Η πρώτη καταδίκη στην Ελλάδα για είδηση hoax (είδηση – απάτη) είναι γεγονός. 

Ads

Ένας δημοσιογράφος καταδικάστηκε για την αναμετάδοση παραπλανητικού ρεπορτάζ στο Διαδίκτυο. 

Σύμφωνα με την Καθημερινή, πρόκειται για έναν ιδιοκτήτη site για γονείς που δημοσίευσε άρθρο με τίτλο «ΣΟΚ: Δείτε πώς οι εταιρείες εξαπλώνουν τον καρκίνο μέσω εμβολίων».

Όπως γράφει η εφημερίδα, το Μονομελές Πρωτοδικείο Βέροιας επέβαλε στον δημοσιογράφο ποινή τριετούς φυλάκισης με αναστολή και πρόστιμο 500 ευρώ.

Ads

Η υπόθεση παραπέμφθηκε σε δίκη με εντολή εισαγγελέα, στον οποίο είχε απευθυνθεί αστυνομικός που διάβασε την είδηση – απάτη. 

Το εν λόγω hoax για τα καρκινογόνα εμβόλια πρωτοεμφανίστηκε το 2009 και έκτοτε αναδημοσιεύεται σε διάφορα site με αλλαγές. 

Είναι η υποτιθέμενη ιστορία μιας «μικρής Μαιρούλας» η οποία πέθανε από καρκίνο στον εγκέφαλο μετά από τη χορήγηση του εμβολίου MMR (ιλαράς, ερυθράς, παρωτίτιδας). 

Συνοδεύεται από δηλώσεις ανύπαρκτων ειδικών, σύμφωνα με τους οποίους «τα εμβόλια εξαπλώνουν το AIDS, τη λευχαιμία και άλλες φρικιαστικές πληγές σε όλο τον κόσμο».

Αντιδρώντας στην υπόθεση, η Ένωση Ελευθεροεπαγγελματιών Παιδιάτρων Αττικής προχώρησε σε καταγγελία στο υπουργείο Υγείας και τον ΕΟΦ.