«Η ανάπτυξη επέστρεψε στην Ελλάδα. Στις 20 Αυγούστου θα είναι το τέλος του τρίτου και τελευταίου προγράμματος για την Ελλάδα», τόνισε ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, κατά τη διάρκεια της κοινής συνέντευξης Τύπου με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα.

Ads

Διαβάστε επίσης: Γιούνκερ στη Βουλή: Πρέπει οι δύο αξιωματικοί που κρατούνται στην Τουρκία να απελευθερωθούν [Βίντεο]

Ο Ζαν Γιούνκερ έστειλε το μήνυμα ότι τα κράτη πρέπει να σεβαστούν τις υποχρεώσεις τους για τη μείωση του χρέους, ενώ υπογράμμισε ότι οι επιδόσεις της Ελλάδας είναι εξαιρετικές. «H έξοδος θα είναι σαφής. Καμία προληπτική γραμμή», συμπλήρωσε.

«Θα πρέπει να ολοκληρώσουμε σύντομα την τελευταία αξιολόγηση του προγράμματος και να επικεντρώσουμε την προσοχή μας στο θέμα της μείωσης του χρέους», είπε επιπλέον ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, ενώ εξέφρασε την απόλυτη ικανοποίησή του «για τον τρόπο με τον οποίο η Ελλάδα προχωρά και τηρεί τις δεσμεύσεις που έχει αναλάβει». 

Ads

«Οι επιδόσεις της Ελλάδας είναι εξαιρετικές. Εξαιρετικές ήταν και οι θυσίες των Ελλήνων και τα πρώτα αποτελέσματα τα έχουμε μπροστά μας. Πριν από το τέλος του καλοκαιριού, η Ελλάδα θα γίνει μια χώρα τόσο κανονική όσο και οι υπόλοιπες χώρες της Ευρωζώνης».

Ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ αναφέρθηκε και στο Ευρωπαϊκό Ταμείο Επενδύσεων λέγοντας ότι η Ελλάδα έχει το μεγαλύτερο ποσοστό απορρόφησης πόρων και από αυτό το ταμείο και από τα διαρθρωτικά ταμεία. «Είμαι απόλυτα ικανοποιημένος με το επενδυτικό πρόγραμμα – το οποίο φέρει και το όνομά μου – και το οποίο βρίσκει μεγάλη υποστήριξη στην Ελλάδα», είπε χαρακτηριστικά. «Η Ελλάδα μπόρεσε να επωφεληθεί με τον καλύτερο δυνατό τρόπο από τα χρήματα αυτά» υπογράμμισε. 

Τσίπρας: Διαβατήριο για καθαρή έξοδο από το πρόγραμμα η υπεραπόδοση της οικονομίας

«Να καλωσορίσω τον καλό φίλο της Ελλάδας, όπως αποδείχτηκε σε δύσκολες στιγμές», είπε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας ξεκινώντας τις κοινές δηλώσεις μετά την κατ’ ιδίαν συνάντηση με τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν Κλοντ Γιούνκερ.

«Αυτή η επίσκεψη είναι η τελευταία επίσημη επίσκεψη στη μνημονιακή Ελλάδα» συμπλήρωσε ο Αλέξης Τσίπρας. «Θα επιστρέψουμε στην κανονικότητα, η Ελλάδα θα ολοκληρώσει το πρόγραμμα και θα ξαναγίνει μια κανονική χώρα της ευρωζώνης», υπογράμμισε μεταξύ άλλων ο πρωθυπουργός.

Ο πρωθυπουργός μίλησε για καθαρή έξοδο της χώρας από τα μνημόνια και για την καθοριστική ρύθμιση σχετικά με το ελληνικό χρέος. «Το διαβατήριο γι’ αυτό που ονομάζουμε καθαρή έξοδο από το πρόγραμμα είναι η υπεραπόδοση της ελληνικής οικονομίας» πρόσθεσε.

Σχολιάζοντας πάνω στην υπεραπόδοση της ελληνικής οικονομίας, πρόσθεσε πως πλέον η χώρα δεν χρειάζεται μέτρα λιτότητας αλλά μέτρα για την ανάπτυξη. «Αποκατάσταση της κανονικότητας σημαίνει ανάκτηση της κυριαρχίας μας στην ευρωζώνη αλλά δεν σημαίνει ότι γυρίζουμε στο παρελθόν», τόνισε ο πρωθυπουργός.

Τόνισε επίσης πως πρέπει να υπάρξει εμβάθυνση στις μεταρρυθμίσεις και πως η χώρα χρειάζεται πορεία προς τη βιώσιμη ανάπτυξη. Μάλιστα ο πρωθυπουργός, αναφορικά με την ανάπτυξη, υπογράμμισε πως θα πρέπει να αφορά και το ανθρώπινο δυναμικό.

«Χρειαζόμαστε ο προϋπολογισμός της ευρωζώνης,να έχει επίκεντρο την καταπολέμηση της ανεργίας. Χρειαζόμαστε ένα Ευρωπαϊκό Νομισματικό Ταμείο, δανειστή έσχατης καταφυγής για τα κράτη-μέλη της ευρωζώνης – θεσμός που θα στηρίζει το σύστημα εγγύησης καταθέσεων υπό κοινοβουλευτικό και δημοκρατικό έλεγχο» τόνισε, μεταξύ άλλων ο Αλέξης Τσίπρας. 

