Αυξημένο ενδιαφέρον ως προς την προοπτική επενδύσεων στην Ελλάδα καταγράφηκε στη συνάντηση που είχε ο Αλέξης Τσίπρας και η κυβερνητική αποστολή που τον συνοδεύει στο Σικάγο (Νίκος Παππάς, Δημήτρης Παπαδημητρίου, Πάνος Καμμένος, Τέρενς Κουίκ) με Ελληνοαμερικανούς και Αμερικανούς επιχειρηματίες.

Ads

«Η Ελλάδα δεν αφήνει πίσω της μόνο την κρίση αλλά και το μοντέλο που οδήγησε σε αυτήν», υπογράμμισε ο πρωθυπουργός, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, απαντώντας σε ερωτήματα σχετικά με τη γραφειοκρατία, την πολυνομία και τα ζητήματα που προκαλούν εμπόδια.

Στη συνάντηση που διήρκησε περίπου δύο ώρες, συμμετείχαν δώδεκα επιχειρηματίες-εκπρόσωποι μεγάλων εταιρειών του Σικάγο, που δραστηριοποιούνται στον τομέα της Ενέργειας, της καινοτομίας, της πληροφορικής και της υψηλής τεχνολογίας, το real estate,τις αερομεταφορές, τα funds, τα start up. Το κλίμα που φέρεται να χαρακτήρισε τη συνάντηση θα μπορούσε να αποδοθεί με τη φράση «Greek comeback» που χρησιμοποίησαν αρκετοί συμμετέχοντες, και την οποία χρησιμοποίησε στο τέλος της συζήτησης και ο πρωθυπουργός.

«Greek Comeback»

Κοινή διαπίστωση από τη συνάντηση εργασίας είναι -όπως προκύπτει από ενημέρωση από την πλευρά των εκπροσώπων των επιχειρήσεων που συμμετείχαν-, ότι ενδιαφέρονται να αποτελέσουν επενδυτές και πρεσβευτές προσέλκυσης επενδύσεων για τη χώρα μας. Στάθηκαν ιδιαίτερα στο γεγονός όπως ανέφεραν πολλοί εξ αυτών, της διαπίστωσης ενός «greek comeback», μιας επιστροφής της ελληνικής οικονομίας, ενώ επισημάνθηκε ως ιδιαίτερα θετικό και το γεγονός ότι ο πρωθυπουργός της Ελλάδας δεν ήρθε στο Σικάγο για να απευθύνει απλά μια ομιλία, αλλά να συζητήσει και να υπάρξει εποικοδομητική συνεργασία. Κατά την ίδια ενημέρωση, οι εκπρόσωποι επενδυτικών εταιρειών και επιχειρήσεων ζήτησαν να έχουν τακτική επαφή (να υπάρξει follow up) και δήλωσαν έτοιμοι να αρχίσουν αμέσως μια «συμμαχία» με την κυβέρνηση. Οι εκπρόσωποι funds είπαν ότι θέλουν να στηρίξουν την προσπάθεια της Ελλάδας στην προσέλκυση επενδύσεων στον δρόμο της προς την έξοδο στις αγορές. Κατά τις ίδιες πληροφορίες, όλοι τοποθετήθηκαν και έθεσαν ερωτήσεις, τόσο ο πρωθυπουργός και οι υπουργοί που τον συνοδεύουν όσο και οι επιχειρηματίες και επενδυτές.

Ads

«Αφήνουμε πίσω την κρίση και το μοντέλο που οδήγησε σε αυτή»

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, ο Αλέξης Τσίπρας έκανε σειρά παρεμβάσεων καθώς η συζήτηση είχε τη μορφή συνάντησης εργασίας με πλήθος ερωταπαντήσεων μεταξύ των συμμετεχόντων. Στην εισαγωγική τοποθέτηση του, ο Αλέξης Τσίπρας αναφέρθηκε στα θετικά στοιχεία της ελληνικής οικονομίας, επισημαίνοντας, ειδικότερα, τη θετική δημοσιονομική πορεία, την επιστροφή της χώρας σε θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης με αναφορά στην εκτίμηση για κλείσιμο άνω του 2% το 2017, και έκανε αναφορά στην οριστική έξοδο από το πρόγραμμα τον Αύγουστο του 2018.

Ο πρωθυπουργός, κατά τις ίδιες πηγές, αναφέρθηκε στη μεγάλη μεταρρυθμιστική προσπάθεια της παρούσας κυβέρνησης και τόνισε την προσήλωση της για την προσέλκυση ξένων επενδύσεων. Επ’ αυτού επισημάνθηκε και η δημιουργία πρόσφατα της ειδικής task force στην οποία είναι ο ίδιος επικεφαλής. Επιπλέον, τόνισε τις αλλαγές που έχουν γίνει στη νομοθεσία για τη δημιουργία νέων επιχειρήσεων, για την πρόβλεψη που υπάρχει στον αναπτυξιακό νόμο για 12 χρόνια σταθερού φορολογικού πλαισίου για τις μεγάλες επενδύσεις. Επίσης, ανέφερε ότι βασική συνισταμένη της λογικής που έχει η κυβέρνηση για να προχωρούν οι επενδύσεις, είναι ότι γίνονται μέσα σε πλαίσιο συναίνεσης με την κοινωνία, στοιχείο που δεν υπήρχε σε πολλές περιπτώσεις στο παρελθόν, καθιστώντας επισφαλείς πάρα πολλές επενδύσεις. «Η Ελλάδα δεν αφήνει πίσω της μόνο την κρίση, αλλά και το μοντέλο που οδήγησε σε αυτή», υπογράμμισε ο Αλέξης Τσίπρας.

