Η γερμανική εφημερίδα Handelsblatt, επικαλούμενη πηγές που έχουν γνώση της συζήτησης για το ελληνικό χρέος, αναφέρει πως οι δανειστές έχουν καταλήξει και προετοιμάζουν το πακέτο μέτρων για την ελάφρυνση του χρέους της Ελλάδας.
Υπενθυμίζεται πως το Euro Working Group, μετά τη συνεδρίαση της Πέμπτης, ενέκρινε τη συμφωνία Ελλάδας – δανειστών και έδωσε το σύνθημα για την ελάφρυνση του χρέους, καλώντας το Eurogroup, στο «άμεσο μέλλον να διευθετήσει τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους στη βάση της συμφωνίας του Μαΐου του 2016».
Σύμφωνα λοιπόν με τις πληροφορίες της Handelsblatt η Κομισιόν, η ΕΚΤ, ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας (ESM) και το ΔΝΤ έχουν συντάξει έγγραφο με πιθανές επιλογές. Μεταξύ άλλων εκεί προβλέπεται μια ανταλλαγή χρέους δισεκατομμυρίων ευρώ».
Στο έγγραφο παρατίθενται πέντε διαφορετικές δυνατότητες για απομείωση του χρέους, οι οποίες με τη σειρά τους παρουσιάζονται με πολλές υποεπιλογές και συνδυασμούς δυνατοτήτων», αναφέρει η Handelsblatt σημειώνοντας: «Μεταξύ άλλων προτείνεται να επιμηκυνθεί η διάρκεια των υφιστάμενων δανείων διάσωσης σε δέκα, δεκαπέντε, είκοσι ή ακόμη περισσότερα χρόνια. Επιπλέον η ΕΚΤ και οι ευρωπαϊκές Κεντρικές Τράπεζες θα μπορούσαν να αποστέλλουν στην Αθήνα τα κέρδη που θα αποκόμιζαν από τα ελληνικά ομόλογα.
Ο ESM θα μπορούσε να αναλάβει τα δάνεια που έχει εκταμιεύσει το ΔΝΤ στην Αθήνα. Πρόκειται για 13 δις ευρώ για το 2019, σύμφωνα με το έγγραφο. Τα επιτόκια του ESM είναι εμφανώς χαμηλότερα, οι προθεσμίες εξόφλησης των δανείων μεγαλύτερες.
Η Ελλάδα έτσι θα απαλλαγεί από ένα σημαντικό μέρος του βάρουw, το ΔΝΤ θα έχει τη διαβεβαίωση ότι θα πάρει πίσω τα χρήματά του από τον ESM και όχι από την Ελλάδα και ο ESM θα μπορούσε να αντέξει οικονομικά την όλη διαδικασία: Είναι ήδη σαφές ότι η Αθήνα μακροπρόθεσμα δεν θα χρειαστεί όλα τα χρήματα από το βαρύ πρόγραμμα βοήθειας των 86 δις ευρω. Μέχρι σήμερα έχουν εκταμιευθεί μόλις 36 δις ευρώ».
Όπως αναφέρεται το εν λόγω σχέδιο, για το οποίο έχει εκφραστεί θετικά και το Βερολίνο, αποτελεί μία από τις πολλές εναλλακτικές προτάσεις, και σύμφωνα με τη Handelsblatt, όποια από όλες προκριθεί θα εφαρμοστεί στο τέλος του προγράμματος, στα μέσα του 2018.
Ένα από τα σενάρια που συζητούνται είναι η επέκταση των ωριμάνσεων των ελληνικών ομολόγων κατά 10 με 15 χρόνια. Η ΕΚΤ και οι εθνικές κεντρικές τράπεζες, μέσω των κρατών μελών της ευρωζώνης, μπορούν επίσης να επιστρέψουν στην Ελλάδα τα κέρδη που έβγαλαν από τα ελληνικά ομόλογα.
Τι λέει το Βερολίνο
Σε ανακοίνωση που εστάλη στο πρακτορείο Reuters, το γερμανικό υπουργείο Οικονομικών υποστηρίζει πάντως ότι η απόφαση για το εάν είναι ή όχι απαραίτητη η ελάφρυνση του χρέους θα ληφθεί το 2018.
«Καμία ελάφρυνση δεν ετοιμάζεται. Όσον αφορά σε πιθανά μέτρα για το χρέος, καταλήξαμε σε μία ξεκάθαρη συμφωνία στο ανακοινωθέν του Eurogroup, τον Μάιο του 2016. Σύμφωνα με αυτήν, μετά από την πλήρη εφαρμογή του προγράμματος προσαρμογής, θα εξεταστεί κατά πόσο μέτρα για το χρέος είναι αναγκαία» ανέφερε η εν λόγω γραπτή δήλωση, που παράλληλα τόνισε ότι «αυτό εξακολουθεί να ισχύει».
Στην Ελλάδα τα ΜΜΕ που στηρίζουν τις νεοφιλελεύθερες πολιτικές, χρημαδοτούνται από το ... κράτος. Tο tvxs.gr στηρίζεται στους αναγνώστες του και αποτελεί μια από τις ελάχιστες ανεξάρτητες φωνές στη χώρα. Mε μια συνδρομή, από 2.9 €/μήνα,ενισχύετε την αυτονομία του tvxs.gr και των δημοσιογραφικών του ερευνών. Συγχρόνως αποκτάτε πρόσβαση στα ντοκιμαντέρ και το περιεχόμενο του 24ores.gr.
Δες τα πακέτα συνδρομών >