Σύντομο, αλλά πολύ έντονο υπήρξε το μπουρίνι που έπληξε την Αττική τις πρώτες πρωινές ώρες. Ιδιαίτερη εντύπωση προκάλεσε μάλιστα το γεγονός ότι τα καιρικά φαινόμενα έπληξαν με πρωτοφανή σφοδρότητα κάποιες συγκεκριμένες περιοχές, με επίκεντρο ιδιαίτερα το Νέο Ηράκλειο, που μετρά σοβαρές ζημιές αλλά και τραυματίες. (Δείτε βίντεο και φωτογραφίες)

Ads

Ακόμη και μέσα στο Νέο Ηράκλειο ήταν συγκεκριμένα τα σημεία τα οποία επλήγησαν με μεγαλύτερη σφοδρότητα σε σχέση με άλλα, γεγονός που προκάλεσε αίσθηση. Μιλώντας στο Tvxs.gr ο διευθυντής του Εθνικού Μετεωρολογικού Κέντρου της ΕΜΥ, Θοδωρής Κολυδάς, δίνει διευκρινίσεις αναφορικά με το φαινόμενο, σημειώνοντας πως επρόκειτο για μια «γραμμή λαίλαπας, που δημιουργήθηκε από το γρήγορο πέρασμα της μετωπικής διαταραχής από τον ελληνικό χώρο».

Όπως επισημαίνει «ο όρος “γραμμή λαίλαπας” αναφέρεται σε καταιγίδες που είναι οργανωμένες κατά μήκος μιας γραμμής ή ζώνης και συνοδεύονται από ισχυρούς ριπαίους ανέμους. Στα μέσα γεωγραφικά πλάτη συνήθως η γραμμή λαίλαπας σχηματίζεται στο θερμό τομέα των μετωπικών υφέσεων μπροστά από το ψυχρό μέτωπο». Προσθέτει ότι «η δημιουργία της γραμμής λαίλαπας συνδέεται με την κυματοειδή μορφή που παίρνει η ροή του αέρα στην ανώτερη ατμόσφαιρα μπροστά από το ψυχρό μέτωπο, όπως συμβαίνει στην υπήνεμη μιας οροσειράς με τα κύματα του όρους».

Ο κύριος Κολυδας αναφέρει παράλληλα ότι «με την ορμή που πέρασε ενισχύθηκε σημαντικά για διάφορους λόγους, ενώ η εξέλιξη τέτοιου είδους φαινομένων δίνει τέτοια περιστατικά με έντονη τοπικότητα». «Θα μπορούσε να δώσει και αλλού, όπως για παράδειγμα στην Εύβοια» καταλήγει.

Ads

Βίντεο για την πορεία του φαινομένου στην Αττική

Φωτογραφία από το kolydas.eu

image