Συνεργασία για την παράταση του ελληνικού προγράμματος, με τον πρόεδρο του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ, δήλωσε πως έχει ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ. Ο πρόεδρος της Κομισιόν σημείωσε ότι  βάση για οποιαδήποτε συμφωνία πρέπει να είναι η τήρηση των οικονομικών δεσμεύσεων της Ελλάδας, διασαφηνίζοντας ότι μέχρι τη λήξη της παράτασης θα μπορέσει να συζητηθεί με την ελληνική κυβέρνηση ένα νέο πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων και ανάπτυξης.

Ads

Με την ελληνική κυβέρνηση να αποστέλλει σήμερα αίτημα παράτασης της δανειακής συμφωνίας, απορρίπτοντας ωστόσο παράταση του Μνημονίου, ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ προχωράει σε μία κίνηση εκτόνωσης της «σύγκρουσης» θέσεων που έχει προκύψει μεταξύ Ελλάδας κι εταίρων. Το κάνει μάλιστα διπλωματικά, χρησιμοποιώντας σε μία  πρόταση και τους τρεις επίμαχους διαπραγματευτικούς όρους: «παράταση», «υπάρχον πρόγραμμα» αλλά και «γέφυρα». «Εργάζομαι από κοινού με τον πρόεδρο του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ, προκειμένου να πετύχουμε μια παράταση του υπάρχοντος προγράμματος, για να γεφυρώσουμε τον χρόνο ως το καλοκαίρι», είναι η ακριβής δήλωση Γιούνκερ.

«Δεν χρειάζεται καν να το πούμε, πως όλες οι οικονομικές δεσμεύσεις προς τους Ευρωπαίους και διεθνείς εταίρους θα πρέπει να γίνουν σεβαστές. Αυτό πρέπει να είναι η ρίζα όλων σε μια νέα συμφωνία», τονίζει ο Γιούνκερ, μιλώντας στο περιοδικό WirtschaftsWoche. Καταλήγοντας υπογραμμίζει επίσης ότι στο διάστημα της εξάμηνης παράτασης, «θα πρέπει να μπορούμε να συμφωνήσουμε με τη νέα κυβέρνηση για ένα νέο πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων και ανάπτυξης».

Ντομπρόφσκις: Ισχυρή βούληση είναι η εξεύρεση λύσης προς όφελος όλων

Ads

Ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν για το ευρώ και τον κοινωνικό Διάλογο, Βάλντις Ντομπρόφσκις, δήλωσε πως ισχυρή βούληση από πλευράς της ΕΕ είναι η εξεύρεση μιας λύσης προς όφελος όλων. Μιλώντας σε συνέντευξη Τύπου, μετά το τέλος του Ecofin, δήλωσε πως όλες οι πλευρές συνεργάζονται μόνο σε ένα σενάριο το οποίο είναι «η επέκταση του ισχύοντος προγράμματος κι έπειτα η διάθεση κάποιας ευελιξίας στο ισχύον πλαίσιο». Όπως είπε δεν τίθεται θέμα τελεσιγράφου. «Το θέμα της Ελλάδας συζητήθηκε εποικοδομητικά χθες στο Eurogroup και όλοι πιστεύουμε πως το καλύτερο σενάριο για την Ελλάδα και για την Ευρώπη είναι η επέκταση του ισχύοντος προγράμματος», σημειώνοντας πως «υπάρχει διάθεση να αξιολογηθούν ορισμένες ανησυχίες από ελληνικής πλευράς, ούτως ώστε να βρούμε τρόπο να υπάρξει κάποια ευελιξία στο ισχύον πρόγραμμα».

Ο Βάλντις Ντομπρόφσκις δήλωσε πως οι δύσκολες μεταρρυθμίσεις στην Ελλάδα απέφεραν καρπούς τον περασμένο χρόνο, υπογραμμίζοντας πως «είναι πολύ σημαντικό η χώρα να συνεχίζει να κτίζει πάνω σε αυτό το επίτευγμα» και πως «οποιαδήποτε κίνηση που θα παρέκκλινε από αυτήν τη γραμμή θα είχε αρνητική επίδραση». Στη συνέχεια τόνισε πως η Ευρωπαϊκή Ένωση θέλει να δει την Ελλάδα να ανακάμπτει οικονομικά. «Υπάρχει ισχυρή πολιτική βούληση να βρεθεί λύση προς όφελος όλων, εφόσον γίνεται στο ισχύον πλαίσιο και όλοι εμμείνουν στις δεσμεύσεις τους» πρόσθεσε.