Τη διασφάλιση του καθολικού δικαιώματος της παιδείας αλλά και της ελεύθερης πρόσβασης κάθε φοιτητή στις σπουδές τους χωρίς περιορισμούς ζήτησε με παρέμβασή του την Πέμπτη στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Μανώλης Γλέζος.

Ads

«Η παιδεία δεν μπορεί να είναι εμπόρευμα. Αποτελεί ιερό και αναφαίρετο δικαίωμα κάθε πολίτη, ανεξάρτητα από την οικονομική του κατάσταση και χωρίς καμιά διάκριση, φυλετική ή θρησκευτική», δήλωσε το ιστορικό στέλεχος της Αριστεράς.

Αναφερόμενος, εξάλλου, στο ζήτημα των στρατηγικών επενδύσεων, ο Μ. Γλέζος είπε: «Είναι πολύ γενικόλογο να συζητάμε για τα ποσά τα οποία θα δοθούν σε εκπαιδευτικές επενδύσεις. Πρέπει να δούμε συγκεκριμένα τι ποσό θα δοθεί στα μουσεία, σε ανασκαφές, στην εκπαίδευση των υπαλλήλων που απασχολούνται σε αυτούς τους χώρους, καθώς και σε όλα όσα απασχολούν τις πολιτιστικές πρωτεύουσες».

Κατέληξε δε: «Με αυτή την ευκαιρία, θέλω να σας προτείνω να αντικαταστήσουμε το θεσμό της πολιτιστικής πρωτεύουσας με αυτόν του πολιτιστικού χωριού. Κάθε χρόνο, σε κάθε χώρα της Ευρώπης, να ανακηρύσσεται ένα Πολιτιστικό Χωριό. Ο θεσμός αυτός θα μας επιτρέψει να δούμε στην πράξη τι σημαίνει πολιτισμός. Σας προσκαλώ να έρθετε στην ιδιαίτερη πατρίδα μου, στ’ Απεράθου της Νάξου. Στο χωριό αυτό, με τους μόλις 1.200 κατοίκους, λειτουργούν τρεις βιβλιοθήκες και πέντε μουσεία, ενώ άλλα τρία βρίσκονται υπό ίδρυση».

Ads