Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο επιχειρεί να μπλοκάρει σκοπίμως τη συμφωνία για τα 11,9 δισ. ευρώ, με στόχο να αποτύχουν τα μέτρα και να αναγκαστεί η Ελλάδα να ζητήσει και νέο κούρεμα, γράφει η βρετανική εφημερίδα Guardian. Η στάση αυτή του ΔΝΤ φέρεται να έχει προκαλέσει την ενόχληση της Γερμανίας, με την κεντρική τράπεζα της τελευταίας να κατηγορεί το Ταμείο ότι εξελίσσεται από μηχανισμό ρευστότητας σε τράπεζα.

Ads

«Στην Ελλάδα αυξάνονται συνεχώς οι υποψίες μεταξύ των μελών της κυβέρνησης του Αντώνη Σαμαρά ότι το ΔΝΤ σκοπίμως μπλοκάρει την συμφωνία για τα μέτρα 11,9 δισ. ευρώ που είναι απαραίτητα για να λάβει η Ελλάδα την επόμενη δόση», σύμφωνα με τη Guardian.
 
«Βασικά, θέλουν να αποτύχουν τα μέτρα, ώστε η Ελλάδα να αναγκαστεί να ζητήσει και άλλο κούρεμα (του χρέους) αλλά ξέρουμε ότι αυτή δεν είναι η άποψη της ευρωπαϊκής επιτροπής ή της Γερμανίας που αντιτίθεται σθεναρά σε μια ακόμη αναδιάρθρωση του χρέους στην παρούσα φάση», αναφέρει πηγή από την Αθήνα, την οποία επικαλείται η εφημερίδα, χωρίς να την κατονομάζει.
 
O Αντώνης Σαμαράς, γράφει η Guardian, τηλεφώνησε στην Κριστίν Λαγκάρντ την περασμένη Παρασκευή, για να απευθύνει έκκληση για εκτόνωση της έντασης, μετά τον καβγά Στουρνάρα-Τόμσεν.

image

Υπενθυμίζεται ότι με χθεσινές της δηλώσεις η επικεφαλής του ΔΝΤ τόνισε πως το θέμα του ελληνικού χρέους «θα πρέπει να αντιμετωπιστεί» ως μέρος μιας λύσης για να επιδιορθωθεί η οικονομία της χώρας, προσθέτοντας ότι το Ταμείο διατηρεί το στόχο για το χρέος στο 120% το ΑΕΠ.

Ads

image
 
«Η Ελλάδα αντιμετωπίζει χρηματοδοτικό κενό, ιδίως εάν συνυπολογιστεί ο παράγοντας του επιπλέον χρόνου» που εξετάζεται ώστε η Αθήνα να πετύχει τους στόχους του προγράμματος, δήλωσε χαρακτηριστικά η κα Lagarde μιλώντας σε εκδήλωση του Peterson Institute for International Economics όπως μεταδίδει το Dow Jones Newswires.
 
Η επικεφαλής του ΔΝΤ δεν έδωσε περισσότερες διευκρινίσεις, τονίζοντας μόνο ότι το χρέος της  Ελλάδας «θα πρέπει να αντιμετωπιστεί ως μέρος της εξίσωσης» ή σε ερ΄ωτηση για το ενδεχόμενο να δεχτούν οι χώρες της Ευρωζώνης και η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα ζημιές στα ελληνικά ομόλογα που έχουν στην κατοχή τους.

Δυσαρεστημένη η Γερμανία 
 
Ιδιαίτερα δυσαρεστημένη με τη στάση του ΔΝΤ εμφανίζεται η γερμανική ομοσπονδιακή τράπεζα, Bundesbank, η οποία στην μηνιαία έκθεσή της αναφέρει πως «το ΔΝΤ εξελίσσεται από μηχανισμό ρευστότητας σε τράπεζα, κάτι που αντιβαίνει τόσο το νομικό και θεσμικό ρόλο του Ταμείου όσο και την ικανότητά του να διαχειρίζεται κρίσεις».
 
Η επίπληξη της Bundesbank, σύμφωνα με τη βρετανική Telegraph φέρεται να έχει προκαλέσει δυσαρέσκεια στην Ουάσινγκτον, όπου τα μέλη του ΔΝΤ από την Ασία και τη Λατινική Αμερική θεωρούν ότι κάνουν τη δουλειά που όφειλε να κάνει η Γερμανία, αναλαμβάνοντας μεγαλύτερο ρίσκο από όσο θα έπρεπε προκειμένου να διατηρηθεί η συνοχή της ευρωζώνης.