Μία ομάδα γυναικών από τη Θεσσαλονίκη αποκαλούμενες «οι γειτόνισσες» επικήρυξαν τον επίδοξο βιαστή της γειτονιάς τους, λέγοντας του «δύο λόγια» μέσα από μία αφίσα που τοιχοκόλλησαν παντού στην πόλη.

Ads

Με έναν πρωτότυπο τρόπο αποφάσισαν γυναίκες της περιοχής Καμάρας στη Θεσσαλονίκη να αντιμετωπίσουν άγνωστο που έχει ήδη κάνει σεξουαλικές επιθέσεις στη γειτονιά τους. Αφορμή για την κινητοποίηση τους στάθηκε η απόπειρα βιασμού που δέχτηκε νεαρή κοπέλα στην είσοδο της πολυκατοικίας όπου διαμένει. Η αστυνομία δεν επιβεβαιώνει τέτοιο περιστατικό, καθώς δεν έχει γίνει σχετική καταγγελία, πολύ συχνά ωστόσο τα θύματα του βιασμού ή παρόμοιων επιθέσεων δεν καταφεύγουν στις Αρχές για να μη στιγματιστούν. Οι «γειτόνισσες» καλούν τις γυναίκες να βγουν μπροστά ωστόσο και να σπάσουν τη σιωπή τους.

«Πρόσφατα σε μια γειτονιά του κέντρου της πόλης, κοπέλα δέχθηκε άγρια επίθεση στην είσοδο της πολυκατοικίας της από άγνωστο άντρα. Είναι γνωστό ότι αντίστοιχα περιστατικά έχουν συμβεί στην ευρύτερη περιοχή του κέντρου, τώρα, κάποτε ή πέρυσι», γράφει η αφίσα.

«Από το μισογυνικό βλέμμα, το σεξιστικό γέλιο, την άνεση με την οποία παραβιάζουν τα όρια μας, την καταδυνάστευση των επιθυμιών μας, από την τόσα χρόνια εκπαίδευση στον ανδρισμό, μέχρι τον ίδιο τον βιασμό, αναγνωρίζουμε μια κοινή διαδρομή: Οι βιαστές δεν είναι ράτσα ειδική, είναι άνδρες καθημερινοί», συνεχίζει.

Ads

«Εμείς ως γυναίκες που κατοικούμε στο κέντρο, επιλέγουμε να μην κλείνουμε τα αυτιά μας σε τυχόν φωνές που μπορεί να ακουστούν κάποιο βράδυ, μεσημέρι ή και πρωί. Μόνο η επαγρύπνηση και η αλληλεγγύη μας αποτρέπουν τέτοια περιστατικά», σημειώνεται επίσης στην αφίσα.

«Η ανοχή μας είναι μηδενική. Σε ψάχνουμε», καταλήγει το μήνυμα στον επίδοξο βιαστή.