Υπάρχει θέμα κυβερνητικού σχεδιασμού παραδέχτηκε αναφορικά με το νέο κύμα κορονοϊού το οποίο πλήττει όλη τη χώρα, το μέλος της Επιτροπής των εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας, Γκίκας Μαγιορκίνης.

Ads

Ο επίκουρος καθηγητής στο Τμήμα Υγιεινής και Επιδημιολογίας της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ, μιλώντας σήμερα στην ΕΡΤ επισήμανε ότι «δεν περιμέναμε να έχουμε τόσο μεγάλη διασπορά μέσα στο καλοκαίρι».

Επίσης, σημειώνοντας ότι η πίεση στο σύστημα Υγείας και η νοσηρότητα βρίσκονται «εντός των πλαισίων που περιμέναμε να έχουμε μέσα στο καλοκαίρι», αναγνώρισε ότι «υπάρχει θέμα όσον αφορά στις εισαγωγές».

«Έχουμε αρκετά μεγάλο αριθμό εισαγωγών» δήλωσε ο Γκ. Μαγιορκίνης προσθέτοντας ότι ενδεχομένως αυτό να είναι και πρόβλημα της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας. «Υπάρχει ένα θέμα σχεδιασμού το οποίο θα μπορούσε να βελτιωθεί σε βάθος χρόνου», δήλωσε χαρακτηριστικά.

Ads

Αναφορικά με την κορύφωση του τωρινού κύματος της πανδημίας, ο κ. Μαγιορκίνης δήλωσε ότι έχουμε περάσει την κορύφωση της μεταδοτικότητας και ότι αυτή ήδη βρίσκεται σε πτώση. Ακόμη, πρόσθεσε ότι αναμένεται και η κορύφωση των κρουσμάτων τις επόμενες ημέρες.

«Θα δούμε κάποια κρούσματα ακόμα αλλά θα δούμε πτώση» δήλωσε ο επίκουρος καθηγητής σημειώνοντας ότι «δεν μας ανησυχεί, γιατί αυτό που κοιτάμε είναι πόσοι μπαίνουν στην εντατική. Αυτό είναι το πιο σημαντικό στοιχείο. Δεν βλέπουμε κάποια δραματική αύξηση».

Σε σχέση με τα περιστατικά long covid, ο κ. Μαγιορκίνης δήλωσε ότι τα εμβόλια δείχνουν ότι τα μειώνουν ενώ πρόσθεσε ότι και η παραλλαγή Ο δίνει μικρότερο ποσοστό long covid περιπτώσεων.