμένου να αποφασίσουν για πρόσθετα κεφάλαια, ενώ το νέο πακέτο θα πρέπει να εγκριθεί από την γερμανική Βουλή, προσθέτει το δημοσίευμα. Υπενθυμίζεται ότι σε δηλώσεις του στην γερμανική Die Zeit, που είδαν χθες το φως της δημοσιότητας ο Γερμανός υπ. Οικονομικών, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να υπερψηφιστεί ένατρίτο πακέτο στήριξης.
 
Σύμφωνα με τη Handelsblatt, τα επιπλέον κεφάλαια είναι απαραίτητα, διότι η Ελλάδα δεν θα έχει επιτύχει τον συμφωνημένο στόχο του πλεονάσματος ύψους 4,5% μέχρι το 2014. Ο στόχος αυτός θα επιτευχθεί δύο χρόνια αργότερα, δηλαδή το 2016, κάτι που προκύπτει από το μνημόνιο κατανόησης που έχουν επεξεργαστεί η τρόικα με την Ελλάδα και το οποίο επικαλείται η εφημερίδα.
 
Το δημοσίευμα κάνει λόγο και για τις διχογνωμίες στους κόλπους της τρόικας για το αν η Ελλάδα μπορεί να καταστήσει το χρέος της βιώσιμο έως το 2020. Η Κομισιόν πιστεύει ότι η χώρα μπορεί να πετύχει τον στόχο της μείωσης του ΑΕΠ στο 120% μέχρι το 2022. Ωστόσο, το ΔΝΤ εμμένει στην συμφωνηθείσα ημερομηνία του 2020.
 
Σε κάθε περίπτωση, πάντως, η ευρωζώνη προτίθεται να ελαφρύνει το βάρος του ελληνικού χρέους, σημειώνει το δημοσίευμα. Συνεπώς, ενδέχεται να μειωθούν για μία ακόμη φορά τα επιτόκια των ήδη υφισταμένων δανείων, καθώς επίσης και να υπάρξει νέα επιμήκυνση της διάρκειάς τους.
 
Ωστόσο, οι χώρες της ευρωζώνης δεν επιθυμούν να διαγράψουν ελληνικό χρέος, ζήτημα το οποίο έθεσε ανεπιτυχώς το ΔΝΤ στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, καταλήγει η Handelsblatt.
 
Πάντως, αμφιβολίες για το δημοσίευμα εξέφρασε ο υπεύθυνος των Γερμανών Φιλελευθέρων για θέματα προϋπολογισμού, Ότο Φρίκε, ο οποίος, μιλώντας στο ραδιόφωνο rbb-Inforadio, δήλωσε ότι δεν έχει ακούσει κάτι για νέα βοήθεια προς την Ελλάδα και έσπευσε να τονίσει ότι δεν βλέπει πλειοψηφία στην Βουλή για ένα τρίτο πακέτο βοήθειας. «Υπάρχουν κάθε φορά ωραίες νέες θεωρίες αλλά χρειάζονται και την έγκριση του γερμανικού κοινοβουλίου» επεσήμανε.