«Ελπιδοφόρο ξεκίνημα» χαρακτήρισε την ένταξη της Ελλάδας στο Πρόγραμμα Υποτροφιών «Bellevue» του Ινστιτούτου «Ρόμπερτ Μπος» και τη δημιουργία του ελληνογερμανικού Ιδρύματος Νεολαίας ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κάρολος Παπούλιας, κατά τη διάρκεια εκδήλωσης που πραγματοποιείται στο προεδρικό ανάκτορο της Γερμανίας, από τον γερμανό Ομοσπονδιακό Πρόεδρο Γιοάχιμ Γκάουκ. Ο Γ. Γκάουκ έκανε λόγο για τη «θαυμάσια» επίσκεψή του στην Ελλάδα τον περασμένο Μάρτιο και, αναφερόμενος στις ελληνογερμανικές ανταλλαγές, επισήμανε ότι οι Ναζί προκάλεσαν τεράστιο πόνο στους Έλληνες.

Ads

«Οι νέες γενιές μπορούν όχι μόνο να μην επαναλάβουν τα λάθη του παρελθόντος, αλλά και να πετύχουν ποιοτικό άλμα για τις σχέσεις των λαών» τόνισε ο Κάρολος Παπούλιας και πρότεινε να συμμετάσχουν στο πρόγραμμα του Ιδρύματος Νεολαίας και Έλληνες τρίτης γενιάς που ζουν στην Γερμανία και γνωρίζουν τις νοοτροπίες και των δυο λαών. Κάλεσε δε, όλους να είναι αισιόδοξοι, καθώς, όπως είπε επαναλαμβάνοντας τα λόγια της Χέλεν Κέλερ, «κανένας απαισιόδοξος δεν άνοιξε ποτέ μια πόρτα για το ανθρώπινο πνεύμα».

Από την πλευρά του, ο  Γιόαχιμ Γκάουκ έκανε λόγο για τη «θαυμάσια» επίσκεψή του στην Ελλάδα τον περασμένο Μάρτιο. Αναφερόμενος τόσο στο πρόγραμμα των υποτροφιών όσο και στο Ίδρυμα Νεολαίας, αλλά και στο ελληνογερμανικό Ταμείο για το Μέλλον, ο γερμανός Πρόεδρος τόνισε τη συμβολή αυτών των εργαλείων στην εμπέδωση της κατανόησης και της εμπιστοσύνης. Ειδικά σε ό,τι αφορά το Ταμείο, έκανε λόγο για μια πρωτοβουλία με στόχο «να διαμορφώσουμε από κοινού το μέλλον χωρίς να χάσουμε τη ματιά στο παρελθόν- ένα παρελθόν κατά το οποίο ο εθνικοσοσιαλισμός προκάλεσε τεράστιο πόνο στους Έλληνες».