Οι εισηγητές και ο Πρόεδρος της Προανακριτικής Επιτροπής της Βουλής είναι τα πρόσωπα που θα μεταβούν στη ΓΑΔΑ για την πολυσυζητημένη κατάθεση του πρώτου εκ των δύο προστατευόμενων μαρτύρων με την κωδική ονομασία «Μάξιμου Σαράφη», που είναι προγραμματισμένη στις 16.30.

Ads

Η πλειοψηφία της Προανακριτικής Επιτροπής, παρότι έχουν εκφραστεί αντικρουόμενες θέσεις, φαίνεται να επιθυμεί την αποκάλυψη της ταυτότητάς τους, παρότι οι μάρτυρες με επιστολές τους επιμένουν να αρνούνται και να εκφράζουν φόβους για τη ζωή τους. Πάντως με τα μέχρι στιγμής δεδομένα, και αφού η Ελληνική Αστυνομία, με έγγραφό της, έχει κάνει σαφές ότι η συγκεκριμένη διαδικασία προστασίας της ταυτότητας των μαρτύρων, είναι δεσμευτική για κάθε κατάθεση, φαίνεται ότι δεν είναι δυνατή η αυτοπρόσωπη κατάθεση.

Άλλωστε, ήδη από τη Δευτέρα έχει καταρριφθεί το ψευδές επιχείρημα ότι κατέθεσαν στον Άρειο Πάγο δια ζώσης, αφού οι μάρτυρες αποκάλυψαν με επιστολές τους ότι κατέθεσαν με καλυμμένα χαρακτηριστικά. Για αυτό και η στάση της ΝΔ αναμένεται με ενδιαφέρον.

Παρέμβαση του Α.Λ. Σισιλιάνου

Είναι εντυπωσιακό όμως ότι λίγες ώρες νωρίτερα, και μάλιστα μέσα στη Βουλή, υπήρξε ηχηρή παρέμβαση για την προστασία των μαρτύρων δημοσίου συμφέροντος από τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

Ads

O Έλληνας Πρόεδρος του ΕΔΑΔ Αλέξανδρος Λίνος Σισιλιάνος, μιλώντας νωρίτερα στην Ειδική Μόνιμη Επιτροπή της Βουλής σε συνεδρίαση για την ενημέρωση γύρω από τις δραστηριότητες του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου, ερωτηθείς με αφορμή τις μεθοδεύσεις της κυβέρνησης για τους προστατευόμενους μάρτυρες της Novartis, απάντησε πως είναι σαφής η νομολογία του Δικαστήριου υπέρ της προστασίας της ανωνυμίας των μαρτύρων.

«Ως προς τους προστατευόμενους μάρτυρες. Πράγματι, εδώ το Δικαστήριο έχει μια πολύ-πολύ σαφή νομολογία, η οποία είχε ξεκινήσει με την υπόθεση (….) κατά του Ηνωμένου Βασιλείου το 2011 και έχει εξειδικευθεί με μια μεταγενέστερη του 2014, (…) κατά της Γερμανίας. Οι προϋποθέσεις και οι όροι υπό τους οποίους μπορεί να προστατευθούν οι μάρτυρες και να μην καταθέσουν ενώπιον του Δικαστηρίου ή να καταθέσουν ανώνυμα και τα λοιπά, έχουν τεθεί σε αυτές τις δύο μεγάλες αποφάσεις του Δικαστηρίου, από το τμήμα Ευρείας Συνθέσεως. Μπορεί να γίνει αυτό υπό όρους και προϋποθέσεις που να διασφαλίζουν συγχρόνως τα δικαιώματα του κατηγορουμένου. Η έκφραση, η οποία χρησιμοποιεί το δικαστήριο είναι να υπάρχουν οι λεγόμενες «counterbalance in factors», δηλαδή αντισταθμιστικοί παράγοντες που από τη μια μεριά να προστατεύεται ο μάρτυρας να καταθέσει ανώνυμα ή εκτός δικαστηρίου ή να καταθέσει με βίντεο και να έχει γυρισμένη  την πλάτη και ούτω καθ’ εξής, αλλά θα πρέπει να υπάρχουν αντισταθμιστικοί παράγοντες για τα δικαιώματα του κατηγορουμένου»

Συνεδρίαση εξπρές το πρωί

Mέσα σε κλίμα αναταραχής η πλειοψηφία αποφάσισε λίγο πριν τις 2 μ.μ. ότι θα συνεδριάσει η Επιτροπή στις… 2 μ.μ. προκαλώντας τη σφοδρή αντίδραση του ΣΥΡΙΖΑ. Τα ελάχιστα μέλη που κατάφεραν να βρίσκονται εκεί διαμαρτυρήθηκαν έντονα για την πρακτική αυτή και αποχώρησαν σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τις μεθοδεύσεις της πλειοψηφίας.

Παράλληλα, η Επιτροπή απέρριψε με συνοπτικές διαδικασίες για δεύτερη φορά αίτημα για εξαίρεση του Αθ. Πλεύρη από την Επιτροπή εφόσον είναι δικηγόρος του Α. Σαμαρά, το οποίο είχε κατατεθεί λίγο νωρίτερα από το δικηγόρο του Δ. Παπαγγελόπουλου, Δ. Τσοβόλα. 

Ο Χαρίτσης θέτει τον Μητσοτάκη προ των ευθυνών του

Σχολιάζοντας τα τεκταινόμενα στην Προανακριτική Επιτροπή ο εκπρόσωπος τύπου του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Χαρίτσης έκανε λόγο για  «διαρκείς μεθοδεύσεις» και «καταστρατήγηση του νόμου για τους προστατευόμενους μάρτυρες» επικρίνει τη ΝΔ ο βουλευτής Μεσσηνίας και εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Χαρίτσης.

Σχολιάζοντας τη χθεσινή απόφαση της πλειοψηφίας στην Προανακριτική Επιτροπή της βουλής για τη Novartis σημείωσε  «Ο κ. Μητσοτάκης φέρει ακέραια την ευθύνη για την αντιθεσμική μεθόδευση σε βάρος του δημοσίου συμφέροντος»,  και καταλήγει, μεταξύ άλλων: «Τα μέλη της Προανακριτικής που συνεχίζουν να λειτουργούν με εξόφθαλμες μεθοδεύσεις, ενδέχεται να έχουν ποινικές ευθύνες, οι οποίες δεν παραγράφονται».