Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, προσπάθησε την Τρίτη από τις Βρυξέλλες να ανασκευάσει τη δήλωσή του περί «ακραίων δυνάμεων» στην Ελλάδα, μετά και την ερώτηση που του απεύθυνε ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Δημήτρης Παπαδημούλης, τονίζοντάς του: «Αν είχατε κάνει, παραμονές εκλογών, ανάλογη δήλωση για τη Γερμανία ή για το Ηνωμένο βασίλειο, θα είχατε παραιτηθεί σε 24 ώρες».

Ads

«Δεν ξέρω ελληνικά και δεν ξέρω τι έγραψαν οι ελληνικές εφημερίδες, αλλά όταν μίλησα για άκρα εννοούσα την άκρα Δεξιά, δεν μου πέρασε από το μυαλό ότι θα μπορούσατε εσείς να είστε εξτρεμιστές και δεν κατανοώ γιατί η ελληνική Αριστερά υπερασπίζεται την άκρα Δεξιά, την οποία εγώ μισώ», δήλωσε ο πρόεδρος της Κομισιόν.

Σημειώνεται πως ο Γιούνκερ είχε απευθύνει προειδοποίηση να μην εκλεγούν «ακραίες δυνάμεις» στην Ελλάδα, τονίζοντας παράλληλα πως θα προτιμούσε να δει «οικεία πρόσωπα στην εξουσία».

Διάβημα Τσίπρα προς τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου

Ads

Την ίδια στιγμή, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ προέβη σε διάβημα προς τον επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Μάρτιν Σουλτς, με αφορμή την παρέμβαση Γιούνκερ.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Αλέξης Τσίπρας ζήτησε τη θεσμική ουδετερότητα των ευρωπαϊκών οργάνων κατά τη διάρκεια της ημίωρης επικοινωνίας που είχε με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Η παρέμβαση του Δημήτρη Παπαδημούλη

Ο Αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και Ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Δημήτρης Παπαδημούλης, μιλώντας σήμερα στην Ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου και απευθυνόμενος στον Πρόεδρο της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, είχε πει νωρίτερα τα εξής:

«Κύριε Γιούνκερ, είναι στο πρόγραμμα της Κομισιόν οι ωμές επεμβάσεις στις εσωτερικές πολιτικές υποθέσεις των κρατών μελών; Πριν λίγες ημέρες, μιλώντας για την Ελλάδα, υποδείξατε στους Έλληνες να ψηφίσουν τα δικά σας “οικεία πρόσωπα” και “να μην κάνουν λάθος”. Με συγχωρείτε, αλλά αυτό δεν είναι δική σας δουλειά!

Θα τολμούσατε να κάνετε, παραμονές εκλογών, ανάλογη δήλωση για τη Γερμανία ή για το Ηνωμένο βασίλειο; Δεν θα μπορούσατε να σταθείτε ως Πρόεδρος της Κομισιόν ούτε 24 ώρες μετά από αυτό. Πότε αποφάσισε κάτι τέτοιο η Κομισιόν; Με βάση ποια άρθρα και ποιων συνθηκών;

Το κόμμα μου, ο ΣΥΡΙΖΑ, αγωνίζεται για λύσεις μέσα στην Ευρωζώνη, με ανάπτυξη, δικαιοσύνη, με βιώσιμο χρέος, με ισχυρό κοινωνικό κράτος και κράτος Δικαίου. Ακραία δεν είναι η πολιτική μας, αλλά η πολιτική της τρόικα που εσείς υποστηρίζετε και η οποία φέρνει ανεργία, ύφεση, ανισότητες, υπονόμευση της συνοχής, και αποπληθωρισμό. Μας υποσχεθήκατε αλλαγές ξεκινώντας, αλλά ολοένα και περισσότερο μοιάζετε με δίδυμο αδελφό του κύριου Μπαρόζο».