Ο καθηγητής του τμήματος Ιατρικής στο Πανεπιστημίου Πατρών και μέλος της επιτροπής Εμπειρογνωμόνων, Χαράλαμπος Γώγος, μιλώντας στο MEGA, δήλωσε πως έχει παρθεί η απόφαση να μην ανοίξουν τα λύκεια και τα γυμνάσια εάν αυξηθούν αρκετά τα κρούσματα σε πειροχές της χώρας.

Ads

Αναλυτικότερα, ο κ. Γώγος, ανέφερε πως, το συγκεκριμένο ζήτημα, θα εξεταστεί κατά τη σύσκεψη των επιδημιολόγων την Παρασκευή, εξηγώντας ότι, οι παράγοντες που θα κρίνουν τελικά το άνοιγμα είναι από τη μία τα επιδημιολογικά δεδομένα, καθώς «αρκετές περιοχές είναι στο πορτοκαλί και η δυναμική είναι να χειροτερέψουν» και από την άλλη «η κατάσταση που επικρατεί στο σύστημα υγείας και πως μπορεί αυτό να ανταπεξέλθει σε οποιαδήποτε κρίση».

Σημείωσε βέβαια, ότι δεν υπάρχει ζήτημα για κλείσιμο των ήδη ανοιχτών δομών εκπαίδευσης, όπως είναι τα δημοτικά σχολεία. 

Επίσης, ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου και μέλος της Επιτροπής των Εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας, Αθανάσιος Εξαδάκτυλος, μιλώντας στην ΕΡΤ, τόνισε πως «είναι πολύ πιθανόν να μη δοθεί το «πράσινο φως» για το άνοιγμα των σχολείων τη Δευτέρα».

«Δεν είναι καλό σημάδι ότι 14 μέρες από το πρώτο άνοιγμα σχολείων βλέπουμε αυξητική τάση κι ακόμα δεν έχουμε δει την επίδραση από την επαναλειτουργία του λιανεμπορίου», ανέφερε ο κ. Εξαδάκτυλος, ενώ, συνέχισε, συμπληρώνοντας: «Πρώτη φορά βλέπουμε ανοδική τάση ακριβώς μετά το άνοιγμα στις 11 Ιανουαρίου, ενώ μετά τις γιορτές (των Χριστουγέννων) η τάση ήταν πτωτική».

Με τη σειρά του, ο καθηγητής Πνευμονολογίας, Νίκος Τζανάκης, ανέφερε στο ethnos.gr, πως, η δευτεροβάθμια εκπαίδευση, δεν πρέπει να ανοίξει στην Αττική, τη Δευτέρα 1η Φεβρουαρίου, καθώς, όπως δήλωσε: «Με τους δείκτες που έχουμε τώρα θα έβαζα την Αττική στο Κόκκινο, και ως εκ τούτου, δεν πρέπει να ανοίξουν τα σχολεία».

Ads

Παράλληλα, μιλώντας στο OPEN , καθηγητής πνευμονολογίας, Θεόδωρος Βασιλακόπουλος σημείωσε πως «διανύουμε πολύ δύσκολες ημέρες, καθώς είμαστε σε σημείο πολύ μεγάλης ανησυχίας» αναφέροντας πως, με τον δείκτη θετικότητας πάνω από το 2%, ο μόνος τρόπος να ανοίξουν τα σχολεία, είναι «να αλλάξουν οι εικόνες του λιανεμπορίου», τονίζοντας, σχετικά με το λιανεμπόριο, πως θα πρέπει τα καταστήματα να λειτουργήσουν με ραντεβού, όπως τα κομμωτήρια, δηλαδή με click in shop.

Τέλος, ο καθηγητής του ΑΠΘ, Δημοσθένης Σαρηγιάννης, μιλώντας για το ενδεχόμενο ανοίγματος Γυμνασίων – Λυκείων, προέβλεψε ότι, ότι τον επόμενο μήνα θα φτάσουμε σε τετραψήφιο αριθμό ημερήσιων κρουσμάτων, καθώς, όπως δήλωσε, «αν προχωρήσουμε με τα ανοίγματα που έχουμε σχεδιάσει και με την ύπαρξη της μετάλλαξης στην κοινότητα, υπάρχει πολύ σοβαρή αύξηση στα πάνω από 2.000 μέσα στο Μάρτιο».

Υπενθυμίζεται ότι σήμερα (28/01) θα πραγματοποιηθεί έκτακτη σύσκεψη των ειδικών για τις επιδημιολογικές εξελίξεις, ενώ οι αποφάσεις θα ανακοινωθούν την Παρασκευή 29 Ιανουαρίου.