«Αν περιμένουμε να φύγει η επιδημία από το εμβόλιο θα χάσουμε», τονίζει μεταξύ άλλων, ο καθηγητής αιματολογίας  του Πανεπιστημίου της Σορβόννης, και διευθυντής του τομέα Θρόμβωσης – Αιμόστασης του Service d’Hématologie Biologique του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Tenon, Γρηγόρης Γεροτζιάφας σε συνέντευξή του στο parallaximag.gr.

Ads

Και εξηγεί τους λόγους: «Καταρχήν να ξέρουμε ότι δεν τελειώνουμε με αυτή την πανδημία. Δεν θα πρέπει να εφησυχάσουμε. Δεν είναι αργά να στρωθούμε στη δουλειά και να φτιαχτεί αυτό που λέμε πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας. Να γίνει τώρα, γιατί ακόμα και αν έχουμε ένα εμβόλιο και αυτά τα λένε πια επίσημα οι αμερικάνοι, το εμβόλιο είναι ένα από τα τρία εργαλεία για να αντιμετωπίσουμε την πανδημία. Το ένα είναι το εμβόλιο, το δεύτερο τα μέτρα αποστασιοποίησης που ξεκινάνε από τις μάσκες για να φτάσουν μέχρι το lockdown, μαζί με τις ιχνηλατήσεις των τεστ και το τρίτο να αναπτύξεις ένα δίκτιο φροντίδας των αρρώστων πριν φτάσουν στο νοσοκομείο. Και φυσικά να φτιάξεις τα νοσοκομεία σου ώστε να μπορούν να αντιμετωπίσουν μεγάλα κύματα ασθενών. Αν περιμένουμε να φύγει η επιδημία από το εμβόλιο θα χάσουμε.

Ακόμα και αν το εμβόλιο έχει 100% επιτυχία και μπορούμε αύριο να έχουμε 6 εκ δόσεις στην Ελλάδα για να εμβολιάσεις όλο τον πληθυσμό και να πετύχεις ανοσία της κοινότητας θα φτάσεις περίπου το Σεπτέμβρη. Άρα θα περάσεις τους επόμενους έξι μήνες μεταξύ lockdown και ανοίγματος. Άρα με μεγάλα επιδημιολογικά κύματα. Επίσης το εμβόλιο πρέπει να εφαρμοστεί βάσει ενός προγράμματος. Επίσης υπάρχουν ερωτήματα σε σχέση με το πόσο κρατά η ανοσία από το εμβόλιο. Δεν έχουμε δει τα δεδομένα των κλινικών μελετών των διαφόρων εμβολίων. Είμαστε σε υποθέσεις. Δεχόμαστε ότι δουλεύει αλλά το πως δουλεύει στην πραγματικότητα δεν το γνωρίζουμε. Δεν μπορούμε να βασιστούμε στο γεγονός ότι μπορεί να δουλεύει καλά. Αν δεν δουλεύει δεν πρέπει να έχουμε ένα plan b;

Οι χώρες με καλύτερα οργανωμένα συστήματα υγείας μπορούν να ανταπεξέλθουν σε πιθανότητες όχι απόλυτης επιτυχίας του εμβολίου. Η ενδυνάμωση πρέπει να γίνει στη βάση της πυραμίδας. Οι ΜΕΘ είναι στην κορυφή. Εσύ πρέπει να βρίσκεις και να θεραπεύεις τους αρρώστους στο σπίτι. Αυτό σημαίνει οικογενειακός γιατρός. Θα είναι καταστροφικό αν πιστέψουμε ότι με το που θα αρχίσουν οι εμβολιασμοί καθαρίζουμε με την πανδημία. Αν χαλαρώσουν οι άνθρωποι θα ξαναβρεθούμε σε μεγάλα επιδημιολογικά κύματα. Αυτά γίνονται για πολιτικούς σκοπούς για να παρουσιάζονται από τις κυβερνήσεις success stories. Στην Ευρώπη συμβαίνει. Στην Αμερική δεν είναι έτσι. Βγήκε ένα άρθρο στις 18/11 από τον Φάουτσι που λέει χρειάζεται να επενδύσουμε μεγάλα κεφάλαια στις θεραπείες για τον ιό έτσι ώστε να σταματήσουμε την πορεία των ασθενών προς τα νοσοκομεία. Πρέπει να παρθούν μέτρα με κοινή συναίνεση γιατί απειλείται η ζωή του κόσμου και η ποιότητα της υγείας. Δεν είναι μόνο οι θάνατοι από Covid. Οι άνθρωποι που αρρωσταίνουν αρρωσταίνουν βαριά. Τώρα πια στήνονται τα ιατρεία μετά τον Covid για να διαχειριστούμε προβλήματα υγείας που έμειναν στους ασθενείς. Δεν είναι ψεκάστε, σκουπίστε, τελειώσατε. Οι νεοφιλελεύθερες απόψεις που λένε τα δύσκολα προβλήματα έχουν απλές λύσεις είναι λάθος».

