Την είδηση του θανάτου του σπουδαίου Έλληνα σκηνοθέτη, Θόδωρου Αγγελόπουλου, μεταδίδουν τα μεγαλύτερα ξένα μέσα ενημέρωσης. Ο 77χρονος σκηνοθέτης κατέληξε το βράδυ της Τρίτης στο νοσοκομείο όπου νοσηλευόταν, αφού παρασύρθηκε από μοτοσυκλέτα, στη Δραπετσώνα, όπου πραγματοποιούσε γυρίσματα για τη νέα του ταινία, «Η άλλη θάλασσα».

Ads

 
Την είδηση της τραγικής απώλειας του Θ.Αγγελόπουλου μεταδίδει η βρετανική εφημερίδα The Guardian, μιλώντας για έναν «βραβευμένο Έλληνα κινηματογραφιστή, γνωστό για το αργό και ονειρικό του στυλ σαν σκηνοθέτη».

image
 
«Ήταν διάσημος για ένα στυλ ταινιών που περιλάμβανε μακρές, προσεκτικά χορογραφημένες σκηνές, ενώ εξέταζε πολιτικά και ιστορικά θέματα της σύγχρονης Ελλάδας» γράφει το BBC.

«Ο Αγγελόπουλος κέρδισε μεγάλο αριθμό βραβείων για τις ταινίες του, τα περισσότερα σε ευρωπαϊκά κινηματογραφικά Φεστιβάλ, στη διάρκεια μιας καριέρας που εκτεινόταν περισσότερα από 40 χρόνια» αναφέρει το περιοδικό Time.
 
«Ο Αγγελόπουλος υπήρξε εμβληματική φιγούρα του ελληνικού σινεμά, ξεκινώντας από τη δεκαετία του 1970» αναφέρει το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Ads

«Ο Θ. Αγγελόπουλος, που είχε εργαστεί στην εφημερίδα Δημοκρατική Αλλαγή ως δημοσιογράφος και κριτικός κινηματογράφου έως ότου την έκλεισε η χούντα των συνταγματαρχών, δήλωνε υπερήφανος που δεν έκανε ποτέ κάποια “εμπορική” ταινία. Οι κινηματογραφιστές στο Χόλιγουντ κάνουν ταινίες υποθέτοντας ότι ο κόσμος είναι Αμερικανικός και σκέφτεται όπως εκείνοι, κάτι που δεν ισχύει είπε πει» σημειώνει το Γερμανικό Πρακτορείο.

«Ο Δάσκαλος του διεθνούς κινηματογράφου, με διακρίσεις στα φεστιβάλ του κόσμου γύριζε τη νέα του ταινία με θέμα την κρίση», υπογραμμίζει η εφημερίδα La Stampa. «Η Ελλάδα των ταινιών του απέχει έτη φωτός από τα τουριστικά στερεότυπα. Στις ταινίες του συχνά κάτω από ένα γκρίζο και βροχερό ουρανό, μεταξύ των ερημικών οροσειρών αναδύθηκε η σκληρή και με βάθος καρδιά της χώρας, αυτός ο πυρήνας του πόνου που ίσως μόνο σήμερα, με την έκρηξη της οικονομικής κρίσης εμφανίστηκε υπό το φως του ήλιου. Ο Αγγελόπουλος το είχε διηγηθεί πολύ πιο πριν με την οξυδέρκεια και την ευαισθησία που μετατρέπουν έναν σκηνοθέτη σε δημιουργό» τονίζει η εφημερίδα.
 
