«Καμία διακήρυξη ανθρωπίνων δικαιωμάτων δεν απαγορεύει τίποτα και το ελληνικό Σύνταγμα δεν καθορίζεται το γάμο έτσι ώστε να συνάπτεται ανάμεσα σε έναν άνδρα και μια γυναίκα». Αυτό δήλωσε στο βρετανικό «Guardian» την Τετάρτη η ακτιβίστρια της LGBT κοινότητας , Αντρέα Γκίλμπερτ.

Ads

Η δήλωση της Γκίλμπερτ έρχεται ως απάντηση στις χθεσινές δηλώσεις του υπουργού Δικαιοσύνης, Χαράλαμπου Αθανασίου, που είχε πει – μεταξύ άλλων: «Εξάλλου και η σύμβαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων το απαγορεύει. Όταν μιλάει για γάμο, μιλάει για άνδρα και γυναίκα».

image
Η Άντρεα Γκίλμπερτ

Το άρθρο της βρετανικής εφημερίδας φέρει τίτλο «Ο Έλληνας υπουργός Δικαιοσύνης αποκηρύσσει το γάμο των γκέι», με το συντάκτη του να επισημαίνει πως ο Χ. Αθανασίου «κατηγορείται για ομοφοβία μετά και την απερίφραστη από την πλευρά του αποκήρυξη των γάμων μεταξύ γκέι».

Ads

Σύμφωνα, πάντα, με την εφημερίδα, η Αθήνα τιμωρήθηκε πέρυσι με πρόστιμο από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (ΕΔΑΔ), αφού απέτυχε να επεκτείνει το νομοθετικό πλαίσιο για την προστασία των δικαιωμάτων σε γκέι και λεσβίες, μια κίνηση που το ΕΔΑΔ περιέγραψε ως διάκριση εναντίον των ομόφυλων ζευγαριών.

Παράλληλα, επισημαίνεται πως μέσα στην Ευρώπη των 28 μόνον η Ελλάδα και η Λιθουανία εξακολουθούν να αρνούνται την αναβάθμιση της σχετικής νομοθεσίας, ενώ χαρακτηριστική ήταν και η δήλωση του Χ. Αθανασίου όταν ελέχθη πως η πλειονότητα των χωρών-μελών της Ε.Ε. έχει υιοθετήσει μέτρα προστασίας υπέρ των ομοφύλων: «Αυτό είναι δικό τους θέμα», επισήμανε.

Ωστόσο, η εφημερίδα κάνει αναφορές τόσο στα λόγια του Μητροπολίτη Θεσσαλονίκης, Άνθιμου, ο οποίος πρόσφατα είχε αποκαλέσει την ομοφυλοφιλία ως «διαστροφή της ανθρώπινης ύπαρξης» όσο και στις περιγραφές του βουλευτή της νεοναζιστικής οργάνωσης «Χρυσή Αυγή», Ηλία Παναγιώταρου, ο οποίος είχε περιγράψει τις σχέσεις των γκέι ως «αρρώστια».