Στην σημερινή ενημέρωση για την εξέλιξη της πανδημίας η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας Μίνα Γκάγκα ανέφερε ότι πλέον τα 9 από τα 10 κρούσματα ανήκουν στην μετάλλαξη «Όμικρον».

Ads

Συγκεκριμένα, ανέφερε ότι στις 30 Δεκεμβρίου, η Όμικρον ήταν στο 82% του συνόλου των κρουσμάτων και στις 31 Δεκεμβρίου στο 89% του συνόλου των κρουσμάτων.

Όσον αφορά την θετικότητα των κρουσμάτων τόνισε ότι βρίσκεται στο 10,4 σε όλη τη χώρα ενώ χαρακτήρισε τη σημερινή εικόνα των κρουσμάτων καλύτερη από τη χθεσινή με δεδομένο ότι έγιναν περισσότερα τεστ.

Η ίδια συνέστησε να συνεχίσουμε να προσέχουμε, με χρήση μάσκας σε εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους, να βλέπουμε λιγότερους ανθρώπους, να τηρούμε τα μέτρα και να ελεγχόμαστε με rapid τεστ εάν εμφανίσουμε συμπτώματα.

Ads

Σχετικά με τον εμβολιασμό είπε ότι σύντομα ανοίγουν νέες εμβολιαστικές γραμμές και ειδικά όσοι επιθυμούν να κάνουν το εμβόλιο της Moderna θα μπορούν στο εξής, αφού θα ανοίξουν ραντεβού κάθε Κυριακή για το συγκεκριμένο εμβόλιο.

Επιπλέον, απαντώντας σε σχετική ερώτηση για την κατάσταση που επικρατεί στα νοσοκομεία, αποκάλυψε ότι πιθανότατα την Παρασκευή θα εκδοθούν τα φύλλα πορείας, ώστε να προχωρήσει η επίταξη ιδιωτών γιατρών για την αντιμετώπιση περιστατικών covid ενώ, όπως είπε, ήδη βρίσκονται σε συνεννόηση με τον ιδιωτικό τομέα για να προσφέρει την στήριξη του.

Τέλος, η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας τόνισε ότι υπάρχει αυξημένη πίεση στα τμήματα επειγόντων περιστατικών των νοσοκομείων και κάλεσε τους πολίτες που έχουν θετικό rapid να μην σπεύδουν στα δημόσια νοσοκομεία για να κάνουν μοριακό τεστ, καθώς μπορούν να χρησιμοποιούν τις μονάδες πρωτοβάθμιας φροντίδας, όπως τα Κέντρα Υγείας κ.ά.