Την προκήρυξη νέας 48ωρης απεργίας την Παρασκευή και το Σάββατο αποφάσισαν η ΓΣΕΕ και η ΑΔΕΔΥ, αντιδρώντας στα σκληρά μέτρα που προβλέπει το νέο μνημόνιο. Οι συνδικαλιστικές οργανώσεις καλούν σε συλλαλητήρια στο Σύνταγμα Παρασκευή και το Σάββατο στις 11:00, και την Κυριακή το απόγευμα στις 17:00. Σε 48ωρη απεργία τις ίδιες ημέρες καλεί και το ΠΑΜΕ, καθώς και σε συγκέντρωση στις 11:00 την Παρασκευή στην Ομόνοια. Συλλαλητήρια οργάνωσε σε διάφορες πόλεις της χώρας και σήμερα Πέμπτη. Σε συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας ενάντια στο νέο Μνημόνιο κάλεσε και ο ΣΥΡΙΖΑ. Έκλεισε λίγο μετά τις 17:00 ο σταθμός του μετρό «Πανεπιστήμιο», λόγω των συγκεντρώσεων. Κινητοποιήσεις εργαζομένων στις αστικές συγκοινωνίες την Παρασκευή και το Σάββατο.

Ads

«Τα μέτρα που περιλαμβάνονται στο νέο Μνημόνιο και στα οποία συμφώνησαν οι τρεις πολιτικοί αρχηγοί, με τη Συγκυβέρνηση και την Τρόικα είναι η «ταφόπλακα» της ελληνικής Κοινωνίας. Αυτή η Κυβέρνηση δεν νομιμοποιείται να πάρει τέτοια μέτρα. Απαιτούμε την ανατροπή της πολιτικής του μνημονίου τώρα και της Συγκυβέρνησης που την υπηρετεί. Είναι η ώρα να μιλήσει ο λαός» τονίζει στη σχετική ανακοίνωση η ΑΔΕΔΥ.

«Δολοφονούν τη δημοκρατία στη χώρα που τη γέννησε», δήλωσε μετά τη συνεδρίαση της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΓΣΕΕ, ο γραμματέας Οικονομικού της ΓΣΕΕ, Φίλιππας Θωμάς. Για «αποφράδα ημέρα», έκανε λόγο ο γενικός γραμματέας της Συνομοσπονδίας, Νίκος Κιουτσούκης, και κατηγόρησε τους πολιτικούς αρχηγούς ότι «εξυπηρέτησαν ξένα και εγχώρια κέντρα διαλύοντας την ελληνική κοινωνία και οικονομία».

«Νομοθετούν εφιαλτικό μέλλον για τις επόμενες γενιές», σημείωσε από την πλευρά του ο εκπρόσωπος του ΠΑΜΕ, Θεόδωρος Κούτρας και πρόσθεσε: «Αν παραδοθούμε θα δουλεύουν όλοι μέρα με μισθό χαρτζιλίκι, χωρίς ασφάλιση και οι συνταξιούχοι θα παίρνουν συντάξεις πείνας».

Ads

Χωρίς αστικές συγκοινωνίες, πλην Ηλεκτρικού Σιδηροδρόμου
 
Χωρίς αστικές συγκοινωνίες θα παραμείνει την Παρασκευή και το Σάββατο η Αττική, καθώς οι εργαζόμενοι στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς, πλην του Ηλεκτρικού Σιδηροδρόμου, αποφάσισαν να συμμετάσχουν στη 48ωρο απεργία των ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ.
 
Ειδικότερα, ακινητοποιημένα θα παραμείνουν έως την Κυριακή το μετρό, το τράμ, τα λεωφορεία της ΕΘΕΛ, τα τρόλεϊ και ο προαστιακός. Το μόνο μέσο που θα κυκλοφορεί αυτές τις μέρες θα είναι ο ηλεκτρικός σιδηρόδρομος, από τις 10:00 το πρωί έως τις 17:00 το απόγευμα.
 
