Με κόκκινα δάνεια και πλειστηριασμούς, δύο άκρως ευαίσθητα κοινωνικά θέματα, «χτυπούν» οι πιστωτές στον πρώτο γύρο της, μεταμνημονιακής και μετεκλογικής, διαπραγμάτευσης με την κυβέρνηση.

Ads

Οι όροι και τα προαπαιτούμενα της περίφημης πρώτης αξιολόγησης, για την δόση των 2 δισ. ευρώ,μπαίνουν σήμερα στο τραπέζι του EuroWorkingGroup για να «κλειδώσουν» στο Eurogroup της Δευτέρας, με μεγάλο μοχλό πίεσης και πάλι τις τράπεζες και την ανακεφαλαιοποίησή τους. Το δε μήνυμα, όπως επαναβεβαίωσε χθες υψηλόβαθμη ευρωπαϊκή πηγή, είναι σαφές και λέει ότι προκειμένου να κλείσει η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών πριν από το τέλος του χρόνου, η κυβέρνηση θα πρέπει να υιοθετήσει συγκεκριμένα προαπαιτούμενα στο πλαίσιο της αξιολόγησης.

Εξίσου σαφής είναι και η λανθάνουσα απειλή που εμπεριέχει το συγκεκριμένο μήνυμα, καθώς εάν η ανακεφαλαιοποίηση μετατεθεί στην επόμενη χρονιά, τότε η νέα κοινοτική νομοθεσία προβλέπει ότι αυτή θα πρέπει να γίνει με όρους bail in ―  δηλαδή, υπό προϋποθέσεις, ακόμη και με ενδεχόμενο κούρεμα καταθέσεων.

Στο πλαίσιο αυτό, και με βάση τις πληροφορίες από τις Βρυξέλλες, τα πρώτα προαπαιτούμενα για τα οποία πιέζουν οι πιστωτές θα είναι τα κόκκινα δάνεια, οι πλειστηριασμοί, η χορήγηση κινήτρων για την συμμετοχή των ιδιωτών στην ανακεφαλαιοποίηση ― όλα τα καίρια θέματα, δηλαδή, που άπτονται της λειτουργίας των τραπεζών.

Ads

Μόνον εάν υπάρξει άμεσα συμφωνία και νομοθετικές πρωτοβουλίες της κυβέρνησης στα συγκεκριμένα ζητήματα, θα είναι εφικτή η ολοκλήρωση της αξιολόγησης το αργότερο έως τα μέσα Νοεμβρίου, έτσι ώστε έως το τέλος του χρόνου να αποδεσμευτούν τα αναγκαία κεφάλαια, ύψους έως και 15 δισ. ευρω, για την ενίσχυση και ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών όπως προβλέπεται από τη συμφωνία της 12ης Ιουλίου.

Το ακριβές και τελικό ποσό που χρειάζονται οι τράπεζες αναμένεται να γίνει γνωστό περί τα τέλη Οκτωβρίου και έως τότε θα πρέπει οπωσδήποτε να έχουν ψηφιστεί τα σχετικά προαπαιτούμενα. Επ΄αυτών, δε, η επιμονή των πιστωτών εστιάζεται ήδη στην τελική ρύθμιση των κόκκινων δανείων, που υπολογίζεται πια ότι φθάνουν στα 100 δισ. ευρώ, με ισχυρές πιέσεις να μην υπάρχει γενικευμένο δίχτυ κοινωνικής προστασίας και, κυρίως να αρθεί η γενική απαγόρευση πλειστηριασμών.

Η επιλεκτική και με αυστηρά ― εισοδηματικά και κοινωνικά ― κριτήρια προστασία των δανειοληπτών προβλέπεται ήδη στο Μνημόνιο, η εξειδίκευσή τους όμως και οι λεπτομέρειες που θα περιλαμβάνουν οι ρυθμίσεις που θα έρθουν στη Βουλή αναμένεται να είναι το πρώτο πεδίο έντονης δοκιμασίας για το «δίδυμο» της ελληνικής διαπραγματευτικής ομάδας, τον υπουργό Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο και τον αναπληρωτή υπουργό Γιώργο Χουλιαράκη.

Χαρακτηριστική της πίεσης που ασκείται είναι η επιμονή παραγόντων της πλευράς των πιστωτών να μπει στο τραπέζι η πώληση μέρους των μη εξυπηρετούμενων δανείων ― κυρίως επιχειρηματικών ― σε ξένα funds με ό,τι μπορεί να συνεπάγεται αυτό σε οικονομικό και κοινωνικό επίπεδο.