Αντεθνική χαρακτήρισε ο χρυσαυγίτης βουλευτής Θεσσαλονίκης, Αντώνης Γρέγος, την κίνηση του δημάρχου της πόλης, Γιάννη Μπουτάρη, να μετονομάσει την «πλατεία Καραϊσκάκη» σε «πάρκο Δυρραχίου». Σε σχετική ερώτησή του προς τον υπουργό Εσωτερικών, Γιάννη Μιχελάκη, και τον δήμαρχο Θεσσαλονίκης χαρακτηρίζει την Αλβανία ως «εχθρικό κράτος» και πρότεινε να ονομαστεί εν όψει της επετείου της 28ης Οκτωβρίου μια πλατεία της συμπρωτεύουσας σε «πλατεία Ιωάννη Μεταξά».

Ads

 
Ο Γιάννης Μιχελάκης στην απάντησή του σημείωσε ότι το υπουργείο Εσωτερικών ζήτησε στοιχεία και, σύμφωνα με την ενημέρωση που έλαβε από το Αρχείο Ονοματοδοσίας του δήμου Θεσσαλονίκης, στην πόλη δεν υφίσταται πλατεία με την ονομασία Πλατεία Καραϊσκάκη. Κατά συνέπεια, δεν υφίσταται ζήτημα μετονομασίας.
 
Αφετέρου, ο δήμος Θεσσαλονίκης ενημέρωσε ότι, από τον Δεκέμβριο του 2011, έχει εγκριθεί από το Δημοτικό Συμβούλιο η αδελφοποίηση του δήμου Θεσσαλονίκης με την πόλη του Δυρραχίου.
 
Επιπρόσθετα, σύμφωνα με τον δήμο, ο χαρακτηρισμός «Πάρκο Δυρραχίου» δεν συνιστά ονοματοθεσία, αλλά έναν άτυπο χαρακτηρισμό, στο πλαίσιο των εθιμοτυπικών σχέσεων των δύο πόλεων μετά την αδελφοποίησή τους.
 
Όμως ο χρυσαυγίτης βουλευτής επιτέθηκε ξανά στον Γιάννη Μπουτάρη λέγοντας ότι «του αρέσει να προκαλεί με δηλώσεις του για διάφορα θέματα και, ενώ έχει απαγορεύσει εκδήλωση τιμής για τους Πόντιους μάρτυρες, έχει δώσει άδεια σε κάτι περίεργους τύπους, φτερά και πούπουλα, να παρελάσουν στο κέντρο της πόλης».
 
«Μπορεί ο κ. Μπουτάρης να είναι για λίγους ακόμα μήνες δήμαρχος της πόλης και πολύ πιθανό να το έκανε αυτό για να αντλήσει ψήφους, αν σκέφτεται να κατέβει δήμαρχος Δυρραχίου. Μακάρι και να βγει εκεί. Αλλά η Θεσσαλονίκη έχει σοβαρά προβλήματα και ο δήμαρχος πρέπει να σεβαστεί τον θεσμικό του ρόλο αντί να βάζει περούκες και καρναβαλίστικες στολές» είπε ο Γρέγος.