Όλα ξεκίνησαν με τον «μηχανισμό διαφάνειας» των εμβολίων από την ΕΕ σε τρίτες χώρες που παρουσίασε την Παρασκευή η Κομισιόν. Ο μηχανισμός προβλέπει ελέγχους στα εξωτερικά σύνορα της ΕΕ. Και σε αυτό, οι υπάλληλοι της Κομισιόν -χωρίς να ρωτήσουν τους εμπειρογνώμονες του Ευρωπαίου διαμεσολαβητή για το Brexit Μισέλ Μπαρνιέ- συμπεριέλαβαν τη Βόρεια Ιρλανδία (ανήκει στο Ηνωμένο Βασίλειο).

Ads

Εμμέσως, αυτό θα σήμαινε «σκληρά» σύνορα στο νησί της Ιρλανδίας, κάτι που οι ειδικοί ήθελαν να αποφύγουν με κάθε τρόπο κατά τη διαπραγμάτευση του Brexit και τα κατάφεραν. Το λάθος της Κομισιόν θα είχε ως αποτέλεσμα την προσωρινή ακύρωση του ειδικού συνοριακού διακανονισμού με σκοπό τη διατήρηση της ειρηνευτικής συμφωνίας της Μεγάλης Παρασκευής.

Διευκρινιστική ανακοίνωση

Με ανακοίνωσή της, η Κομισιόν ενημέρωσε ότι δεν ενεργοποίησε το άρθρο 16 του πρωτοκόλλου για τη Β. Ιρλανδία εισάγοντας το μηχανισμό ελέγχου εξαγωγών εμβολίων, διευκρινίζει μετά τις αντιδράσεις στο ΗΒ και την Ιρλανδία μετά από σχετικές πληροφορίες που διακινήθηκαν.

Ads

Συγκεκριμένα, σε γραπτή διευκρινιστική ανακοίνωση η Κομισιόν αναφέρει τα εξής: «για να αντιμετωπιστεί η τρέχουσα έλλειψη διαφάνειας των εξαγωγών εμβολίων εκτός ΕΕ, η Κομισιόν θεσπίζει ένα μέτρο που απαιτεί οι εν λόγω εξαγωγές να υπόκεινται σε άδεια από τα κράτη μέλη».

Η άμεση αντίδραση προέκυψε αφού ο πρωθυπουργός της Ιρλανδίας Μάικλ Μάρτιν και ο πρωθυπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου Μπόρις Τζόνσον τηλεφώνησαν χωριστά στην Πρόεδρο της Επιτροπής Ουρσούλα φον ντερ Λέιν για να εκφράσουν βαθιές ανησυχίες. Ο Τζόνσον και ο Μάρτιν συζήτησαν και μεταξύ τους για το θέμα.

Επαφές Φον ντερ Λαιεν με πρωθυπουργούς Βρετανίας και Ιρλανδίας

Τελικά η Κομισιόν ανέκοψε πρύμναν. Σε tweet αργά την Παρασκευή το βράδυ, η Φον ντερ Λέιν είπε ότι μίλησε στον Μάρτιν «για να συμφωνήσει σε έναν ικανοποιητικό τρόπο εισαγωγής ενός μηχανισμού εξαγωγής για τα εμβόλια COVID».

Σε άλλο τιτίβισμα, ενημέρωσε ότι είχε τηλεφωνική επικοινωνία και με τον Βρετανό Πρωθυπουργό Μπρόρις Τζόνσον. «Συμφωνήσαμε επί της αρχής ότι δεν πρέπει να υπάρχουν περιορισμοί στην εξαγωγή εμβολίων από εταιρείες οι οποίες εκπληρώνουν τις συμβατικές τους ευθύνες», συμπλήρωσε η Φον Ντερ Λάιεν.

Μένει να δούμε τι θα σημάνει αυτό για τον μηχανισμό. «Κατά τη διαδικασία οριστικοποίησης του εγγράφου, η Κομισιόν θα βελτιώσει επίσης τη διαδικασία λήψης αποφάσεων βάσει του κανονισμού εφαρμογής», ανέφερε η ανακοίνωση.

«Κατά τη διαδικασία οριστικοποίησης αυτού του μέτρου, η Κομισιόν θα διασφαλίσει ότι το πρωτόκολλο Ιρλανδίας / Βόρειας Ιρλανδίας δεν επηρεάζεται. Η Κομισιόν δεν ενεργοποιεί τη ρήτρα διασφάλισης», ξεκαθαρίζει η Κομισιόν, προσθέτοντας ότι: «σε περίπτωση κατάχρησης διαμετακόμισης εμβολίων και δραστικών ουσιών προς τρίτες χώρες για την παράκαμψη των επιπτώσεων του συστήματος έγκρισης, η ΕΕ θα εξετάσει το ενδεχόμενο να χρησιμοποιήσει όλα τα μέσα που διαθέτει».

Πηγή: efsyn.gr