Ακινητοποιημένες θα παραμείνουν και οι αμαξοστοιχίες της ΤΡΑΙΝΟΣΕ, ενώ και σήμερα θα υπάρξουν ματαιώσεις δρομολογίων, τόσο στα τρένα όσο και στον προαστιακό, δεδομένου ότι η απεργία ισχύει από τα μεσάνυχτα.

Από τις 08:00 το πρωί έως τις 21:00 το βράδυ θα εκτελούν δρομολόγια αύριο και το Σάββατο τα λεωφορεία του Οργανισμού Αστικών Συγκοινωνιών Θεσσαλονίκης. Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση, οι εργαζόμενοι στον ΟΑΣΘ θα πραγματοποιήσουν στάσεις εργασίας την Παρασκευή 10 και το Σάββατο 11 Φεβρουαρίου από την έναρξη της βάρδιας έως τις 08:00 και από τις21:00 το βράδυ έως τη λήξη της βάρδιας.
 
Στην ανακοίνωση διευκρινίζεται ότι τα πρώτα πρωινά δρομολόγια των γραμμών, θα πραγματοποιηθούν «σταδιακά μετά τις 08:00 και έως τις 08:30, αναλόγως της αποστάσεως των αφετηριών και τερμάτων από τα αμαξοστάσια».
 
Στην απεργία της ΓΣΕΕ συμμετέχει και η Πανελλήνια Ναυτική Ομοσπονδία (ΠΝΟ), κατά συνέπεια δεμένα θα μείνουν τα πλοία, την Παρασκευή και το Σάββατο.
 
Απεργούν επίσης…
 
Τη συμμετοχή στη 48ωρη απεργία ανακοίνωσε η ΟΤΟΕ. Οι τραπεζιτικοί υπάλληλοι, λόγω της πενθήμερης εβδομαδιαίας εργασίας στις τράπεζες συμμετέχουν στην πρώτη 24ωρη απεργία της Παρασκευής 10/2 και όσοι εργάζονται σε ειδικές υπηρεσίες το Σάββατο 11/2 συμμετέχουν και στη δεύτερη 24ωρη απεργία.

Με προσωπικό ασφαλείας θα λειτουργήσουν αύριο και το Σάββατο τα δημόσια νοσοκομεία, καθώς και οι νοσοκομειακοί γιατροί συμμετέχουν στη 48ωρη γενική απεργία. Σύμφωνα με την Ομοσπονδία Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας ΟΕΝΓΕ , θα δώσουν το παρών και στα συλλαλητήρια που διοργανώνονται στις μεγάλες πόλεις της χώρας.

Με 24ωρη απεργία την Παρασκευή συμμετέχουν οι δάσκαλοι και οι καθηγητές στο τριήμερο των κινητοποιήσεων. Συγκεκριμένα, οι εκπαιδευτικοί αποφάσισαν να πραγματοποιήσουν 24ωρη απεργία, την Παρασκευή 10 Φεβρουαρίου και να συμμετάσχουν σε συλλαλητήρια σε όλη τη χώρα, το τριήμερο από την Παρασκευή μέχρι και την Κυριακή.

Συγκεντρώσεις του ΠΑΜΕ

Σε 48ωρη απεργία την Παρασκευή 10 Φεβρουαρίου και το Σάββατο 11 Φεβρουαρίου προχωρά το ΠΑΜΕ, καλώντας σε συγκέντρωση την Παρασκευή στις 11:00 στην Ομόνοια. Συγκεντρώσεις του ΠΑΜΕ πραγματοποιήθηκαν και σήμερα Πέμπτη, σε Αθήνα (17:30, Πεδίον του Άρεως), Πειραιά (18:30, πλατεία Κοραή), Θεσσαλονίκη (18:00, Άγαλμα Βενιζέλου), Πάτρα (18:00, πλατεία Γεωργίου), Ηράκλειο (19:00, πλατεία Ελευθερίας) και αλλού.