Ads

Σε ό,τι αφορά την κατάσταση της πανδημίας στην Ελλάδα ο Γρ. Γεροτζιάφας αναφέρει: «Στην Ελλάδα η κατάσταση ξέφυγε άσχημα. Και η επιδημία και η διαχείριση. Υπάρχουν ευθύνες γιατί δεν έγινε τίποτε από τον Ιούνιο ακόμα. Πρώτον υποεκτιμήθηκε αυτό που γνωρίζαμε όλοι: Ότι θα έρθει δεύτερο κύμα. Θεώρησαν ότι αφού με το πρώτο lockdown δεν είχαμε μεγάλο ιικό φορτίο στη χώρα αυτό θα συνεχιζόταν. Το δεύτερο είναι ότι η πολιτική που έκαναν στο άνοιγμα του τουρισμού αλλά και το πως διαχειρίστηκαν τους εργάτες γης από τις γειτονικές χώρες που μπαινόβγαιναν χωρίς τεστ, κανέναν έλεγχο, αυξήθηκε το ιικό φορτίο. Το τρίτο που έκαναν ήταν όταν άρχισαν να εμφανίζονται σημεία αναζωπύρωσης σε κάποιες πόλεις, πχ Θεσσαλονίκη, αντί να κλείσουν αμέσως τις επαφές της Θεσσαλονίκης με τις Σέρρες για παράδειγμα συνεχίστηκε το πήγαινε έλα με αποτέλεσμα να μολυνθεί η επαρχία, που δεν είχε λόγο να βρίσκεται σε αυτή την κατάσταση σήμερα. Ούτε έκαναν στοχευμένα τεστ. Αξιοποιήθηκε καθόλου η διεθνής εμπειρία πιστεύετε;  -Σε επίπεδο οργάνωσης δεν φρόντισαν να πάρουν την εμπειρία που εφαρμόστηκε έξω και να την εφαρμόσουν στην Ελλάδα. Σήμερα η κατάσταση στην Ελλάδα είναι αυτή που ήταν η Ευρώπη στο πρώτο κύμα. Με τη διαφορά ότι εμείς εδώ πια ξέρουμε πως να οργανωθούμε στην Ελλάδα όμως το ανακαλύπτουν από την αρχή».

Κληθείς να τοποθετηθεί στο τοπικό success story και τη σύγκριση με το Βέλγιο επισήμανε πως «αυτό είναι στατιστική αλχημεία. Μετράνε το σύνολο των θανάτων και οι θάνατοι είναι αυτοί των νοσοκομείων, που δηλώνονται από την αρχή μέχρι σήμερα. Η Ελλάδα στην αρχή είχε μικρό αριθμό θανάτων, έτσι ο μέσος όρος βγαίνει χαμηλός. Αν μετρήσεις τον ρυθμό αύξησης θανάτων τις τελευταίες 15 μέρες είναι εκρηκτική η άνοδος. Είναι αλχημείες. Δεν είμαστε σίγουροι ότι σε ένα χωριό της Δράμας για παράδειγμα κάποιος δεν πέθανε μόνος και δεν μετρήθηκε. Ο μόνος τρόπος να ξέρουμε την αύξηση των θανάτων είναι από τα ληξιαρχεία, από τα γραφεία κηδειών».

Πηγή: parallaxi