Σε μια δήλωση – γρίφο αναφορικά με τις προθέσεις της ΕΚΤ να συμπεριλάβει την Ελλάδα στο πρόγραμμα της ποσοτικής χαλάρωσης, προχώρησε σήμερα ο επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Τράπεζας, Μάριο Ντράγκι. 

Ads

Σε ερώτηση για το ιταλικό χρέος που του έγινε κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε τόνισε: «Δεν βλέπουμε το χρέος καμίας χώρας ως μη βιώσιμο». 

Πρόσθεσε, ωστόσο, πως στην περίπτωση της Ελλάδας υπάρχει ένα πρόγραμμα και διαπραγματεύσεις με τους θεσμούς και το ΔΝΤ. «Τα ξέρετε αυτά», επισήμανε.

Απορρίπτει την κριτική Σόιμπλε

Κατά τα άλλα ο Μάριο Ντράγκι υπερασπίστηκε τη χαλαρή νομισματική πολιτική που ο ίδιος ακολουθεί παρά τις γερμανικές επικρίσεις και ζήτησε να υπάρξει υπομονή μέχρι να αποδώσουν πλήρως τα μέτρα. 

Ads

Τόνισε μάλιστα πως οι Γερμανοί αποταμιευτές έχουν επωφεληθεί από τις πολιτικές της ΕΚΤ και σημείωσε πως τα χαμηλά επιτόκια είναι απαραίτητα σήμερα, για να υπάρξουν υψηλότερα επιτόκια στο μέλλον. 

«Η ανάκαμψη του συνόλου της ευρωζώνης είναι προς το συμφέρον όλων, συμπεριλαμβανομένης και της Γερμανίας. Τα πραγματικά επιτόκια θα ανέβουν, καθώς θα ενισχύεται η ανάκαμψη», είπε χαρακτηριστικά. 

Μήνυμα προς Τραμπ

Καλούμενος να σχολιάσει τις δηλώσεις του νεοεκλεγέντος προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ, ο Ντράγκι ανέφερε πως είναι πολύ νωρίς για να κάνει κάποιο σχόλιο.

Επισήμανε, ωστόσο, ότι υπάρχει ισχυρή συναίνεση στην G20 πως πρέπει να αποφευχθούν οι ανταγωνιστικές υποτιμήσεις. 

Αμετάβλητα τα επιτόκια

Στα ιστορικά χαμηλά του 0% διατήρησε, όπως αναμενόταν, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα τα επιτόκια του ευρώ.

Αμετάβλητα παρέμειναν επίσης το επιτόκιο οριακής χρηματοδότησης στο 0,25% και το επιτόκιο καταθέσεων στην ΕΚΤ από άλλα τραπεζικά ιδρύματα στο -0,4%.