Με πρόταση για πρωτογενή πλεονάσματα 3,5% για μια τριετία (2018-2021) και, στη συνέχεια, μείωσή τους στο 2,5% πηγαίνει στην Ουάσιγκτον και την εαρινή σύνοδο του ΔΝΤ ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος.

Ads

Η εν λόγω πρόταση θα τεθεί στις συναντήσεις που θα έχει από αύριο το πρωί η ελληνική αποστολή (Τσακαλώτος -Χουλιαράκης – Παπαδημητρίου) με όλους τους εμπλεκόμενους παράγοντες στο ελληνικό ζήτημα και, ουσιαστικά, αποτελεί την ελληνική διαπραγματευτική «σφήνα» στο πόκερ ΔΝΤ και Βερολίνου για το θέμα της ελάφρυνσης του χρέους – το θέμα, που θα κρίνει και την επίτευξη ή μη της συνολικής πολιτικής συμφωνίας με τους δανειστές.

Πρόσθετο «όπλο» της ελληνικής πλευράς σ’ αυτό το πόκερ είναι τα στοιχεία για το πρωτογενές πλεόνασμα του 2016 που θα ανακοινωθούν αύριο από την ΕΛΣΤΑΤ και αναμένεται να επιβεβαιωθούν τη Δευτέρα από τη Eurostat.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες από ελληνικές κυβερνητικές πηγές, το πλεόνασμα του 2016 ξεπερνά το 3,5% έναντι 0,5% που προέβλεπε ο μνημονιακός στόχος.

Ads

Ενδεικτικό είναι και δημοσίευμα του Bloomberg που, επικαλούμενο αξιωματούχο του υπουργείου Οικονομικών κάνει λόγο για πρωτογενές πλεόνασμα κοντά στο 4% του ΑΕΠ το 2016, δηλαδή σχεδόν επτά φορές πάνω από τον μνημονιακό στόχο.

Παρά αυτό το υπερ-πλεόνασμα ωστόσο, το Bloomberg μεταδίδει ότι το ΔΝΤ εξακολουθεί να μην πείθεται για την διατηρησιμότητα της δημοσιονομικής υπεραπόδοσης και την μεσοπρόθεσμη βιωσιμότητα των πλεονασμάτων.

Υπενθυμίζει δε και την χθεσινή έκθεση fiscal monitor του Ταμείου η οποία προσδιορίζει το πλεόνασμα του 2018 στο 2% έναντι 3,5% που προβλέπει ο ευρωπαϊκός άξονας των δανειστών και σημειώνει ότι βασικό επιχείρημα του Ταμείου αποτελεί η θέση ότι το υπερπλεόνασμα του 2016 αποτελεί απόρροια, ως επί το πλείστον, επιβολής έκτακτων μέτρων και λιγότερο, εφαρμογής των αναγκαίων διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων.

Το ύψος του πλεονάσματος θα αποτελέσει το «κλειδί» για το θέμα του χρέους, καθορίζοντας τα μέτρα μιας ενδεχόμενης ελάφρυνσης, μιας και, όσο υψηλότερο καταγραφεί, τόσο μικρότερη θα είναι η αναγκαία παρέμβαση.

Σ’ αυτό ακριβώς το δεδομένο «χτυπά» η πρόταση που κομίζει ο Ευκλείδης Τσακαλώτος και την οποία θα συζητήσει πριν από οποιονδήποτε άλλον με την επικεφαλής του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ αύριο το πρωί στις 9.

Ο έλληνας υπουργός Οικονομικών θα συναντηθεί επίσης αύριο, στο περιθώριο των εργασικών της συνόδου, με τον γερμανό υπουργό Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, τον πρόεδρο του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ και τον υπουργό Οικονομικών της Γαλλίας Μισέλ Σαπέν.

Το Σάββατο θα έχει επίσης συναντήσεις με τον επίτροπο Πιερ Μοσκοβισί και τον διευθυντή του Ευρωπαϊκού Τμήματος του ΔΝΤ Πολ Τόμσεν.

Ο βασικός άξονας της ελληνικής πλευράς σ’ αυτές τις συναντήσεις, όπως δήλωσε σήμερα και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος θα είναι «η ανάγκη να προσδιοριστούν όσο το δυνατόν χαμηλότερα πλεονάσματα πέραν του 2018» και να επέλθει «μια ουσιαστική και βιώσιμη λύση, που θα ορίζει συγκεκριμένα μεσοπρόθεσμα μέτρα ρύθμισης του ελληνικού χρέους».

Οπως, πάντως, αναγνώρισε και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ακόμη κι εάν τεθούν οι βάσεις αυτής της λύσης οι τελικές αποφάσεις για την πολιτική συμφωνία με τους δανειστές δεν αναμένονται στην Ουάσιγκτον αυτό το Σαββατοκύριακο αλλά αργότερα, σε επίπεδο Eurogroup.

Ο Δημήτρης Τζανακόπουλος επιβεβαίωσε ότι απομακρύνεται και η προοπτική έκτακτης συνεδρίασης του Eurogroup, δείχνοντας ως πιθανότερο χρόνο της τελικής συμφωνίας την τακτική συνεδρίαση των υπουργών Οικονομικών στις 22 Μαίου.