Κλείσιμο της τεχνικής συμφωνίας με συγγραφή των κειμένων ακόμη και μέσα στο Σαββατοκύριακο, ψήφιση μέτρων και αντίμετρων από τη Βουλή στο τριήμερο από 10 έως 12 Μαίου και οριστική ολοκλήρωση της αξιολόγησης στο  Eurogroup της 22ας Μαίου προβλέπει ο τελικός οδικός χάρτης της κυβέρνησης στη διαπραγμάτευση με τους δανειστές.

Ads

Σ’ αυτόν τον οδικό χάρτη φαίνεται να υπάρχει πλέον απόλυτη σύμπλευση και με τον ευρωπαϊκό άξονα των δανειστών όπως προκύπτει από τις παρεμβάσεις τόσο του Ζαν Κλοντ Γιούνκερ όσο και του Γερούν Ντάισελμπλουμ, ενώ την ίδια ώρα κυβερνητικές πηγές επιβεβαιώνουν ότι – μέχρι στιγμής τουλάχιστον – «δεν διαφαίνονται προθέσεις καθυστερήσεων και κωλυσιεργίας ούτε από τις πλευρές Σόιμπλε και ΔΝΤ».

Τα τεχνικά κείμενα

Σ’ αυτό το σκηνικό σήμερα αναμένεται να αρχίσει στο Hilton η συγγραφή των τελικών κειμένων των Μνημονίων με την Κομισιόν (MoU) και με το ΔΝΤ (MEFP), με τους πλέον αισιόδοξους του κυβερνητικού στρατοπέδου να θεωρούν εφικτή την ολοκλήρωση του τεχνικού deal (staff level agreement) ακόμη κι έως την Κυριακή.

Ads

Σε κάθε περίπτωση, και πλην θεαματικής εμπλοκής την τελευταία στιγμή, η τελική αυτή φάση της διαπραγμάτευσης δεν αναμένεται να διαρκέσει πέραν των μέσων της επόμενης εβδομάδας, καθώς όπως επισημαίνει κυβερνητικός παράγοντας με γνώση των εξελίξεων έχουν μείνει ανοιχτά  «7 με 8 ζητήματα, που όμως είναι περισσότερο περιφερειακής υφής».

Από εκεί και πέρα το καθοριστικό χρονικό διάστημα είναι το τετραήμερο από τις 10 έως τις 14 Μαίου – διάστημα, μέσα στο οποίο αναμένεται και η κορύφωση των παρασκηνιακών διαβουλεύσεων για την υπόθεση του χρέους.

Συνάντηση του Washngton Club στο Μπάρι

Σύμφωνα με πληροφορίες που επιβεβαιώνονται τόσο από κυβερνητικές όσο και από κοινοτικές πηγές, ακριβώς τις ημέρες που θα ψηφίζονται τα μέτρα των 3,6 δις ευρώ από τη Βουλή προγραμματίζεται και η πρώτη αναβαθμισμένη – σε υπουργικό επίπεδο – συνάντηση του Washington Club στο περιθώριο της συνόδου της G20.

Η σύνοδος γίνεται στο Μπάρι της Ιταλίας από τις 11 έως τις 13 Μαίου κι εκεί, στη συνάντηση του Washington Club, αναμένεται το πρώτο καθαρό στίγμα προθέσεων τόσο από το Βερολίνο όσο και από το ΔΝΤ για το θέμα των πλεονασμάτων και του χρέους.

Από τις πραγματικές, ή μη, προθέσεις υπαναχωρήσεων αμφοτέρων θα κριθεί και το εάν είναι η εφικτή η επίτευξη συνολικής πολιτικής συμφωνίας, πέραν της τεχνικής, στο Eurogroup της 22ας Μαίου – έναν στόχο που έχει χαρακτηρίσει ως «ρεαλιστικό» ο ίδιος ο πρωθυπουργός -, η έστω μέσα στις επόμενες λίγες εβδομάδες έως τις αρχές Ιουνίου.

Πλεονάσματα στο 3,5% για τέσσερα χρόνια

Σύμφωνα με τις πληροφορίες, το σενάριο που βρίσκεται τουλάχιστον από την ευρωπαϊκή στο τραπέζι για τα πλεονάσματα προβλέπει διατήρηση του στόχου του 3,5% για τέσσερα χρόνια (έως το 2021) με προοπτική επανεξέτασης μετά το τέλος του προγράμματος το 2018, αντί της δεκαετίας που ζητούσε αρχικώς η πλευρά Σόιμπλε.

Είναι ένα σενάριο το οποίο ελληνικές κυβερνητικές πηγές θεωρούν ότι έχει πιθανότητες να περάσει με την Αθήνα μάλιστα να πιέζει για μείωση της τετραετίας σε τριετία.

Το καθοριστικό, ωστόσο, είναι το εάν τελικώς ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε θα αποδεχθεί τον προσδιορισμό – με την όποια ενισχυμένη μορφή – των μεσοπρόθεσμων μέτρων για το χρέος που ζητά το Ταμείο προκειμένου να μετάσχει στο πρόγραμμα και χρειάζεται ο Μάριο Ντράγκι για να εντάξει την Ελλάδα στην ποσοτική χαλάρωση της ΕΚΤ.

Μέχρι στιγμής, τόσο σε Αθήνα όσο και σε Βρυξέλλες επικρατεί μεν συγκρατημένη αισιοδοξία όχι όμως και βεβαιότητα για το ζήτημα των μεσοπρόθεσμων μέτρων, εξ ου και η παράλληλη πίεση προς Σόιμπλε και Ταμείο για «καθαρές λύσεις».

Πρόκειται για μια πίεση που θα κλιμακωθεί, κυρίως από την πλευρά της Κομισιόν, τις επόμενες ημέρες, το «κλειδί» ωστόσο των εξελίξεων παραμένει στο τρίγωνο Μέρκελ – Λαηκάρντ και κυβέρνησης Τραμπ…