«Μικρός το δέμας και συνεσταλμένος, με μετρημένο χαμόγελο και μια ειρωνεία σχεδόν αγγλοσαξωνική, ο Αγγελόπουλος υπήρξε και σημείο αναφοράς για την ελληνική πολιτική. Προσφάτως, σε συνέντευξη για την ελληνική κρίση που συντάραξε τη χώρα του έλεγε: είναι δύσκολοι καιροί αλλά εμείς έχουμε το προνόμιο να έχουμε ζήσει τη μιζέρια. Θα εξέλθουμε ανακαλύπτοντας την αλληλεγγύη και την αξία των μικρών πραγμάτων που κερδίθηκαν με ιδρώτα και πάθος», αναφέρει στο αφιέρωμά της, μεταξύ άλλων, η εφημερίδα Il Messaggero.
 
Ιδιαίτερη αναφορά γίνεται στην εφημερίδα Corriere della Sera στις συνεργασίες του έλληνα σκηνοθέτη με ιταλούς ηθοποιούς όπως οι Marcello Mastroianni Fabrizio Bentivoglio, καθώς και στην τελευταία συνεργασία με τον ηθοποιό Toni Servillo πρωταγωνιστή της ταινίας που δεν πρόλαβε να ολοκληρώσει. Ο τελευταίος βρισκόταν στην Αθήνα ήδη από τα Χριστούγεννα για τα γυρίσματα της ταινίας «Η άλλη Θάλασσα», τρίτο μέρος της τριλογίας του Αγγελόπουλου. Όπως τονίζεται στο δημοσίευμα η απόφαση για τη συνέχεια της παραγωγής και της ταινίας θα ληφθεί στο άμεσο μέλλον.

Γερουλάνος: «Σημείο αναφοράς το σινεμά του Αγγελόπουλου»
 
«Ένας απ΄ τους σημαντικότερους δημιουργούς της έβδομης τέχνης και κορυφαίος πρεσβευτής του ελληνικού πολιτισμού χάθηκε απρόσμενα χθες βράδυ», αναφέρει ο υπουργός Πολιτισμού και Τουρισμού, Παύλος Γερουλάνος, στη συλλυπητήριο μήνυμά του για το θάνατο του Θόδωρου Αγγελόπουλου.
 
Ο κ. Γερουλάνος τονίζει ότι το σινεμά του Θόδωρου Αγγελόπουλου αποτελεί σημείο αναφοράς για τους ομοτέχνους του σε ολόκληρο τον κόσμο αλλά και για κάθε άνθρωπο που αναζητεί στην Τέχνη ερεθίσματα για να σκεφτεί και να νιώσει.
 
«Μπορεί να μην πρόλαβε να ολοκληρώσει την τελευταία ταινία της ζωής του, την ”Άλλη θάλασσα”, αλλά ο Αγγελόπουλος μας ταξίδεψε ίσως όσο κανένας άλλος Έλληνας σκηνοθέτης με το έργο του. Του οφείλουμε όλοι μας ένα τεράστιο ”ευχαριστώ”. Στην περίπτωσή του, η λέξη ”αναντικατάστατος” αποκτά πραγματικό περιεχόμενο» καταλήγει ο υπουργός Πολιτισμού.

Δηλώσεις για το θάνατο του Θ. Αγγελόπουλου

Τη βαθύτατη θλίψη του για τον θάνατο του Θόδωρου Αγγελόπουλου, «του σκηνοθέτη που με την πρωτοπόρα ματιά του άνοιξε νέους δρόμους και αναδείχθηκε σε κορυφαία μορφή του παγκόσμιου κινηματογράφου» εκφράζει με ανακοίνωσή του, ο Λουκάς Παπαδήμος. «Στις ταινίες του, αποτύπωσε το δράμα της μετεμφυλιακής Ελλάδας και συνέβαλε στην βαθύτερη κατανόηση της σύγχρονης ιστορίας. Η χώρα σε μια δύσκολη στιγμή, χάνει έναν μεγάλο δημιουργό της. Το έργο που αφήνει ως παρακαταθήκη θα αποτελεί πάντα ένα πολύτιμο κεφάλαιο στην πολιτιστική μας ιστορία» σημειώνεται στη δήλωση.

