Tις διαφορές του κοροναϊού, του κοινού κρυολογήματος και της γρίπης παρουσίασε στο Open TV ο καθηγητής κοινωνικής και προληπτικής ιατρικής του ΕΚΠΑ Γιάννης Τούντας. Σύμφωνα με τον κ. Τούντα «ο πυρετός είναι ένα από τα κλασσικά συμπτώματα του κοροναϊού, ενώ το κρυολόγημα είναι σπάνιο. Επίσης πυρετό έχουμε και στη γρίπη. Επιπλέον η κούραση δεν μας βοηθάει πολύ αν και στον κοροναϊό δεν είναι συχνό φαινόμενο. Ωστόσο στη γρίπη η κούραση είναι πολύ συχνό φαινόμενο.

Ads

Στον κοροναϊό έχουμε συχνό βήχα, κυρίως ξηρό. Το ίδιο ισχύει και για τη γρίπη. Στην περίπτωση του κρυολογήματος ο βήχας είναι ήπιας μορφής. Στον κοροναϊό δεν συναντάται το φτέρνισμα. Στο κρυολόγημα είναι συχνό φαινόμενο, ενώ στη γρίπη τέτοιο σύμπτωμα δεν συναντάται. Τέλος στον κοροναϊό μερικές φορές υπάρχουν μυικοί πόνοι, ενώ συχνό είναι το φαινόμενο τόσο στο κρυολόγημα όσο και στη γρίπη”. “Όσα συνέβησαν στην Ιταλία με τον κοροναϊό είναι δείγμα λαθεμένης αντιμετώπισης του πρώτου κρούσματος το οποίο συνέβη σε νοσοκομείο με αποτέλεσμα να προκληθεί διασπορά στο νοσοκομειακό περιβάλλον” ανέφερε μεταξύ άλλων.

Σχετικά με τα κρούσματα στην Ελλάδα είπε πως “εδώ είχαμε την τύχη να εντοπίσουμε τα δύο πρώτα κρούσματα και πήραμε τα μέτρα απομόνωσης για όσους είχαν έρθει σε επαφή μαζί τους.

Έτσι περιορίστηκε η επιδημία στη σημερινή της έκταση, συγκριτικά με άλλες χώρες που δεν πρόλαβαν να πάρουν έγκαιρα μέτρα” συνέχισε ο κ. Τούντας. Σύμφωνα με τον καθηγητή του ΕΚΠΑ «η ατομική μας ευθύνη είναι η μόνη ασπίδα που διαθέτουμε απέναντι στην επιδημία. Προς το παρόν ο κοροναϊός δεν έχει θεραπεία. Το πρώτο μας μέτρο λοιπόν είναι το να μπορούμε να ακολουθούμε με ευλάβεια τα μέτρα που εξαγγέλει η πολιτεία».

Ads

«Αυτό που θα κρίνει την έκβαση της επιδημίας στη χώρα μας είναι η κορύφωση να μπορέσει να ολοκληρωθεί μέσα σε λίγες εβδομάδες και να αρχίσει να κάμπτεται η επιδημία για να μπορέσουμε να αποφύγουμε τα χειρότερα. Ωστόσο για να συμβεί κάτι τέτοιο θα πρέπει να δούμε και τη συμμόρφωση των πολιτών στα εξαγγελόμενα μέτρα. Τα φαινόμενα που ζήσαμε τις προηγούμενες μέρες δεν πρέπει να επαναληφθούν».