Κατά τις ίδιες πηγές, ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στα θετικά στοιχεία σχετικά με τις άμεσες ξένες επενδύσεις, επισημαίνοντας ότι το 2016 έκλεισε με θετικό ρυθμό δεκαετίας. Στο ίδιο πλαίσιο υπογράμμισε τα βασικά στοιχεία που αποτελούν τα συγκριτικά πλεονεκτήματα της Ελλάδας και ως προς τις επενδυτικές προοπτικές: η γεωγραφική και η γεωστρατηγική θέση της, καθώς επίσης και η παρουσία της στον σκληρό πυρήνα της Ευρώπης και της Ευρωζώνης. Στο ίδιο πλαίσιο, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, όσον αφορά στις προοπτικές και το ευνοϊκό επενδυτικό περιβάλλον της χώρας, ο κ. Τσίπρας υπογράμμισε ότι αναμφισβήτητα υπάρχει πολιτική σταθερότητα, γεγονός που παρέχει και ασφάλεια στους επενδυτικές.

image

Η ομογένεια βάση της δόμησης και αναβάθμισης των ελληνοαμερικανικών σχέσεων

Ο πρωθυπουργός, σύμφωνα με πληροφορίες, ανέφερε ότι η παρουσία της ομογένειας εδώ είναι η βάση πάνω στην οποία έχουν δομηθεί και αναβαθμιστεί ιστορικά οι ελληνοαμερικανικές σχέσεις. Σε ένα ευρύτερο πλαίσιο αναφέρθηκε στη σημασία που είχε η επίσκεψη και του Μπάρακ Ομπάμα στην Αθήνα τον Νοέμβριο, και πως η επίσκεψη που θα έχει τώρα στον Λευκό Οίκο, είναι στα πλαίσια της αναβάθμισης των σχέσεων και του θετικού κλίματος απέναντι στην Ελλάδα.

«Η Ομογένεια είναι ο ισχυρότερος συνδετικός μας κρίκος με τις ΗΠΑ και ο πιο σημαντικός πρεσβευτής της χώρας μας», σημείωσε ο Αλέξης Τσίπρας μέσω Twitter μετά τη συνάντηση.

Τι είπαν εκπρόσωποι μεγάλων εταιρειών που συμμετείχαν στη συνάντηση

Μιλώντας στο Αθηναϊκό Πρακτορείο, ο εκπρόσωπος της εταιρείας Glide Path που δραστηριοποιείται στον τομέα της Ενέργειας και ιδιαίτερα της καθαρής ενέργειας, Kevin Johnson, δήλωσε εξαιρετικά ενθαρρυμένος από την «προσήλωση» και τη «μεγάλη σοβαρότητα» που διαπίστωσε να επιδεικνύει ο Έλληνας πρωθυπουργός για την ανάπτυξη των τομέων της καθαρής ενέργειας, της τεχνολογικής καινοτομίας στην Ελλάδα. «Η Ελλάδα είναι αποφασισμένη να αποτελέσει ηγετική δύναμη στις ΑΠΕ, στο φυσικό αέριο, στην περιοχή της Ευρωζώνης», αναφέρει. Προσθέτει ότι παρακολουθεί την αλλαγή σελίδας στην ελληνική οικονομία, σχολιάζοντας ότι ο Έλληνας πρωθυπουργός ήταν πολύ σαφής ως προς το πού βρισκόταν η ελληνική οικονομία, πού βρίσκεται τώρα και πού εκτιμά ότι θα βρίσκεται.

Ικανοποίηση για την ευκαιρία που είχε, όπως αναφέρει, να συζητήσει για τις προοπτικές στην Ελλάδα και την ελληνική οικονομία σήμερα δήλωσε η διευθύνων σύμβουλος της μεγάλης αμερικανικής εταιρείας αερομεταφορών United Airlines, Mary Barnicle. Επισημαίνει ότι η εταιρεία είχε την ευκαιρία να μοιραστεί τις εμπειρίες της με την ελληνική αγορά καθότι εξυπηρετεί τη γραμμή Νέα Υόρκη-Αθήνα τη θερινή περίοδο. Πρόσθεσε ότι ο πρωθυπουργός μοιράστηκε πολύ θετικές πληροφορίες για την ελληνική οικονομία.

Στη συνάντηση συμμετείχαν: Endy Zemenidis (executive director HALC), Anthos Chrysanthou (tech startup translate.com), Richard Driehaus (Driehaus Capital), Martin Cabrera (Cabrera Capital), Maria Pappas (Treasurer of Cook County), Μary Barnicle (United Airlines), Michael Marks (managing director Cushman and Wakefield), Aaron Rice (Baker McKenzie), Ted Diamantidis (Diamond Importers), Kevin Johnson (Glidepath Solutions president, Clean Capital Board), Demetri Eliopoulos (managing director RMB Capital), Elias Boufis (Driehaus Private Equity).