Ειρωνικά σχόλια και αντιδράσεις προκάλεσαν οι ισχυρισμοί της υπουργού Παιδείας, Νίκης Κεραμέως, σχετικά με το αίτημα της εκπαιδευτικής κοινότητας για δραστική μείωση του αριθμού των μαθητών στις τάξεις. Στο πλαίσιο των ανακοινώσεών της την Δευτέρα για το άνοιγμα των σχολείων, η υπουργός υποστήριξε ότι ο μέσος όρος μαθητών ανά τάξη πανελλαδικά είναι 17.

Ads

Ωστόσο, για να προκύψει ο εν λόγω μέσος όρος, η υπουργός συμπεριάλαβε από απομακρυσμένα μονοθέσια σχολειά, μέχρι τις «σαρδελοποιημένες» τάξεις των σχολείων στα μεγάλα αστικά κέντρα, με πάνω από 25 μαθητές, τα οποία, παρεμπιπτόντως, εμφανίζουν και το μεγαλύτερο ποσοστό των κρουσμάτων. Το υπουργικό «τρικ» ήταν τόσο φανερό, που προκάλεσε και σχετική ερώτηση, με την δημοσιογράφο να αναφέρει πώς είναι δυνατόν να υπάρχουν 25 μαθητές σε μια τάξη, όταν με το ίδιο εμβαδόν στα καταστήματα θα επιτρέπονταν το πολύ 4-5 πελάτες.

«Η επιτροπή υπηρξε αυστηρή στο να περιορίσουμε τη διασπορά και προέβλεψε υποχρεωτική χρήση μασκας και 14 άλλα μετρα», είπε, ενώ αναφέρθηκε και στο γιατί δεν έγινε δεκτή η πρόταση να οδηγηθούμε σε βάρδιες πρωί – απόγευμα: «Βλεπω συχνά να αναφέρεται γιατί όχι πρωίνη και απογευματινή βαρδια. Το αξιολογήσαμε και αυτό, αλλά αφενός έχουμε  17 μαθητες ανα τάξη κατά μέσο όρο και επίσης τι θα γινόταν με τους γονείς που θα έπρεπε να κρατάνε τα παιδιά εναλλάξ; Τρίτον δε θα επαρκουσε το εκπαιδευτικό προσωπικό, και βεβαίως το κόστος θα ξεπερνούσε τα 10 εκατομμυρια ευρώ ημερησίως!», ισχυρίστηκε. 

Με τη σειρά της, η Βάνα Παπαευαγγέλου, Καθηγήτρια Παιδιατρικής – Λοιμωξιολογίας ΕΚΠΑ, ρωτήθηκε ποιά είναι η διαφορά ανάμεσα σε μια σχολική αίθουσα και ένα αντίστοιχης επιφάνειας κατάστημα ώστε να προβλέπεται διαφορετική χωρητικότντα και απάντησε ότι η πιο βασική διαφορά είναι ότι στα μαγαζια κάθε μέρα μπαίνει αλλος ενω στο σχολείο μια κλειστή ομαδα μαθητών που ζει μαζί.

Ads

Χωρίς να έχουν «διασκεδαστεί» οι ανησυχίες γονιών και εκπαιδευτικών από τις ανακοινώσεις Κεραμέως, συνεχίζουν τις κινητοποιήσεις τους. Σήμερα, Δευτέρα 24 Αυγούστου πραγματοποιήθηκε συγκέντρωση διαμαρτυρίας στο υπουργείο Εσωτερικών για τα προβλήματα με τους πίνακες του Α.Σ.Ε.Π., ενώ για την Τρίτη 25 Αυγούστου έχει προγραμματιστεί κινητοποίηση σωματείων και φορέων για το άνοιγμα των σχολείων.

Η συγκέντρωση της Τρίτης έχει προγραμματιστεί για τις 11:00 το πρωί στα Προπύλαια και θα ακολουθήσει πορεία προς τη Βουλή, όπου η κυβέρνηση θα συζητά στην Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων το άνοιγμα των σχολικών μονάδων. «Απαιτούμε από την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου, που θα βρίσκεται στη Βουλή εκείνη την ημέρα, συνάντηση ώστε να δώσει απαντήσεις. Την ίδια μέρα καλούμε τους Σ.Ε.Π.Ε. να προχωρήσουν σε αντίστοιχες κινητοποιήσεις και στην υπόλοιπη Ελλάδα, σε Δ/σεις Εκπαίδευσης, Περιφέρειες και Δήμους», τονίζεται σε σχετικό κάλεσμα.

