Κοινό κείμενο θέσεων για το προσφυγικό υπέγραψαν οι πολιτικοί αρχηγοί – πλην του γραμματέα του ΚΚΕ Δημήτρη Κουτσούμπα και του προέδρου της Ένωσης Κεντρώων Βασίλη Λεβέντη –  μετά πολύωρη συζήτηση υπό τον Πρόερο της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλο στο Προεδρικό Μέγαρο.

Ads

Το κείμενο, σύμφωνα με τις πληροφορίες, αποτυπώνει μια «εθνική γραμμή» με την οποία θα προσέλθει ο Αλέξης Τσίπρας στην ευρωτουρκική σύνοδο κορυφής της Δευτέρας – μια «εθνική γραμμή» ωστόσο που πέρασε και μέσα από έντονες αντιπαραθέσεις στη διάρκεια του Συμβουλίου Αρχηγών.

Λίγο μετά τις 5 αποχώρησε από το Προεδρικό Μέγαρο ο γραμματέας του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας, ο οποίος δήλωσε ότι το κόμμα του κατέθεσε υπόμνημα 9 σημείων και δεν θα προσυπογράψει το κοινό ανακονωθέν.

Διαχωρισμό προσφύγων – μεταναστών ζήτησαν οι αρχηγοί

Ads

Στη διάρκεια της σύσκεψης, σύμφωνα με πληροφορίες, τέθηκε από τους αρχηγούς των κομμάτων της αντιπολίτευσης το ζήτημα του διαχωρισμού προσφύγων και μεταναστών και τα κέντρα κλειστού τύπου για τους μετανάστες χωρίς ταξιδιωτικά έγγραφα.

Σύμφωνα με πηγές  ΠΑΣΟΚ που επικαλείται το ΑΜΠΕ, η Φώφη Γεννηματά απευθυνόμενη στον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, του είπε ότι «είναι διστακτικός σε σχέση με τη επιστροφή των παράτυπων, τον διαχωρισμό μεταναστών και προσφύγων και τα κέντρα κλειστού τύπου και οι υπόλοιποι αρχηγοί συμφώνησαν μαζί της». 

«Οχι» Τσιπρα σε κλειστά κέντρα κράτησης

Την δημιουργία κλειστών κέντρων κράτησης είχε ζητήσει νωρίτερα και ο αρχηγός της ΝΔ Κυριάκος Μητσοτάκης, ο πρωθυπουργός όμως απέρριψετο αίτημα λέγοντας ότι δεν προβλέπεται από τη συνθήκη της Γενεύης, με βάση την οποία κινείται η κυβέρνηση.

Σύμφωνα με τις ίδια πηγές η Φώφη Γεννηματά φέρεται επίσης να είπε στον πρωθυπουργό ότι πρέπει να υπάρχει ένα σχέδιο για τον αριθμό των προσφύγων που θα μείνει στην Ελλάδα και αναφέρθηκε τις δηλώσεις υπουργών που μιλούν για 100.000 ή 150.000. Ο Αλέξης Τσίπρας απάντησε, κατά τις ίδιες πληροφορίες, ότι οι δηλώσεις των υπουργών παρερμηνεύτηκαν, ωστόσο η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ επέμεινε πως «δεν παρερμηνεύτηκαν αλλά έκαναν λάθος». 

Ο Λεβέντης ζήτησε… οικουμενική εδώ και τώρα

Ενα ακόμη απρόβλεπτο ανάχωμα στο Συμβούλιο έβαλε ο πρόεδρος της Ενωσης Κεντρώων Βασίλης Λεβέντης θέτοντας, σύμφωνα με πληροφορίες, ως προϋπόθεση για να προχωρήσει η συζήτηση στο προσφυγικό την επίτευξη συφωνίας από το Συμβούλιο Αρχηγών για σύσταση οικουμενικής κυβέρνησης. Η πρότασή του τέθηκε σε ψηφοφορία και απερρίφθη. Έτσι ο Βασίλης Λεβέντης ανακοίνωσε πως δεν θα υπογράψει το κοινό ανακοινωθέν. Ωστόσο παρέμεινε στη σύσκεψη και ώρες αργότερα εξερχόμενος του Μεγάρου Μαξίμου έκανε λόγο για «σύσκεψη φιάσκο». 

Η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Φώφη Γεννηματά κατά τη σύσκεψη δήλωσε ότι είναι πάγια θέση του κόμματός της η ανάγκη συγκρότησης κυβέρνησης εθνικής ευθύνης, αλλά αυτό δεν μπορεί να τεθεί ως προαπαιτούμενο αυτή την ώρα και δεν μπορεί το ΠΑΣΟΚ να εμφανιστεί χωρίς θέσεις ενόψει της Συνόδου Κορυφής τη Δευτέρα για το προσφυγικό.
Ο επικεφαλής του Ποταμιού Σταύρος Θεοδωράκης ζήτησε, από την πλευρά του, να οριστεί υπερυπουργός για τη διαχείριση του προσφυγικού ζητήματος, χωρίς ωστόσο να προτείναι κάποιο συγκεκριμένο όνομα. 

Όπως αναφέρουν πηγές από το Ποτάμι, τις οποίες επικαλείται το Αθηναϊκό – Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, ο Σταύρος Θεοδωράκης ζήτησε ακόμη να δημιουργηθούν ειδικές δομές για τα παιδιά των προσφύγων και των μεταναστών και τα ασυνόδευτα παιδιά. Πρόσθεσε ότι οι συγκεκριμένες δομές δεν θα φροντίζουν μόνο για τη σίτιση, τη φροντίδα και τη διαμονή των παιδιών, αλλά και για την εκπαίδευσή τους και την κοινωνική τους ένταξη. Κατά τις ίδιες πηγές, ο επικεφαλής του Ποταμιού ζήτησε σαφή διαχωρισμό προσφύγων και μεταναστών και εθνικό σχέδιο για τον έλεγχο των προσφυγικών ροών, ενώ κάλεσε τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα να αναγνωρίσει τις ευθύνες της κυβέρνησης για τη σημερινή κατάσταση.

Στοιχεία έδωσε ο Τσίπρας

Κατά την έναρξη της σύσκεψης ο πρωθυπουργός έδωσε στους αρχηγούς πλήρη φάκελλο με στοιχεία για την κατάσταση σχετικά με το προσφυγικό και το έργο των εμπλεκόμενων φορέων.

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές τα στοιχεία αφορούν τον αριθμό των προσφύγων που φιλοξενούνται, την πρόοδο στη δημιουργία δομών υποδοχής, καταγραφής και φιλοξενίας, την παρεχόμενη σχέση, την ιατρική μέριμνα, την φιλοξενία των ασυνόδευτων παιδιών, καθώς και τα χρονοδιαγράμματα για τη δημιουργία νέων υποδομών. Βάσει των ίδιων πηγών περιλαμβάνονται και πίνακες για την πορεία των καταγραφών και των ταυτοποιήσεων.