«Ο Θόδωρος Αγγελόπουλος υπήρξε πολίτης του κόσμου, ένας από τους σημαντικότερους δημιουργούς του ευρωπαϊκού και του παγκόσμιου κινηματογράφου και πρωτίστως πρεσβευτής του ελληνικού πολιτισμού» ανέφερε ο Πρόεδρος της Βουλής, Φίλιππος Πετσάλνικος. «Το έργο του συνιστά ένα μείζον ποιητικό αφήγημα της σύγχρονης ελληνικής ιστορίας, στο κέντρο της οποίας ο Αγγελόπουλος τοποθετεί τον άνθρωπο ως αυτόπτη μάρτυρα και πρωταγωνιστή» σημείωσε.

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Γιώργος Παπανδρέου, εξέφρασε τα συλλυπητήριά του στην οικογένεια του Θ.Αγγελόπουλου και έκανε την ακόλουθη δήλωση: «Ένας μεγάλος δημιουργός, ένας μεγάλος Έλληνας, έφυγε από κοντά μας. Ο Θόδωρος Αγγελόπουλος, με το έργο του παρακολούθησε βήμα – βήμα και σε βάθος την ανθρώπινη πορεία και τη σύγχρονη ελληνική ιστορία. Ανέδειξε την κοινωνική πραγματικότητα με μοναδικό τρόπο. Και μαζί, διαμόρφωσε νέα δεδομένα στον ελληνικό κινηματογράφο, έθεσε νέους κανόνες, σήκωσε ψηλά το μέτρο των απαιτήσεών μας». «Με τις αναζητήσεις του, για τον άνθρωπο και την τέχνη, μέσα από το “μάτι της κινηματογραφικής μηχανής”, έσπασε τα όρια του μικρόκοσμού μας και κατέκτησε την προσοχή και τον σεβασμό σε ολόκληρο τον κόσμο» πρόσθεσε.

«Μέσα από τις ταινίες του, ο κορυφαίος και πολυβραβευμένος διεθνής Έλληνας σκηνοθέτης ανήκει σε εκείνους που κράτησαν το όνομα της πατρίδας μας ψηλά και μετέφεραν σε όλη την υφήλιο τον πολιτισμό της» δήλωσε από την πλευρά του, ο πρόεδρος της ΝΔ, Αντώνης Σαμαράς. «Η Ελλάδα έχασε, έναν από τους σημαντικότερους πρεσβευτές της στο εξωτερικό. Στις δύσκολες στιγμές που βιώνουμε, τέτοιες απώλειες κάνουν πιο πυκνή την “ομίχλη” που έχει πλημμυρίσει τη ζωή μας» ανέφερε, σημειώνοντας «το ελληνικό, ουμανιστικό σύμπαν του σπουδαίου αυτού κινηματογραφιστή υπέδειξε, μέσα από την γλώσσα των εικόνων, μια διαφορετική ανάγνωση της ελληνικότητας».

“Ένας μεγάλος άνθρωπος της Έβδομης Τέχνης, πρωτοπόρος του ποιοτικού κινηματογράφου, ο Θόδωρος Αγγελόπουλος, έφυγε απροσδόκητα από τη ζωή. Ο αδόκητος θάνατός του συγκλονίζει τον καλλιτεχνικό κόσμο και όχι μόνο. Το «μετέωρο βήμα του Πλούτωνα» στη μέση της οδού, μας πήρε έναν άνθρωπο που μας είχε συγκλονίσει, συγκινήσει και προβληματίσει βαθειά” αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο ΛΑΟΣ.

Τη θλίψη της για «τον τραγικό και αναπάντεχο χαμό» του Θ.Αγγελόπουλου εξέφρασε η γενική γραμματέας του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα. «Το έργο του έχει κατακτήσει μια σημαντική θέση στην ιστορία του ελληνικού και του παγκόσμιου κινηματογράφου» πρόσθεσε.