Κύριο αίτημα είναι η συγκρότηση μικρότερων τάξεων, με τη συμμετοχή έως 15 μαθητών. Για τον συγκεκριμένο σκοπό, απαιτούνται αυξημένες δαπάνες για τη στελέχωση των σχολικών μονάδων με το απαραίτητο προσωπικό. Στην ηγεσία του υπουργείου Παιδείας ασκείται κριτική, καθώς δεν προχώρησε στις απαραίτητες ενέργειες για την αποκατάσταση των σχολικών αιθουσών ή την επίταξη χώρων που ανήκουν στο δημόσιο ή τους δήμους για την στέγαση των μαθητών σε περισσότερες, πιο ευρύχωρες αίθουσες.

Επιπλέον, προβληματισμός επικρατεί σε γονείς και εκπαιδευτικούς, καθώς μόλις τον προηγούμενο Μάιο και με πολύ λιγότερα κρούσματα ανά ημέρα είχε ληφθεί η απόφαση για επαναλειτουργία των σχολείων με εκ περιτροπής διδασκαλία. Ταυτόχρονα, στις σχολικές αίθουσες αναμένεται να συγχρωτιστούν 25 μαθητές σε αίθουσες των 50 τ.μ, όταν σε οποιοδήποτε άλλο κλειστό χώρο (εμπορικό κατάστημα, επιχείρηση, δημόσια υπηρεσία κ.α) θα επιτρεπόταν μόλις 5 άτομα στα ίδια τετραγωνικά, βάσει των οδηγιών του ΕΟΔΥ.

Με ανακοίνωσή της η ΑΔΕΔΥ δηλώνει πως θα στηρίξει τις εκπαιδευτικές κινητοποιήσεις. Το ΔΣ της ΟΛΜΕ καλεί στη συγκέντρωση της Τρίτης διεκδικώντας:

  • Να ληφθούν όλα τα απαραίτητα μέτρα για την ασφάλεια μαθητών και εκπαιδευτικών.
  • Μείωση μαθητών ανά τμήμα ώστε να τηρούνται οι απαραίτητες αποστάσεις.
  • Εξασφάλιση απαραίτητου εκπαιδευτικού προσωπικού και σχολικών αιθουσών για τη λειτουργία τμημάτων με μειωμένο αριθμό μαθητών.
  • Προσλήψεις μόνιμου προσωπικού καθαριότητας στις σχολικές μονάδες
  • Να δοθεί δωρεάν ο αναγκαίος αριθμός μασκών σε καθημερινή βάση σε μαθητές και εκπαιδευτικούς, διοικητικό και βοηθητικό προσωπικό.
  • Έκτακτη κρατική χρηματοδότηση στην εκπαίδευση και οικονομική επιχορήγηση στις σχολικές επιτροπές
  • Διενέργεια δωρεάν επαναλαμβανόμενων τεστ για το σύνολο της εκπαιδευτικής κοινότητας.
  • Να διορθωθούν άμεσα όλα τα λάθη στους προσωρινούς πίνακες προκειμένου να  γίνουν οι προσλήψεις των αναπληρωτών εκπαιδευτικών.
  • Πλήρης κάλυψη όλων των αναγκών  στις προσλήψεις αναπληρωτών όσο και στους διορισμούς στην γενική εκπαίδευση.
  • Πρόσληψη αναπληρωτών για την κάλυψη όλων των λειτουργικών κενών εντός Αυγούστου.
  • Κατάργηση κάθε νομοθετικής διάταξης που επιτρέπει κάμερα στα σχολεία και on – line μετάδοση των μαθημάτων.
  • Οργανωμένη επιμόρφωση εκπαιδευτικών και μαθητών σε ζητήματα ορθής τήρησης των μέτρων προστασίας.