Με σύνθημα «Ήρθε η ώρα να βάλουμε stop στην άσεμνη έκθεση των ανθρώπων και του πλανήτη στη ρύπανση και τη βία» ξεκίνησε η 14η Διεθνής Γυμνή Ποδηλατοδρομία στη Θεσσαλονίκη.

Ads

Άνθρωποι όλων των ηλικιών βρέθηκαν στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, ανταποκρινόμενοι στο κάλεσμα «Ελάτε όσοι γυμνοί τολμάτε!» του κινήματος gymnosophy, ενώ αρκετοί ήταν εκείνοι που πειραματίστηκαν με το body painting.

«Είναι μια γιορτή διεκδίκησης για την προώθηση του ποδηλάτου ως μέσου μετακίνησης και της ήπιας κινητικότητας, ενάντια στην κουλτούρα του αυτοκινήτου και της ρύπανσης που δημιουργεί. Για την απεξάρτηση μας από το πετρέλαιο, τον λιγνίτη και τις μη ήπιες ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. Για την οικολογία, το περιβάλλον, την κλιματική κρίση, την επανασύνδεση με την φύση, την αποανάπτυξη, την χορτοφαγία, την ειρήνη & την μη-βία, τα δικαιώματα ανθρώπινων και μη ανθρώπινων ζώων, την ελευθερία έκφρασης και σεξουαλικότητας, την ισότητα και την διαφορετικότητα, την απενοχοποίηση του φυσικού γυμνού μας σώματος, χωρίς οποιεσδήποτε διακρίσεις», εξηγούν οι διοργανωτές.

Η Διεθνής Γυμνή Ποδηλατοδρομία προωθεί το ποδήλατο ως μέσο μετακίνησης έναντι της χρήσης αυτοκινήτου και της συνεπακόλουθης ρύπανσης που δημιουργεί, ενώ στοχεύει επίσης σε ένα ασφαλές δίκτυο ποδηλατοδρόμων. Πρόκειται για ένα διεθνές κίνημα, στο οποίο συμμετέχουν περισσότερες από 70 πόλεις παγκοσμίως, ενώ στην Ελλάδα πραγματοποιείται από το 2008 με συναυλίες, δρώμενα, και παράλληλες εκδηλώσεις.

Ads

image

image

image

image