Στα  γεγονότα της συνόδου των Καννών του 2011 και στη στάση του τότε πρωθυπουργού Γιώργου Παπανδρέου, που τον έκανε να «χλομιάσει» και να αλλάξει στάση σχετικά με το δημοψήφισμα, αναφέρεται ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελος Βενιζέλος σε συνέντευξή του στη βρετανική εφημερίδα Guardian, με τίτλο «Πώς η Ελλάδα ξέφυγε από το να βυθίσει την Ευρώπη στο χάος».

Ads

Τη συνέντευξη υπογράφει η Ελενα Σμιθ, η οποία στην αρχή του κειμένου αναφέρει για εκείνη τη Σύνοδο των Καννών: «Ήταν ένα γεύμα στο οποίο μόνο τέσσερις από τους 14 συμμετέχοντες μίλησαν και κανείς δεν έφαγε». 

«Ποτέ πριν δεν είχα δει τόσο μη διπλωματική συμπεριφορά», αναφέρει ο πρόεδρος τους ΠΑΣΟΚ στη συνέντευξη, τότε υπουργός Οικονομικών της κυβέρνησης Παπανδρέου. «Το κλίμα ήταν εξαιρετικά βαρύ, απολύτως τραγικό. Και πολύ πολύ επιθετικό», προσθέτει.

Μέρκελ και Σαρκοζί εξοργίστηκαν με την ανακοίνωση Παπανδρέου για δημοψήφισμα στην Ελλάδα. «Ο Σαρκοζί ήταν εξαιρετικά εκνευρισμένος», αναφέρει ο Ευ. Βενιζέλος. «Κανείς δεν μπορούσε να μιλήσει, καθώς μιλούσε εκείνος συνεχώς. Η Μέρκελ ήταν πιο ήρεμη, αλλά το μήνυμά της ήταν ξεκάθαρο: είτε ακυρώνετε το δημοψήφισμα ή διεξάγετε ένα, αμέσως, που θα ρωτά: ‘ναι ή όχι στο ευρώ’. Και μετά από αυτό θα δούμε αν θα προχωρήσουμε με την (επόμενη) δόση (της βοήθειας), το πρόγραμμα (διάσωσης), το κούρεμα», προσθέτει.

Ads

«Φανταστείτε την αντίδραση των αγορών. Σε τρεις ημέρες θα είχαμε καταρρεύσει. Δε θα είχαμε φτάσει ποτέ στο δημοψήφισμα επειδή θα είχε σημειωθεί μαζική ανάληψη καταθέσεων από τις τράπεζες», σημειώνει ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ.  

Η Μέρκελ πρότεινε να παραμείνει ο Βενιζέλος για να εξετάσει όλα τα πιθανά σενάρια εξόδου (από την ευρωζώνη) μαζί με τον τότε επικεφαλής του Eurogroup Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ και τους υπουργούς Οικονομικών Γερμανίας και Γαλλίας, συνεχίζει το δημοσίευμα, «διότι το αποτέλεσμα (του δημοψηφίσματος) θα μπορούσε κάλλιστα να είναι “όχι”».  Ο Γιούνκερ ο Βενιζέλος αρνήθηκαν να παραμείνουν, προστίθεται.

«Είπα στον Παπανδρέου: “Είσαι καλά; Ανακοινώνεις όλα αυτά τα πράγματα και ρωτάς τώρα;”»

Η ανταποκρίτρια του Guardian σχολιάζει ότι ο Ευάγγελος Βενιζέλος όταν περιγράφει τα γεγονότα των Καννών «χλομιάζει».
 
Ο ίδιος, αναφερόμενος στην ανακοίνωση του τότε πρωθυπουργού, εκτιμά ότι ο Γ. Παπανδρέου δεν του είχε πει για το δημοψήφισμα διότι ήξερε ότι θα διαφωνούσε.

Επίσης, σημειώνει ότι στην αρχή υποστήριξε την ιδέα επειδή, όπως λέει ο ίδιος, δεν ήθελε «να διαιρέσει περισσότερο τη χώρα ή το κυβερνών κόμμα». 

Ένα email του Γ. Παπανδρέου, αναφέρει ο Ευ. Βενιζέλος, τον έκανε να συνειδητοποιήσει πως ο τότε πρωθυπουργός δεν είχε ενημερώσει τους υπόλοιπους ηγέτες της ΕΕ.  Αυτό, λέει ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, τον έκανε να νιώσει τόσο αδιάθετος αδιάθετος που εισήχθηκε στο νοσοκομείο με σκωληκοειδίτιδα λόγω άγχους. 

