«Η Ελλάδα είναι μεγάλο έθνος, στο οποίο οι Ευρωπαίοι χρωστάμε πολλά. Η Ελλάδα αποτελεί έναν από τους πυλώνες της σταθερότητας στα Βαλκάνια» τόνισε ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, κατά τη διάρκεια της ομιλίας του σε ειδική συνεδρίαση της Βουλής.

Ads

Νωρίτερα ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής συναντήθηκε με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Προκόπη Παυλόπουλο, στον οποίο επισήμανε ότι θεωρεί την Ελλάδα δεύτερη πατρίδα του και σημείωσε ότι ακόμα και τις πιο δύσκολες στιγμές για την Ελλάδα, εκείνος παρέμεινε πιστός στον ελληνικό λαό. Κατόπιν ο Ζ. Γιούνκερ είχε κατ’ ιδίαν συνάντηση με τον πρωθυπουργό Α. Τσίπρα και παραχώρησαν κοινή συνέντευξη Τύπου. «Η ανάπτυξη επέστρεψε στην Ελλάδα. Στις 20 Αυγούστου θα είναι το τέλος του τρίτου και τελευταίου προγράμματος για την Ελλάδα», τόνισε ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και υπογράμμισε ότι «Θα πρέπει να επικεντρώσουμε την προσοχή μας στο θέμα της μείωσης του χρέους».

Η ομιλία Γιούνκερ στην ελληνική Βουλή 

Στην ομιλία που πραγματοποίησε στην ειδική συνεδρίαση της Βουλής των Ελλήνων, ο Ζ. Γιούνκερ επισήμανε ότι «δεν μπορούμε να αφήσουμε μόνη της την Ελλάδα στη διαχείριση του μεταναστευτικού» και επισήμανε: «Πρέπει οι δύο Έλληνες αξιωματικοί που κρατούνται στην Τουρκία να απελευθερωθούν».

Ads

«Η Ελλάδα είναι πρώτη στην αξιοποίηση του προγράμματος Γιούνκερ», ανέφερε ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και πρόσθεσε: «Τον ερχόμενο Αύγουστο ξεκινάει μία νέα εποχή για την Ελλάδα».

«Θέλω να χαιρετίσω το κουράγιο και τη θέληση του ελληνικού λαού. Συγκινούμαι που έχω το προνόμιο να είμαι ο πρώτος πρόεδρος της Κομισιόν που μιλάει στους εκπροσώπους ενός λαού που αγαπώ» τόνισε ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ.

«Πλέον, η Ελλάδα σηκώνει κεφάλι και γυρίζει σελίδα. Ανοίγει, πλέον, νέο κεφάλαιο στην ιστορία της Ελλάδας. Κρίσιμο σημείο για την Ελλάδα και την Ευρώπη. Η Ευρώπη χωρίς την Ελλάδα είναι οικοδόμημα ατελές. Αλλά και η Ελλάδα χωρίς την Ευρώπη θα ήταν μία οποιαδήποτε χώρα, ενώ στην πραγματικότητα δεν είναι μία οποιαδήποτε χώρα» επισήμανε.

«Η Ελλάδα είναι μεγάλο έθνος, όλοι εμείς οι Ευρωπαίοι οφείλουμε πολλά. Εδώ γεννήθηκε η Δημοκρατία. Για μένα η Ελλάδα δεν είναι μόνο οι φιλόσοφοι, είναι και ο Μίκης Θεοδωράκης και η Μελίνα Μερκούρη. Είναι, επίσης, για μένα όλοι όσοι είπαν «όχι» στο καθεστώς των συνταγματαρχών. Αυτή είναι η πραγματική διανοητική ελευθερία», σημείωσε και πρόσθεσε «Οι Έλληνες έδειξαν σε όλον τον κόσμο ότι θέλουν να δημιουργούν ιστορία. Αρνήθηκαν να σκύψουν το κεφάλι και έγιναν αρχιτέκτονες και όχι σκλάβοι της Ιστορίας. Πάντα έμεινα πιστός φίλος της Ελλάδας και όταν στην Ευρώπη υπήρχαν λαϊκιστές και δημαγωγοί που ήθελαν να βγει η χώρα από την Ευρωζώνη. Πάντοτε μιλούσα ανοιχτά και με ειλικρίνεια στους Έλληνες σεβόμενος την αξιοπρέπεια τους».

«Είμαστε πολύ ευτυχείς που υποδεχόμαστε τον πρόεδρο της Επιτροπής τον Ζαν Κλοντ Γιούνκερ στο ελληνικό Κοινοβούλιο. Η χώρα μας σε τρία χρόνια θα γιορτάσει τα 200 χρόνια της εθνικής ανεξαρτησίας και το Κοινοβούλιο είναι από τα αρχαιότερα της Ευρώπης. Έχει ζήσει ευτυχείς και δραματικές στιγμές. Είμαστε πολύ ευτυχείς που σήμερα είναι μαζί μας και θα είναι ο πρώτος αξιωματούχος της ΕΕ που θα απευθύνει ομιλία στο ελληνικό Κοινοβούλιο», ανέφερε ο πρόεδρος της Βουλής, Νίκος Βούτσης.

«Ευχαριστώ πολύ για την υποδοχή. Είμαι πολύ ευτυχισμένος, πρώτον που βρίσκομαι στην Ελλάδα, δεύτερον που βρίσκομαι στην Αθήνα και τρίτον που βρίσκομαι στο Κοινοβούλιο ή μάλλον θα έπρεπε να το πω αντίστροφα: Πρώτον που βρίσκομαι στο Κοινοβούλιο, δεύτερον που βρίσκομαι στην Αθήνα και τρίτον που βρίσκομαι στην Ελλάδα», ανέφερε ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Ο πρόεδρος της Βουλής δώρισε στον Ζ. Γιούνκερ μεταξοτυπία του Νίκου Εγγονόπουλου με την «Αρπαγή της Ευρώπης» και τον Επιτάφιο Λόγο του Περικλή στη γαλλική γλώσσα.