«Πιστωτική γραμμή με ενισχυμένους όρους» προκρίνουν για την Ελλάδα οι Ευρωπαίοι εταίροι, σύμφωνα με τη γερμανική εφημερίδα Handelsblatt. Η εφημερίδα επικαλείται εμπιστευτική έκθεση της Taskforce στην Ελλάδα σύμφωνα με την οποία στόχος είναι να δοθεί στη χώρα μελλοντικά η λεγόμενη γραμμή πίστωσης ECCL, η οποία θα συνδέεται με μια συμφωνία για μεταρρυθμίσεις.
 

Ads

Στο έγγραφο της Taskforce αναφέρεται ότι «δεν έχει αποφασιστεί ακόμη η δομή της συνεργασίας», ενώ σύμφωνα πάντα με την εφημερίδα οι κυβερνητικοί κύκλοι αναφέρουν ότι οι σχετικές διαπραγματεύσεις βρίσκονται σε εξέλιξη χωρίς, ωστόσο, να έχει ληφθεί καμία απόφαση. Εκτιμούν δε ότι η συμφωνία αυτή δεν πρόκειται να είναι τόσο λεπτομερής όσο είναι το τρέχον δεύτερο πρόγραμμα βοήθειας, το οποίο προβλέπει εκατοντάδες μεμονωμένα μέτρα.
 
Σύμφωνα με το δημοσίευμα της γερμανικής εφημερίδας προκειμένου η Ελλάδα να κρατηθεί σε «μεταρρυθμιστική γραμμή» οι Ευρωπαίοι προτίθενται να τις δώσεις σημαντικά οικονομικά κίνητρα. «Παράλληλα με την εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων θα συνεχίσουν να δίνονται οικονομικά κίνητρα μέσω της μεταφοράς κερδών των κεντρικών τραπεζών από τα ελληνικά ομόλογα» σημειώνεται στο έγγραφο της Task Force που επικαλείται η εφημερίδα.
 
Υπενθυμίζεται ότι στην αρχή της ευρωκρίσης η ΕΚΤ είχε προχωρήσει σε μαζική αγορά ομολόγων από τις χώρες της νοτίου Ευρώπης. Δεδομένου ότι είχε αγοράσει σε πολύ χαμηλές τιμές, όπως επισημαίνει η γερμανική εφημερίδα, η ΕΚΤ και οι κεντρικές τράπεζες αποκομίζουν κέρδη όταν αυτά λήγουν. Στο πλαίσιο του δεύτερου προγράμματος στήριξης, είχε συμφωνηθεί τα κέρδη αυτά να μεταφέρονται στην Αθήνα. Η πρακτική αυτή λοιπόν αναμένεται να συνεχιστεί και μετά τη λήξη του τρέχοντος προγράμματος.