Τους ισχυρισμούς του πρωθυπουργού στη Βουλή πως δεν υπάρχουν ενδείξεις για αύξηση της θνητότητας στις διασωληνώσεις εκτός ΜΕΘ διέψευσε η Μίνα Γκάγκα, καθώς δήλωσε πως «η μη διασωλήνωση στον άρρωστο που την χρειάζεται σημαίνει θάνατος».

Ads

Η ίδια εξήγησε ότι πρέπει να ξέρουμε πως ένας ασθενής, που δεν είχε άλλα προβλήματα υγείας, έχει καλές πιθανότητες να βγει, ενώ όσο πιο βαριά είναι, τόσο πιο δύσκολο είναι να βγει. «Όσο πιο γρήγορα έρθει τόσο καλύτερα» σημείωσε.

Επιπλέον, η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας Μίνα Γκάγκα έκανε λόγο για μεγάλη πίεση του Εθνικού Συστήματος Υγείας, παραδεχόμενη, παράλληλα, ότι υπάρχουν βαριά νοσούντες διασωληνωμένοι ασθενείς εκτός ΜΕΘ, αλλά «ελάχιστες φορές και για λίγες ώρες». Ο ισχυρισμός αυτός έγινε στο φόντο της ανακοίνωσης της Ομοσπονδίας των Νοσοκομειακών Γιατρών (ΟΕΝΓΕ), η οποία παρουσιάζει μια διαφορετική κατάσταση: «Στις 2/12/21 8.30μμ ο αριθμός των εκτός ΜΕΘ διασωληνωμένων βαρέως πασχόντων μηχανικά αεριζόμενων ασθενών στη λίστα αναμονής για εισαγωγή σε ΜΕΘ ήταν 172 (εκατόν εβδομήντα δύο) σύμφωνα με την σχετική επίσημη ηλεκτρονική πλατφόρμα ΕΚΑΒ – ΕΚΕΠΥ – υπουργείου Υγείας» αναφέρει μεταξύ άλλων η ΟΕΝΓΕ.

Όπως επισήμανε η κυρία Γκάγκα στην ΕΡΤ για την κατάσταση στην Ελλάδα σήμερα με την πανδημία, το Εθνικό Σύστημα Υγείας πιέζεται, με ενδεικτική την περίπτωση των νοσοκομειακών μονάδων της Θεσσαλονίκης, δηλαδή της 4ης ΥΠΕ, τα οποία έκαναν 16.700 εισαγωγές σε non covid περιστατικά και κοντά στις 3.000 περιστατικά κορονοϊού, με τα τελευταία να πρόκειται για βαριά ασθενείς.

Ads

«Η πίεση είναι μεγάλη συνεχώς δύο χρόνια και έχουν κουραστεί όλοι πάρα πολύ και αισθάνονται ότι αυτό το κύμα δεν τελειώνει. Θα βγούμε από αυτόν τον “εφιάλτη” αν προσέχουμε ο ένας τον άλλον, αν τηρούμε τα μέτρα, αν φοράμε τις μάσκες, αν έχουμε εμβολιαστεί», είπε χαρακτηριστικά η κυρία Γκάγκα.

Ερωτηθείσα με αφορμή τις βολές της αντιπολίτευσης για την κατάσταση με τις κλίνες στο Εθνικό Σύστημα Υγείας και για το αν υπήρξε επαρκής προετοιμασία τα δύο αυτά χρόνια, η ίδια μεταξύ άλλων επισήμανε: «Και από την προηγούμενη ηγεσία του υπουργείου Υγείας έγινε ότι ήταν ανθρωπίνως δυνατόν. Οι μονάδες από 570 κλίνες ΜΕΘ έχουν γίνει τώρα 1300. Φέτος έγιναν λ.χ. στο νοσοκομείο “Σωτηρία” 50 νέες μονάδες από τη δωρεά της Βουλής και άλλα 5 με τη δωρεά ιδιώτη, άρα οι κλίνες αυξήθηκαν. Δεν μένει διασωληνωμένος άρρωστος στο θάλαμο, παρά ελάχιστες φορές και για λίγες ώρες».

«Η μεγάλη πλειοψηφία των ασθενών είναι κατευθείαν μέσα στις ΜΕΘ με το που διασωληνώνονται, υπάρχουν και κάποιοι άνθρωποι που περιμένουν περισσότερο» είπε ακόμα.

«Έχουμε ήδη πολύ μεγάλη βοήθεια από τον ιδιωτικό τομέα στη Θεσσαλονίκη και τη Λάρισα με απλές κλίνες και ΜΕΘ, ενώ και στην Αθήνα επίσης ετοιμαζόμαστε να κάνουμε το ίδιο, όπως είχαμε και πέρυσι. Μέχρι στιγμής υπάρχει συνεννόηση και δεν έχει χρειαστεί επίταξη. Αν χρειαστεί και δεν υπάρχουν λύσεις, θα κάνουμε ό,τι είναι δυνατόν για να μην υπάρξει πρόβλημα με την υγεία κανενός», πρόσθεσε.