Σε γρίφο εξελίσσεται η στάση του Ποταμιού στη Συμφωνία των Πρεσπών. Αν και έχει εκφραστεί θετικά για τη Συμφωνία και είχε ανακοινώσει την υπερψήφισή της, φαίνεται πως μετά την αποχώρηση του Σπύρου Δανέλλη, ο οποίος ανακοίνωσε πως θα δώσει ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση, υπάρχουν δεύτερες σκέψεις.

Ads

Ειδικότερα, οι τρεις εναπομείναντες συντεταγμένοι βουλευτές του Ποταμιού Σταύρος Θεοδωράκης, Γιώργος Μαυρωτάς και Σπύρος Λυκούδης (σημ: οι Γρ. Ψαριανός και Γ. Αμυράς έχουν ανακοινώσει πως θα προσχωρήσουν στη ΝΔ) αν και έχουν ανακοινώσει πως στηρίζουν τη Συμφωνία καθώς είναι θετική και εθνικά επωφελής, φέρονται να εξετάζουν πλέον ως «αντίποινα» την αποχή από τη διαδικασία, ώστε να περάσει μεν η Συμφωνία των Πρεσπών, αλλά με λιγότερους από 151 βουλευτές. Υπάρχουν λοιπόν αυτή τη στιγμή δύο προτάσεις στην Σεβαστουπόλεως: Η μία λέει «ναι» στην υπερψήφιση της συμφωνίας των Πρεσπών και η άλλη ανοχή διά της απουσίας. Αν τελικά αποφασιστεί το δεύτερο, ο Σταύρος Θεοδωράκης θα έχει ένα αρκετά σοβαρό πολιτικό πρόβλημα: Να εξηγήσει πως μπορεί να ετεροπροσδιορίζεται η θέση ενός κόμματος σε μείζον εθνικό θέμα με βάση την ψήφο ενός βουλευτή του, ενώ ταυτόχρονα να μιλάει για την υπεύθυνη στάση του Ποταμιού. 

Ενδεικτική ήταν η τοποθέτηση του αντιπροέδρου του Ποταμιού Γιώργου Μαυρωτά στη Βουλή κατά τη διάρκεια της συζήτησης για τη ψήφο εμπιστοσύνης. Όπως σημείωσε «η συμφωνία έχει περισσότερα θετικά σημεία, για αυτό τη στηρίζουμε και αυτό που προέχει είναι το εθνικό συμφέρον». «Είναι ευκαιρία η Ελλάδα να παίξει πρωταγωνιστικό ρόλο στα Βαλκάνια, να ανατρέψουμε ντε φάκτο καταστάσεις», τόνισε και υπογράμμισε: «Πρέπει να δούμε το μέλλον με εθνική αυτοπεποίθηση ώστε να παίξουμε το ρόλο μας ως πυλώνας σταθερότητας στην περιοχή. Η συμφωνία είναι και αποτέλεσμα της διεθνούς συγκυρίας που είναι δύσκολο να βρεθεί στο μέλλον». «Η γνώμη μας για τη συμφωνία των Πρεσπών δεν αλλάζει», ανέφερε και σημείωσε πως «το εθνικό συμφέρον θα πρέπει να πρυτανεύσει».

Ωστόσο, όπως είπε, «διαπιστώνουμε ότι έχει γίνει εργαλοιοποίηση από την κυβέρνηση και την αντιπολίτευση και έτσι τα επιχειρήματα χάθηκαν μέσα στα αναθέματα και ο διάλογος στο μπούλινγκ» και επιπλέον «η υφαρπαγή του Σπύρου Δανέλη είναι χτύπημα κάτω από τη ζώνη». «Πρέπει σίγουρα να πρυτανεύσει το εθνικό συμφέρον λαμβάνοντας υπόψιν βέβαια και το γενικότερο πολιτικό πλαίσιο. Θα βρούμε τον τρόπο αυτόν  για να εκφραστούμε  με τον κατάλληλο τρόπο», είπε, πυροδοτώντας διαφορετικές ερμηνείες και προκαλώντας αίσθηση με την αντιφατική στάση του Ποταμιού για ένα τόσο κρίσιμο εθνικό θέμα, όπως παραδέχονται τα στελέχη του. 

Ads

Αντιδράσεις από ευρωβουλευτές του Ποταμιού 

Την έκπληξή του για τους «προβληματισμούς» του Ποταμιού σχετικά με τη Συμφωνία των Πρεσπών εξέφρασε ο ευρωβουλευτής του κόμματος Μίλτος Κύρκος, υπογραμμίζοντας πως δεν υπάρχει καμία δικαιολογία να μην την υπερψηφίσει. «Κρατάω αυτό που είχε πει ο Σταύρος Θεοδωράκης, ότι πυξίδα μας είναι το εθνικό συμφέρον», δήλωσε από το Στρασβούργο ο κ. Κύρκος προσθέτοντας χαρακτηριστικά: «Δεν ξέρω αν από προχθές που έφυγα από την Αθήνα για το Στρασβούργο μετακινήθηκε η πυξίδα. Δεν είμαστε στο τρίγωνο των Βερμούδων που γυρνάνε οι πυξίδες. Είναι σταθερή η στόχευσή μας».

«Έχουμε αιτιολογήσει την ψήφο μας για τη συμφωνία των Πρεσπών από πάρα πολύ καιρό και μάλιστα έγινε πολύ καλύτερη μετά τις τελευταίες τροπολογίες στο Κοινοβούλιο των Σκοπίων. Το Ποτάμι θα ζητήσει την ψήφο του λαού αυτόνομο. Δεν είναι εύκολο, αλλά είναι πολύ σημαντική η παρουσία του τα τελευταία τέσσερα χρόνια. ‘Αρα μπορεί να μετρήσουν οι πολίτες εάν -σε μια περίοδο που θα είναι δύσκολες οι αναμετρήσεις μέσα στο Κοινοβούλιο και δεν ξέρουμε ποιες κάθετες διαιρέσεις θα υπάρξουν- είναι θετικό ή αρνητικό το να μην υπάρχει το Ποτάμι που δίνει λύσεις στα αδιέξοδα» κατέληξε ο ευρωβουλευτής του Ποταμιού.

Θετική θεωρεί τη Συμφωνία των Πρεσπών και ο Ευρωβουλευτής του Ποταμιού Γιώργος Γραμματικάκης, υπογραμμίζοντας πως ενδεχόμενη ακύρωση της θα έχει καταστροφικά αποτελέσματα για τη χώρα.