Μπορεί η Ελλάδα να ξέφυγε από τον κίνδυνο να τεθεί εκτός ευρώ το 2012, ωστόσο το ρίσκο αυτό παραμένει και για τη νέα χρονιά, σημειώνει η Goldman Sachs σε έκθεσή της για το 2012. Την ίδια ώρα, όμως, επισημαίνει ότι η χώρα μας έχει κάνει περισσότερα από όσα της αναγνωρίζονται ειδικά στην ενίσχυση της ανταγωνιστικότητάς της.
 

Ads

Σύμφωνα με τη «Ναυτεμπορική», ο οίκος αναφέρει ότι η Ελλάδα έτυχε ιδιαίτερης αντιμετώπισης, λόγω της προσπάθειας των ευρωπαίων και δη της Γερμανίας να «νοικοκυρέψουν» την κατάσταση στην Ευρωζώνη, αλλά και επειδή η φοβία για έξοδο οδήγησε σε ένα εκλογικό αποτέλεσμα που έφερε νέα διαπραγμάτευση με την τρόικα.
 
Όμως, οι παράγοντες αυτοί δεν μπορούν να αποκλείσουν το σενάριο εξόδου για του χρόνου. Κι αυτό μπορεί να συμβεί αν η Γερμανία είναι έτοιμη να αναλάβει ένα αποφασιστικό ρόλο για την επίτευξη μεγαλύτερης ενοποίησης στην Ευρώπη δημιουργώντας με χώρες που μπορούν να εγγυηθούν τη σταθεροποίηση της ζώνης του ευρώ με την Ελλάδα να εξαιρείται από αυτές (συμμετέχοντας σε μια δεύτερης κατηγορίας ομάδα χωρών μαζί με π.χ. το Κοσσυφοπέδιο και το Μαυροβούνιο, που χρησιμοποιούν το ευρώ, ως νόμισμά τους, αλλά δεν έχουν πρόσβαση στη χρηματοδότηση της ΕΚΤ και συμμετοχή στη λήψη αποφάσεων).
 
Για να εδραιώσει τη θέση της στη ζώνη του ευρώ, η Ελλάδα θα πρέπει να επωφεληθεί από την ευκαιρία που δημιουργήθηκε πρόσφατα και να κάνει τις αναγκαίες οικονομικές μεταρρυθμίσεις που απαιτούνται από την τρόικα. Παρά το γεγονός ότι αναγνωρίζεται σε μικρό βαθμό, η Ελλάδα έχει σημειώσει μεγαλύτερη πρόοδο στη δημοσιονομική προσαρμογή από ό, τι συνήθως πιστώνεται αν και με σημαντικό μακροοικονομικό και κοινωνικό κόστος. Το κόστος εργασίας έχει μειωθεί σημαντικά, κατά τα τελευταία τρία έτη, όπως και το έλλειμμα τρεχουσών συναλλαγών.
 
Αλλά σαφώς υπάρχουν πολύ περισσότερα να κάνει όσον αφορά τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις και στις ιδιωτικοποιήσεις. Επαναλαμβάνει επίσης ότι μετά τις αναδιαρθρώσεις χρέους, με τη συγκέντρωση αυτού στον επίσημο τομέα, η απόφαση για την Ελλάδα ή για νέο κούρεμα είναι πλέον πολιτική.
 
Αξίζει να σημειωθεί ότι η Goldman Sachs προβλέπει για την Ελλάδα σε ένα ήπιο σενάριο αύξηση του ΑΕΠ κατά 30% στην επόμενη δεκαετία, ενώ το θετικότερο σενάριο προβλέπει ανάπτυξη 40% για το ίδιο διάστημα.