Στον πιο επίσημο τόνο το φιλοκυβερνητικό Βήμα της Κυριακής, φαίνεται να “καρφώνει” την κυβέρνηση και τον Πρωθυπουργό προσωπικά για τα αδιέξοδα που αντιμετωπίζει σε όλα τα θέματα που διαχειρίστηκε, με κυρίαρχο βέβαια το προσφυγικό που έχει προκαλέσει τεράστιο πολιτικό και επικοινωνιακό πλήγμα.

Ads

Σε εκτενές σχόλια του “Βηματοδότη” περιγράφεται με σαφήνεια το πολύ αρνητικό κλίμα που επικρατεί στο Μέγαρο Μαξίμου, οι συνεχείς αποτυχίες σε όλα τα μέτωπα, οι παλινωδίες και το αδιέξοδο που έχει να διαχειριστεί: 

«Το Μέγαρο Μαξίμου, μπορώ να σας βεβαιώσω ότι αυτό τον καιρό ζει τις χειρότερες των ημερών του μετά την ανάληψη των πρωθυπουργικών καθηκόντων από τον κ. Μητσοτάκη. Μήτε γέλια, μήτε χαρές πια.  Οι πολλές, συνδυασμένες και επαναλαμβανόμενες κρίσεις δεν αφήνουν περιθώρια χαρούμενων και ανέφελων στιγμών. Αντιθέτως, όπως μεταφέρουν οι γνωρίζοντες, επικρατούν εντάσεις και αναστατώσεις. Οι επικρίσεις περισσεύουν, η γκρίνια και η κατήφεια έχουν για τα καλά εγκατασταθεί στα ενδότερα του Μεγάρου και μαζί βεβαίως επιτείνεται η απογοήτευση για πρόσωπα και επιλογές.

Ειδικά για την εξέλιξη του μεταναστευτικού και προσφυγικού προβλήματος το Μέγαρο Μαξίμου βρίσκεται σε κατάσταση τραγικού αδιεξόδου. Οι επιτελείς του Πρωθυπουργού διαπιστώνουν ότι όλα τα μέτρα ήταν λάθος εξ αρχής και πως χάθηκε πολύτιμος χρόνος. Η επικράτηση της αστυνομικής διαχείρισης του προβλήματος υπήρξε, αν μη τι άλλο,  ατυχής. Ο κ. Χρυσοχοΐδης ανέλαβε πρώτος μεν και το Μεταναστευτικό, αλλά στην πορεία, μετά τις πολλές νεοδημοκρατικές δυναμικές αντιδράσεις στην ενδοχώρα, έχασε την μπάλα κα επί της ουσίας αποσύρθηκε….

Ads

Το ποτήρι ωστόσο ξεχείλισε τις τελευταίες μέρες, μετά τα επαναλαμβανόμενα μπρος πίσω. Πρώτα με τον αρμόδιο υπουργό Νότη Μηταράκη που επέλεξε τις επιτάξεις ιδιωτικών χώρων για τα κλειστά κέντρα και υποχώρησε μετά τις πρώτες αντιδράσεις, δίδοντας χρόνο και έδαφος στους κύκλους που ετοίμαζαν σημαντικές κινητοποιήσεις.

Και στη συνέχεια η εσπευσμένη αποστολή διμοιριών ΜΑΤ, οι οποίες αναγκάστηκαν σε άτακτη υποχώρηση μετά τα εκτεταμένα αιματηρά γεγονότα». 

image

Τα “ξερονήσια” και τα φαντάσματα της ιστορίας

Μάλιστα και σε μια  προοδευτική “αναλαμπή” της ιστορίας της εφημερίδας στιγματίζεται ως “Αδέξια Δεξιά” η κυβέρνηση για την ανιστόρητη, ακροδεξιά και πρωτοφανή ιδέα της “αποθήκευσης” των προσφύγων σε ακατοίκητα “ξερονήσια”, που αρχίζει να καλλιεργείται καθώς έχουν αποτύχει στη διαχείριση όλων των ζητημάτων.

Από την έντονη κριτική στήλη του Βηματοδότη – καθώς είναι η πολλοστή το τελευταίο διάστημα επίθεση του Ομίλου Μαρινάκη στο Μαξίμου- δεν λείπει ούτε η αντιμετώπιση του κορωναϊού φιλοξενώντας δηλώσεις του Δημήτρη Κρεμαστινού που κρίνει αδικαιολόγητη την επιβολή επιλεκτικών περιοριστικών μέτρων. Μοιάζει να υπονοεί ότι η κυβέρνηση επενδύει στην υστερία του κορωναϊού για να οχυρωθεί πίσω από το φόβο της κοινωνίας.

Αποδοκιμασία για το πρωτοσέλιδο στο Πρώτο Θέμα

Αυτό πάντως, το κάνει με μάλλον απροκάλυπτο τρόπο το Πρώτο Θέμα, σε ένα πρωτοσέλιδα που έχει προκαλέσει μεγάλες αντιδράσεις σε δημοσιογραφικούς κύκλους και κοινωνικά δίκτυα καθώς επιστρατεύει σενάρια από ταινίες δυστοπικής φαντασίας μιλώντας ακόμη και για επιβολή στρατιωτικού νόμου στη χώρα και ακραία μέτρα, στην περίπτωση που συνεχιστεί η εξάπλωση του ιού. Κάτι που ούτε στην πηγή της επιδημίας, την Κίνα, δεν έχει συμβεί.

image

“Υποτροπή στην ανομία”;

Δεν περνά απαρατήρητο πάντως το κεντρικό άρθρο της Καθημερινής που επιμερίζει την ευθύνη για το χάος των τελευταίων περισσότερο στους πολίτες παρά στην κυβέρνηση και τους τραγικά λανθασμένους χειρισμούς της, σε μια λογική “νόμου και τάξης”, που υπερβαίνει τις αδιέξοδες και παντελώς αποτυχημένες πολιτικές σε όλα τα μέτωπα.

image

Τα πρωτοσέλιδα του Κυριακάτικου Τύπου

Τις διαδοχικές αποτυχίες, πάντως, υπενθυμίζει με διάφορα πρωτοσέλιδα και ο αντιπολιτευόμενος τύπος την Κυριακή.  Το Documento αναφέρεται στις σοβαρές εσωτερικές έριδες που προκαλεί το Προσφυγικό μετά τα γεγονότα στα νησιά και την ενίσχυση των ακροδεξιών απόψεων. Η kontra news (εκτός από τους νεκρούς μάρτυρες της υπόθεσης novartis) υπενθυμίζει ότι η μεγάλη πολιτική ήττα της κυβέρνησης αποτυπώνεται στις κυλιόμενες δημοσκοπήσεις και προκαλεί πανικό ενώ η “Δημοκρατία” ενώ ο Ερντογάν “προκαλεί” μάλλον τον πρώτο ανασχηματισμό της κυβέρνησης Μητσοτάκη.

image

image

image

image

image

image

image

image

image

image

image

image