Ο πρόεδρος της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας δήλωσε ότι ο κινηματογράφος έχασε την ποιητική ματιά και την πραγματική αφήγηση. «Η χώρα έχασε έναν από τους πιο καταξιωμένους δημιουργούς της σε διεθνές επίπεδο» πρόσθεσε, συμπληρώνοντας, «”αν κάνω ένα βήμα, είμαι αλλού” λέει ένας χαρακτήρας του στο Μετέωρο βήμα του πελαργού. Ο Θόδωρος Αγγελόπουλος μπορεί να είναι πια αλλού, αλλά πήγε πολλά βήματα μπροστά τον πολιτισμό σε αυτή τη χώρα».

“Ο τραγικός θάνατος του Θόδωρου Αγγελόπουλου, του μέγιστου σκηνοθέτη, του παγκόσμιου κινηματογραφιστή, του γνήσιου δημοκράτη, που περπάτησε συνεπής πάντα τους δρόμους της αριστεράς, μας γεμίζει θλίψη, οδύνη. Η Ελλάδα πενθεί. Στεκόμαστε όλοι δίπλα στους οικείους του” αναφέρει σε δηλωσή του, ο πρόεδρος της Δημοκρατικής Αριστεράς, Φώτης Κουβέλης.

«Δημιουργικός και πρωτοπόρος (ο Θ.Αγγελόπουλος) έφτιαξε σχολή σκέψης για το σύγχρονο κινηματογράφο» ανέφερε η πρόεδρος της Δημοκρατικής Συμμαχίας, Ντόρα Μπακογιάννη. «Ποιητής των κινηματογραφικών εικόνων και της σύγχρονης ελληνικής ιστορίας και κοινωνικής πραγματικότητας, ο Θόδωρος Αγγελόπουλος υπήρξε χωρίς αμφιβολία, ο Έλληνας σκηνοθέτης με τη μεγαλύτερη διεθνή αποδοχή τα τελευταία τριάντα χρόνια, ενώ το έργο του αποτελεί αντικείμενο μελετών και αφιερωμάτων» πρόσθεσε.

Τη βαθιά θλίψη της κυπριακής Βουλής των αντιπροσώπων, για τον θάνατο του διεθνούς φήμης Έλληνα σκηνοθέτη Θεόδωρου Αγγελόπουλου, εκφράζει με γραπτή δήλωση του ο πρόεδρος του σώματος, Γιαννάκης Ομήρου. «Η απώλεια για τον ελληνικό και τον παγκόσμιο κινηματογράφο είναι τεράστια και δυσαναπλήρωτη» αναφέρει ο κ. Ομήρου, σημειώνοντας πως «η καλλιτεχνική δημιουργία του Θεόδωρου Αγγελόπουλου αναγνωρίστηκε και καταξιώθηκε σε ολόκληρο τον κόσμο και οι ταινίες του αποτελούν πολύτιμο κομμάτι της παγκόσμιας δημιουργίας της έβδομης τέχνης».

Το Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης εξέφρασε την οδύνη του για το θάνατο του Θόδωρου Αγγελόπουλου. «Ο Θόδωρος Αγγελόπουλος έγραψε το δικό του κεφάλαιο στην παγκόσμια ιστορία του κινηματογράφου. Το έργο του συνομίλησε ισάξια με το έργο σπουδαίων δημιουργών. Οι αλληγορικές του εικόνες, αποτύπωσαν μέσα από μικρές ανθρώπινες ιστορίες, τη μεγάλη Ιστορία, τη συλλογική μνήμη, την πολιτική» αναφέρει σε ανακοίνωσή του το Φεστιβάλ. «Μας χάρισε έναν κινηματογράφο ανεκτίμητων συναισθημάτων και ιδεών. Διανοούμενος, στοχαστής, ποιητής των εικόνων, ο Θόδωρος Αγγελόπουλος, μας αφήνει πιο πλούσιους με το έργο του, πιο φτωχούς με την απουσία του».