Συγκεκριμένα ο Ευ. Βενιζέλος αναφέρει: «Ήταν ένα πράγμα να μην ενημερώσει εμένα, αλλά εντελώς άλλο να μην το έχει πει στη Μέρκελ ή τον Σαρκοζί ή κανέναν στην ΕΕ. Όταν έλαβα εκείνο το email στη 1.30 μετά τα μεσάνυχτα που ρωτούσε “Τι θα συμβεί αν χάσουμε;” του απάντησα: “Είσαι καλά; Ανακοινώνεις όλα αυτά τα πράγματα και ρωτάς τώρα; Δεν είχες σκεφτεί τίποτα από όλα αυτά πριν;” Ενιωσα τόσο αδιάθετος διαβάζοντας εκείνο το email που χρειάστηκε να πάω στο νοσοκομείο στις 4 το πρωί».

Συνεχίζοντας να διηγείται τα γεγονότα, σημειώνει ότι στις 6.30 το πρωί, ενώ ήταν ακόμα με τον ορό, το τηλέφωνο του άρχισε να χτυπά. Πρώτος πήρε ο Σόιμπλε, μετά ο επίτροπος νομισματικών υποθέσεων Όλι Ρεν και έπειτα ο Γιούνκερ, ζητώντας να μάθουν τι συνέβαινε. «Δεν υπήρχε άλλος τρόπος – έπρεπε να συνοδεύσει τον Παπανδρέου στις Κάννες», σημειώνεται στο δημοσίευμα.

Εκεί, σύμφωνα με τον ίδιο, ο Βενιζέλος πραγματοποίησε μία «λαμπρή» εμφάνιση «υπερασπιζόμενος τον πρωθυπουργό».
 
Άλλαξε τακτική, όπως λέει, όταν είδε ότι διακυβευόταν το μέλλον της χώρας «Η πτήση της επιστροφής (στην Αθήνα) ήταν η πιο δραματική που έχω κάνει ποτέ», αναφέρει ο Βενιζέλος.

Ο Γιώργος Παπανδρέου είχε εμμείνει στη θέση του και βγαίνοντας από τη συνάντηση είχε πει ότι το δημοψήφισμα θα πραγματοποιούταν. Εν τω μεταξύ, χωρίς ο έλληνας ηγέτης να το γνωρίζει, οι Μέρκελ και Σαρκοζί είχαν δηλώσει σε κοινή συνέντευξη Τύπου ότι η Ελλάδα είχε μία επιλογή: δημοψήφισμα για παραμονή ή έξοδο από την ευρωζώνη, σύμφωνα με το δημοσίευμα.

«Ως υπουργός Οικονομικών έπρεπε να πω κάτι. Αν την επομένη οι Ελληνες ξυπνούσαν με το ευρωπαϊκό μέλλον της χώρας τους τόσο αβέβαιο θα είχαμε απόλυτο πανικό και μαζικές αναλήψεις. Θα είχαμε προκαλέσει μεγάλη ζημιά στην ευρωζώνη, πέρα από την αυτοκαταστροφή μας», λέει ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ.
 
Ο Guardian γράφει: «Καθώς ο Γ. Παπανδρέου κοιμόταν στο κάθισμά του, ο Βενιζέλος ετοίμαζε μία δήλωση που θα ήταν τελικά “η αρχή του τέλους του δημοψηφίσματος”. Εντός λεπτών από την προσγείωση η οκτώ παραγράφων ανακοίνωσή του δόθηκε στη δημοσιότητα. “Η θέση της Ελλάδα εντός του ευρώ είναι μια ιστορική κατάκτηση που δεν μπορεί να αμφισβητηθεί. Αυτό το κεκτημένο του ελληνικού λαού δεν μπορεί να εξαρτηθεί από ένα δημοψήφισμα”».

«Ήταν 4.45 το πρωί, περίπου τρεις ώρες πριν το άνοιγμα των τραπεζών και εννέα ώρες μετά την έναρξη του γεύματος στις Κάννες. “Η πιο σκοτεινή ώρα της ευρωζώνης είχε περάσει”», καταλήγει το δημοσίευμα.