Προχωρημένες συζητήσεις ακόμα και σε επίπεδο ανταλλαγμάτων, παρουσιάζει ο Βρετανικός τύπος αναφορικά με τις επαφές Ελλάδας και Βρετανικού Μουσείου για τα Γλυπτά του Παρθενώνα. Συγκεκριμένα μετά από μια σειρά δημοσιευμάτων από Bloomberg, Sunday Times, Guardian και Reuters, τα οποία αναφέρονται σε προχωρημένες επαφές των δύο πλευρών για την επιστροφή των Γλυπτών, το Βρετανικό Μουσείο επιβεβαίωσε για, πρώτη φορά, ότι συμμετέχει σε «εποικοδομητικές συζητήσεις» με την Ελλάδα.

Ads

Διαβάστε επίσης: ΥΠΠΟΑ: Στόχος της κυβέρνησης να επιστραφούν τα Γλυπτά του Παρθενώνα – Υπήρξαν προϊόν κλοπής

Το γαϊτανάκι των Βρετανικών δημοσιευμάτων συνεχίστηκε με την Daily Telegraph, η οποία αποκαλύπτει ποια θα μπορούσαν να είναι τα ανταλλάγματα της Ελλάδας για την επιστροφή των Γλυπτών. Σε δημοσίευμα, με τίτλο «Τα Ελγίνεια Μάρμαρα θα μπορούσαν να ανταλλαγούν με χάλκινο άγαλμα αναβάτη ηλικίας 2.000 ετών», η βρετανική εφημερίδα αναφέρεται στον Ιππέα του Αρτεμισίου. Ανασύρθηκε σε κομμάτια το 1928 και το 1937 από τη θάλασσα, κοντά στο ακρωτήριο Aρτεμίσιο της Eύβοιας, και φιλοξενείται στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο.

Η εφημερίδα αναφέρει ότι ο Ελληνικές πηγές εκτιμούν ότι η ανταλλαγή θα μπορούσε να ξεκινήσει νωρίτερα, ενώ προσθέτει πως πρόεδρος του Βρετανικού Μουσείου, φέρεται να βρίσκεται σε προχωρημένες συνομιλίες με Έλληνες αξιωματούχους για μια συμφωνία δανεισμού, που θα επέτρεπε την επιστροφή των επί μακρόν αμφιλεγόμενων Μαρμάρων στην Αθήνα σε μια «πολιτιστική ανταλλαγή» που θα «έβλεπε» τις αρχαιότητες να μετακινούνται προς την άλλη κατεύθυνση», όπως αναφέρεται στο ρεπορτάζ.

Ads

Και παράλληλα υπογραμμίζεται ότι «η συμφωνία θα μπορούσε να δει αρχαία έργα τέχνης που δεν έφυγαν ποτέ από την Ελλάδα να δανείζονται στη Βρετανία, συμπεριλαμβανομένου του ιππέα του Αρτεμισίου, ενός γλυπτού που απεικονίζει ένα νεαρό αγόρι πάνω σε ένα άλογο. Η Ελλάδα είναι έτοιμη να προσφέρει τα σημαντικότερα κομμάτια της συλλογής του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου για να γλυκάνει οποιαδήποτε συμφωνία για κάποια από τα Ελγίνεια Μάρμαρα».

Η Telegraph σημειώνει ότι «Τα αντικείμενα, που πήρε ο λόρδος Έλγιν στις αρχές του 19ου αιώνα και πουλήθηκαν στο Βρετανικό Μουσείο, θα μπορούσαν να μεταφερθούν στο Μουσείο της Ακρόπολης στην Αθήνα και να επανενωθούν με τους άλλους θησαυρούς που δημιουργήθηκαν για να κοσμήσουν το ναό του Παρθενώνα, ο οποίος ολοκληρώθηκε το 432 π.Χ..»

Ελληνική αντίδραση

Η Ελληνική πλευρά μετά από ημέρες διαδοχικών δημοσιευμάτων, εξέδωσε ανακοίνωση μέσω του υπουργείου Πολιτισμού. Στην ανακοίνωση δεν γίνεται καμία αναφορά στις πληροφορίες που θέλουν τις δυο πλευρές να είναι σε προχωρημένες συνομιλίες για την ανταλλαγή των Γλυπτών, ενώ υπενθυμίζεται ότι η Ελληνική πλευρά δεν αναγνωρίζει στο Βρετανικό Μουσείο νομή, κατοχή και κυριότητα των Γλυπτών.