Για τον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ η επιτυχία του υποστηριζόμενου από το ΑΚΕΛ ανεξάρτητου υποψηφίου Α. Μαυρογιάννη στην Κύπρο, που δεν είχε προβλεφθεί από τις δημοσκοπήσεις, είναι απόδειξη της αναξιοπιστίας τους.

Ads

To είπε ο Αλ. Τσίπρας στη Βουλή, απευθυνόμενος στον Κ. Μητσοτάκη, που έχει υπερεπενδύσει στο δημοσκοπικό προβάδισμα της ΝΔ, ενώ το συζητούν από την Κυριακή των προεδρικών εκλογών στην Κύπρο τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ.

Για τη ΝΔ και τους υποστηρικτές της αυτό που μετράει είναι ότι οι δημοσκοπήσεις δεν “έχασαν” τον πρώτο, τον Ν. Χριστοδουλίδη.

Είναι χαρακτηριστικό το άρθρο του Γ. Πρετεντέρη στα ΝΕΑ:

“Με άλλα λόγια, η μοναδική σχετική απόκλιση από τις δημοσκοπήσεις ήταν το ποσοστό του Μαυρογιάννη που πήγε πιο πάνω από τον δημοσκοπικό μέσο όρο του.

Δεν το λες και Βατερλώ!”

Ο Κ. Μητσοτάκης το τράβηξε ακόμη περισσότερο λέγοντας από το βήμα της Βουλής ότι η κάλπη έφερε δεύτερο τον δημοσκοπικά τρίτο και καλώντας τον Αλ. Τσίπρα να προσέξει να μην του συμβεί αυτό, δηλαδή να μην προσπεράσει τον ΣΥΡΙΖΑ το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ.

Η πραγματικότητα είναι ότι το αποτέλεσμα του πρώτου γύρου των προεδρικών εκλογών στην Κύπρο ήταν ψυχρολουσία για το Μέγαρο Μαξίμου και για το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα. ΄Όχι μόνο ο υποψήφιος του κεντροδεξιού ΔΗΣΥ Α. Νεοφύτου καταβαραθρώθηκε και ο υποστηριζόμενος από την Αριστερά αντίπαλός του πέρασε στον δεύτερο γύρο, αλλά επιπλέον οι δημοσκοπήσεις διαψεύστηκαν.

Και όσο δεν δίνεται μια επιστημονική εξήγηση για το λάθος τόσο ευκολότερα γίνονται γενικεύσεις που αφορούν συνολικά τις δημοσκοπήσεις.

Οπως είναι λογικό, παρά την επίδειξη αυτοπεποίθησης του Κ. Μητσοτάκη, υπάρχει ανησυχία στο Μέγαρο Μαξίμου για την αποτυχία των δημοσκοπήσεων στην Κύπρο.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το επόμενο διάστημα θα γίνουν δημοσκοπήσεις με κάλπη, και όχι τηλεφωνικές, για να περιοριστεί το ρίσκο, ενώ στελέχη εταιρειών στην Αθήνα επικοινωνούν με συναδέλφους τους στη Λευκωσία προσπαθώντας να καταλάβουν τι ακριβώς συνέβη.