Με τη συνάντηση με το πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ ξεκίνησε η τριήμερη επίσκεψη του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα στις Βρυξέλλες, όπου πραγματοποιεί σειρά επαφών ενόψει της Συνόδου Κορυφής. Στο επίκενρο της συνάντησης βρέθηκε πέραν από το προσφυγικό και η πορεία της αξιολόγησης του ελληνικού προγράμματος.

Ads

Υποδεχόμενος στην έδρα της Κομισιόν τον Έλληνα πρωθυπουργό, ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ του εξέφρασε την ικανοποίησή του για την καλή δουλειά που κάνει η Ελλάδα, αναφορικά με την αντιμετώπιση της προσφυγικής κρίσης.

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, οι δύο πλευρές συμφώνησαν ότι η διαχείριση του προσφυγικού απαιτεί  συνολική και συντονισμένη συνεργασία των χωρών μελών της Ε.Ε., καθώς επίσης και ότι είναι αναγκαίο να αποφευχθούν μονομερείς ενέργειες.

Επισημάνθηκε επίσης, ο κομβικός ρόλος που έχει η στενή συνεργασία της Ευρωπαϊκής Ένωσης με την Τουρκία, στην αποτελεσματική αλλά και ανθρωπιστική διαχείριση των προσφυγικών ροών.        

Ads

Οι δύο πολιτικοί συζήτησαν επίσης το ότι πρέπει να ενισχυθεί τον επόμενο χρόνο η βοήθεια που δέχεται η Ελλάδα από την Ευρωπαϊκή Ένωση, για τις ανάγκες της διάσωσης, φιλοξενίας και καταγραφής των προσφύγων.

Σε ό,τι αφορά το ζήτημα του ελληνικού προγράμματος, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, συμφωνήθηκε ότι η πρώτη αξιολόγηση θα πρέπει να ολοκληρωθεί το συντομότερο δυνατόν.

Διχασμένη η Ευρώπη στη σύνοδο για το προσφυγικό

Δυο νεόδμητα στρατόπεδα και μια κατά συνθήκη νέα συμμαχία αναμετρώνται στις Βρυξέλλες υπό το βάρος του προσφυγικού και επαναπροσδιορίζουν από αύριο το μέλλον – κι ίσως και τον χάρτη – της Ευρώπης.

Μέρκελ και Τσίπρας βρίσκονται, ανοιχτά πια, στην ίδια πλευρά, κόντρα στην απειλή των κλειστών ευρωπαϊκών συνόρων και θα επιχειρήσουν στην αυριανή σύνοδο κορυφής να ακυρώσουν το «δόγμα των φραχτών» και την ντε φάκτο διάλυση της Σένγκεν που επιδιώκουν οι 4 της σκληρής ομάδας του Visegrad – Ουγγαρία, Τσεχία, Πολωνία και Σλοβακία.

Αιχμή αυτής της επιχείρησης θα αποτελέσει και πάλι η προσέγγιση και η πίεση προς την Τουρκία να «αφοπλίσει» τους δουλεμπόρους και να συγκρατήσει τα προσφυγικά κύματα πριν από τα ευρωπαϊκά σύνορα του Αιγαίου.