Ο πρωθυπουργός εξήγησε πως κατά τη διάρκεια των συνομιλιών με τον Ζαν Κλοντ Γιούνκερ συζητήθηκαν και οι περιφερειακές εξελίξεις. «Η ΕΕ έχει μέλλον μόνο αν αναβαθμίσει τον διεθνή και περιφερειακό της ρόλο, ως δύναμη ειρήνης, σταθερότητας και ασφάλειας, που προασπίζει το διεθνές και το ευρωπαϊκό δίκαιο. Η Ελλάδα έχει κεντρικό ρόλο σε αυτήν την προσπάθεια, διότι αυτή είναι η ιστορική επιλογή του ελληνικού λαού» υπογράμμισε ο Α. Τσίπρας.

«Στην Ελλάδα γνωρίζουμε πολύ καλά ότι πετύχαμε μαζί», είπε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας απευθυνόμενος στον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, υπενθυμίζοντας πως ο κ. Γιούνκερ είχε δηλώσει πως «στην Ευρώπη ή θα πετύχουμε μαζί ή θα αποτύχουμε μαζί». «Ο ελληνικός λαός, όλοι, γνωρίζουμε πως πετύχαμε μαζί και αυτό οφείλεται σε εσένα», ανέφερε ο Έλληνες πρωθυπουργός. 

«Έχουμε κάνει αλλαγές στη χώρα»

Η εξαιρετική συνεργασία ανάμεσα στον Έλληνα πρωθυπουργό και τον Πρόεδρο της Κομισιόν αποτυπώθηκε και νωρίτερα, κατά την είσοδο του Ζ. Γιούνκερ στο Μέγαρο Μαξίμου. Ο Ζαν Γιούνκερ παρατήρησε ότι έχουν γίνει αλλαγές στη διακόσμηση στο Μέγαρο Μαξίμου, με τον Αλέξη Τσίπρα να ανταπαντά: «Δεν είναι οι μόνες αλλαγές που έχουμε κάνει στη χώρα». Επιπλέον, ο Αλέξης Τσίπρας πρόσθεσε ότι οι δημοσιογράφοι αναμένουν δηλώσεις, αλλά προτιμά να γίνουν μετά την κατ’ ιδίαν συνάντηση.

«Υπάρχουν τόσα πράγματα που έχουμε να πούμε και όλοι γνωρίζουν ότι η συνεργασία μας είναι πάντα εξαιρετική», είπε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός στον Πρόεδρο της Κομισιόν. Στο πλαίσιο αυτό, τέθηκαν επί τάπητος η πορεία των τελικών διαπραγματεύσεων για την τέταρτη αξιολόγηση που θα «κλείσει» και το πρόγραμμα, η ανάγκη υλοποίησης των δεσμεύσεων των εταίρων για τη βιωσιμότητα του χρέους στη βάση της απόφασης του Eurogroup του Ιουλίου του 2017, καθώς και η μεταμνημονιακή εποπτεία της Ελλάδας, η οποία θα βασίζεται σε καθεστώς αντίστοιχο με αυτά στα οποία υπήχθησαν όλα τα κράτη – μέλη της ΕΕ που εξήλθαν από αντίστοιχα προγράμματα δημοσιονομικής προσαρμογής.

Ιδιαίτερα σημαντική θέση στην ατζέντα των σημερινών συνομιλιών είχαν, όπως προαναφέρθηκε, οι πρωτοβουλίες για τη μεταρρύθμιση της Ευρωζώνης, καθώς οι θέσεις της Κομισιόν βρίσκονται πολύ κοντά στις αντίστοιχες ελληνικές θέσεις που έχει επανειλημμένα παρουσιάσει ο Αλέξης Τσίπρας, για εκδημοκρατισμό της Ευρωζώνης, μέσα από ενεργότερο ρόλο του Ευρωκοινοβουλίου στον έλεγχο των αποφάσεων, τερματισμό της λιτότητας και στροφή σε πρωτοβουλίες με αναπτυξιακό και κοινωνικό πρόσημο με έμφαση στην καταπολέμηση της ανεργίας. Πέραν της οικονομίας, στη συζήτηση Τσίπρα-Γιούνκερ συζητήθηκαν και ζητήματα των περιφερειακών εξελίξεων (Τουρκία και Δυτικά Βαλκάνια), των ευρωτουρκικών σχέσεων καθώς και του προσφυγικού.

Γιούνκερ: Θεωρώ την Ελλάδα δεύτερη πατρίδα μου – Παυλόπουλος: Αναγνωρίζουμε τη συμβολή σας

Νωρίτερα, ο επικεφαλής της Κομισιόν είχε συνάντηση με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Προκόπη Παυλόπουλο. Ο Πρ. Παυλόπουλος εξήρε την καθοριστικής σημασίας συμβολή του Ζ. Γιούνκερ στην παραμονή της Ελλάδας στην Ευρωπαϊκή Ένωση και στον σκληρό πυρήνα της, στην Ευρωζώνη, και μάλιστα μέσα σε μια εξαιρετικά κρίσιμη συγκυρία, όπως είπε. Και τον διαβεβαίωσε ότι η πλειοψηφία του ελληνικού λαού, η οποία υπερασπίζεται την ευρωπαϊκή πορεία της Ελλάδας, αναγνωρίζει ανεπιφυλάκτως την συμβολή του. Από την πλευρά του, ο Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής  Ζαν Κλόντ Γιούνκερ, αφού επισήμανε ότι θεωρεί την Ελλάδα δεύτερη πατρίδα του, σημείωσε ότι ακόμα και τις πιο δύσκολες στιγμές για την Ελλάδα, εκείνος παρέμεινε πιστός στον ελληνικό λαό.