Παράταση του ελληνικού προγράμματος κατά έξι μήνες και χορήγηση ρευστότητας ύψους έως και 18 δισ. ευρώ φαίνονται έτοιμοι να προτείνουν οι εκπρόσωποι των δανειστών στην Αθήνα, σύμφωνα με άρθρο του βρετανικού Guardian που δημοσιεύεται σήμερα Δευτέρα.

Ads

Σύμφωνα με την εφημερίδα, οι θεσμοί προσανατολίζονται στο να υπάρξει μια κάποια δέσμευση για ελάφρυνση του ελληνικού χρέους, όμως οι αξιωματούχοι τονίζουν πως αυτά εξαρτώνται από μια θετική απάντηση από τον έλληνα πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα. Με άλλα λόγια, δίνουν μια “υπόσχεση” για αναδιάρθρωση του χρέους, αλλά υπό όρους και χωρίς αυτή να συνδέεται με το τρέχον πρόγραμμα διάσωσης.

Όπως αναφέρει η ίδια πηγή, η πρόταση των δανειστών συμπεριλαμβάνει και μια σειρά αλλαγών τόσο στο φορολογικό όσο και στις συντάξεις, τα οποία, σύμφωνα πάντα με τον Guardian, η ελληνική κυβέρνηση έχει ορίσει ως “κόκκινες γραμμές” που δεν θα περάσουν.

Η εφημερίδα υπογραμμίζει, εξάλλου, ότι η Αθήνα είναι έτοιμη να συναινέσει μόνο σε μείωση των υψηλότερων συντάξεων, που δεν θα επηρέαζε περισσότερους από 80.000 ανθρώπους. Στις υποχωρήσεις λέγεται ότι περιλαμβάνονται και νέοι φόροι, η κατάργηση των πρόωρων συντάξεων και η επιβολή έκτακτης εισφοράς στις επιχειρήσεις.

Ads

Στο πλαίσιο της εξάμηνης παράτασης που προωθείται, η Ελλάδα θα έπαιρνε τα 7,2 δισ. ευρώ που ακόμα δεν έχουν εκταμιευτεί, καθώς και 10,9 δισ. ευρώ που έχουν ήδη δοθεί στη χώρα άλλα τα οποία «βρίσκονταν στην άκρη» για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών. Το τελευταίο αυτό ποσό, σύμφωνα πάντα με την εφημερίδα, θα μεταφέρονταν γρήγορα στην κυβέρνηση προκειμένου να διευκολυνθεί η αποπληρωμή των χρεών.