Σε σύγκρουση αξιών, αλλά και κομματικών στρατηγικών και προσανατολισμών, εξελίχθηκε η συζήτηση και η ψηφοφορία στην Βουλή για την νομική αναγνώριση της ταυτότητας φύλου.

Ads

To επίμαχο άρθρο 3 του νομοσχεδίου που περιλαμβάνει την νομική διόρθωση φύλου από την ηλικία των 15 ετών πέρασε τελικά με  148 ψήφους, καθώς αρκετοί βουλευτές απ’ όλα τα κόμματα απουσίασαν επιτρέποντας έτσι να εγκριθεί η διάταξη με σχετική πλειοψηφία.

Συνολικά οι απόντες ήταν 15 – με τους περισσότερους να προέρχονται από την Δημοκρατική Συμπαράταξη – και πρόκειται για τους εξής: Μάρκος Μπόλαρης και Γιάννης Μιχελογιαννάκης από τον ΣΥΡΙΖΑ, Μάριος Γεωργιάδης, Αριστείδης Φωκάς και Αναστάσιος Μεγαλομύστακας από την Ένωση Κεντρώων, Αντώνης Σαμαράς και Γιώργος Κατσιαντώνης από τη ΝΔ και Φώφη Γεννηματά, Γιάννης Μανιάτης, Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος, Δημήτρης Κρεμαστινός, Βασίλης Κεγκέρογλου, Μιχάλης Τζελέπης από την Δημοκρατική Συμπαράταξη.

Οι κομματικές γραμμές πριν από την ψηφοφορία βρήκαν τον ΣΥΡΙΖΑ να ψηφίζει “ναι” σε όλα, την ΝΔ “όχι”  σε όλα πλην της τροπολογίας για την Τουρκική Ένωση Ξάνθης, το Ποτάμι “ναι” σε όλα, τους ΑΝΕΛ να ψηφίζουν “ναι” επί της αρχής και να καταψηφίζουν το άρθρο 3, και την Δημοκρατική Συμπαράταξη να λέει επίσης “ναι” επί της αρχής και να δηλώνει “παρών” στο άρθρο 3. “Οχι” σε όλα ψήφισαν το ΚΚΕ και η Χρυσή Αυγή.

Ads

Οι διαφοροποιήσεις

Οι επιμέρους διαφοροποιήσεις ωστόσο που καταγράφηκαν είναι ενδεικτικές της πολιτικής δοκιμασίας που αποτέλεσε για όλα τα κόμματα το συγκεκριμένο νομοσχέδιο. Στην πράξη, οι 148 που ψήφισαν “ναι” στο επίμαχο άρθρο 3 ήταν 140 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, οι 6 βουλευτές του Ποταμιού, ο Θανάσης Θεοχαρόπουλος που διαφοροποιήθηκε από την γραμμή της Δημοκρατικής Συμπαράταξης και ο Κώστας Ζουράρις που διαφοροποιήθηκε από τους ΑΝΕΛ.

Στο στρατόπεδο των κυβερνητικών εταίρων ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ, Πάνος Καμμένος που βρίσκεται στην Βραζιλία έστειλε επιστολική ψήφο λέγοντας  «όχι» στο άρθρο 3 για την αλλαγή φύλου στα 15, και δηλώνοντας «παρών» στα υπόλοιπα.

«Ναι» στην τροπολογία για την Τουρκική Ενωση Ξάνθης και «όχι» στο άρθρο 3, ψήφισε όπως είχε προαναγγείλει και η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ στην Γεωργία Γεννιά, ενώ επίσης από τον ΣΥΡΙΖΑ η Νίνα Κασιμάτη ψήφισε «ναι» σε όλα και «όχι» στην τροπολογία. «Ναι» σε όλα και «όχι» στην τροπολογία, ψήφισε και ο βουλευτής Ξάνθης του ΣΥΡΙΖΑ, Ζεϊμπέκ Χουσεϊν.

Από τους ΑΝΕΛ, πέραν του προέδρου του κόμματος, ο Δημήτρης Καμμένος ψήφισε “ναι”στην τροπολογία και «όχι» στα άρθρα 1 έως 7.  Η Έλενα Κουντουρά, ψήφισε «ναι» στην τροπολογία για τουρκική ένωση Ξάνθης, όχι στο άρθρο 3, ενώ η Μαρία Κόλλια-Τσαρουχά ψήφισε “ναι” επί της αρχής, “ναι” στη τροπολογία και “όχι” στα άρθρα 1-7.

Η σύγκρουση Τσίπρα – Μητσοτάκη

Πριν από την ψηφοφορία, υπήρξε έντονη αντιπαράθεση ανάμεσα στον Αλέξη Τσίπρα και τον Κυριάκο Μητσοτάκη, με τον πρωθυπουργό να παρεμβαίνει ζητώντας από τον πρόεδρο της ΝΔ να ανακαλέσει προσβλητική, όπως την χαρακτήρισε, αναφορά του σε όσους επιθυμούν να αλλάξουν ταυτότητα φύλου. “Εχετε δικαίωμα να μην τους στηρίζετε ενώ τους υποσχεθήκατε ότι θα τους στηρίξετε αλλά δεν έχετε δικαίωμα να τους εξευτελίζετε”, είπε. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης στην ομιλία του είχε αναφερθεί σε έναν ψυχίατρο ο οποίος φέρεται να ρώτησε  πολίτη γιατί θέλει να κάνει αλλαγή φύλου κι εκείνος του απάντησε ότι του το συνέστησαν εξωγήινοι που συνάντησε στον Υμηττό.

Μετά την παρέμβαση Τσίπρα, ο αρχηγός της ΝΔ είπε ότι χρησιμοποίησε απλώς ένα παράδειγμα για να καταδείξει την ανάγκη της επιστημονικής διάγνωσης πριν κάποιος αιτηθεί αλλαγή φύλου.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης για μια ακόμη φορά στόχευσε στην απόσταση μεταξύ των δύο κυβερνητικών εταίρων, ερωτώντας “ο κύριος Καμμένος που είναι; Και στον Άρη θα πήγαινε για να μην είναι παρών, αυτός που έλεγε θα ρίξει την κυβέρνηση, έβαλε την ουρά στα σκέλια για την καρέκλα και ψηφίζει τα αντίθετα από αυτά που πιστεύει”.

“Είστε γιαλαντζί φιλελεύθερος”, κατήγγειλε από την πλευρά του ο πρωθυπουργός τονίζοντας: “Έχετε ένα πρόβλημα κατανόησης των επιχειρημάτων. Λέτε ότι είσαστε υπέρ του δικαιώματος στον αυτοπροσδιορισμό. Και την ίδια στιγμή λέτε ότι οι ενήλικες πολίτες πρέπει να πηγαίνουν να παίρνουν γνωμάτευση για να αποκτήσουν το δικαίωμα στον αυτοπροσδιορισμό. Έχετε χάσει τη μπάλα. Είστε νεοφιλελεύθερος”.  Σε ό,τι αφορά το θέμα, δε, το θέμα των ΑΝΕΛ ο Αλέξης Τσίπρας είπε: “Έρχεστε με την καραμέλα των ΑΝΕΛ. Η ίδια η ζωή αποδεικνύει ότι οι ΑΝΕΛ, που τους κατηγορείτε ως ακροδεξιούς, με τον Καμμένο στην κυβέρνηση πέρασε το σύμφωνο συμβίωσης και περνάει τώρα το νομοσχέδιο για την ταυτότητα φύλου”.