Στην Αθήνα σήμερα, παρά το τσουχτερό κρύο, η συμμέτοχη είναι μαζική, ενώ τα συνθήματα που κυριάρχησαν ήταν: «αντίσταση στα εξοντωτικά μέτρα που λαμβάνονται για τη διάσωση των τραπεζών και του κεφαλαίου» και «αγώνας ώστε να ανατραπεί αυτή η κυβέρνηση που στηρίζουν τα κόμματα της πλουτοκρατίας και της τρόικας». Στο στόχαστρο των ομιλητών βρέθηκαν και οι ηγεσίες της ΓΣΕΕ και της ΑΔΕΔΥ, οι οποίες χαρακτηρίστηκαν «φερέφωνα του ΣΕΒ μέσα στο εργατικό κίνημα». Στη συγκέντρωση παρίσταται η γενική γραμματέας του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα και αντιπροσωπεία βουλευτών του κόμματος.
image
«Εργάτες και εργάτριες, άνεργοι, εργαζόμενε λαέ, νέοι και νέες. Αποφασίστε απεργία, οργανώστε συλλαλητήρια, καταλήψεις, σηκώστε στο πόδι τις λαϊκές γειτονιές. Η μαύρη κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, της ΝΔ και του ΛΑ.Ο.Σ. με τον αρχιτραπεζίτη πρωθυπουργό, η τρόικα και η ΕΕ, αποφάσισαν τη χρεοκοπία του λαού. Καταδικάζουν εμάς και κυρίως τα παιδιά μας να δουλεύουν και να ζουν εφ’ όρου ζωής με 400 ευρώ. Για να σώσουν τα κέρδη μιας χούφτας κηφήνων που ζουν από τον ιδρώτα μας, καταργούν όλα τα δικαιώματα που μας παρέδωσαν οι προηγούμενες γενιές με αμέτρητες θυσίες και αίμα. Αν παραδοθούμε θα δουλεύουμε όλη μέρα με μισθό χαρτζιλίκι, χωρίς ασφάλιση για εμάς και τα παιδιά μας. Οι γέροντες θα φυτοζωούν με συντάξεις πείνας. Δεν θα αφήσουν τίποτα όρθιο ούτε από τα επιδόματα ανεργίας που παίρνει μικρό μέρος των ανέργων. Νομοθετούν ένα εφιαλτικό μέλλον για τις σημερινές και τις επόμενες γενιές. Έχουμε τη δύναμη, είναι η ώρα να την νιώσουν για τα καλά. Μπορούμε να τους ανατρέψουμε» επισήμανε, σε ανακοίνωσή του, το ΠΑΜΕ.

Κατάληψη στη Νομική Σχολή
 
Ανοιχτή κατάληψη πραγματοποιούν αντιεξουσιαστές στο κτίριο της Νομικής Σχολής Αθηνών, όπου αποφάσισαν να εγκαταστήσουν το «στρατηγείο» τους, εν όψει των αντιμνημονιακών κινητοποιήσεων του τετραημέρου για την ψηφοφορία στη Βουλή. Όπως επισημαίνουν, η Νομική θα είναι το «κέντρο δράσεων στο πλαίσιο του θερμού τετραημέρου και της γενικής απεργίας που θα γίνει».

Στον ΙLO ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ
 
Εν τω μεταξύ, ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ Γιάννης Παναγόπουλος μετέβη στη Γενεύη, στην έδρα του Διεθνούς Γραφείου Εργασίας (ILO), καθώς η Συνομοσπονδία έχει προσφύγει στον ILO, καταγγέλλοντας την ωμή παραβίαση των Διεθνών Συμβάσεων και ζητώντας την παρέμβασή του με κάθε μέσο και τρόπο ώστε να διασφαλιστούν όσα και διεθνώς έχουν συμφωνηθεί να νομοθετηθεί.
 
Σύμφωνα με ανακοίνωση της ΓΣΕΕ, την καταστρατήγηση των εργασιακών δικαιωμάτων και την έλλειψη σεβασμού της συμφωνίας των κοινωνικών εταίρων καταγγέλλουν με επιστολή τους στον πρωθυπουργό Λουκά Παπαδήμο, στον υπουργό Οικονομίας, στη γενική διευθύντρια του ΔΝΤ και στο γενικό διευθυντή του ILO η Διεθνής Συνδικαλιστική Συνομοσπονδία καθώς και η Συνομοσπονδία Ευρωπαϊκών Συνδικάτων.