Την πρόοδο της ελληνικής οικονομίας αναγνώρισε ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, σε συνάντηση που είχε σήμερα με τον Έλληνα πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα, σημειώνοντας ότι οφείλει φόρο τιμής στον ελληνικό λαό για τις θυσίες που κάνει. «Βρισκόμαστε πολύ κοντά στην ανάκαμψη, πλέον είμαστε αποφασισμένοι να ανακάμψουμε, αυτό είναι το μήνυμα», είπε από την πλευρά του ο Αλέξης Τσίπρας. 

Ads

Η συνάντηση έγινε στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης, λίγη ώρα πριν την τελετή αναγόρευσης του προέδρου της Κομισιόν σε επίτιμο διδάκτορα της Νομικής Σχολής του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου. 

«Η επίσκεψή σας λαμβάνει χώρα σε μια σημαντική στιγμή για την Ελλάδα. Σας ευχαριστώ πολύ για την ανακοίνωσή σας χθες ότι κινήθηκε η διαδικασία τερματισμού της διαδικασίας υπερβολικού ελλείμματος για την Ελλάδα, πολύ σημαντικό μήνυμα», τόνισε ο Έλληνας πρωθυπουργός.

«Οφείλω να σας υπενθυμίσω ότι η διαδικασία αυτή κινήθηκε το 2009 όταν το ελληνικό έλλειμμα ήταν στα 15,1% του ΑΕΠ. Τώρα βρίσκεται στο 1,2% ενώ οι προβλέψεις για το 2018 είναι πολύ αισιόδοξες και αυτό οφείλεται στις τεράστιες προσπάθειες που έχει καταβάλει ο ελληνικός λαός, στις θυσίες του ελληνικού λαού. Είναι μοναδική συγκυρία για την Ελλάδα. Βρισκόμαστε πολύ κοντά στην ανάκαμψη πλέον, είμαστε αποφασισμένοι να ανακάμψουμε. Αυτό είναι το μήνυμα», σημείωσε. 

«Όταν πρωτοσυναντηθήκαμε στα τέλη του 2015 το έλλειμμα κινούνταν σε επίπεδα του 5,1%. Έχει ακολουθήσει πτωτική πορεία. Πλέον η χώρα βρίσκεται σε πολύ καλή κατάσταση και αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο αποφασίσαμε χθες την παύση αυτής της διαδικασίας υπερβολικού ελλείμματος», επισήμανε ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ.

Ads

«Το είχαμε υποσχεθεί, άλλωστε, και έφτασε η στιγμή να εκπληρώσουμε την υπόσχεση μας. Οφείλω ένα φόρο τιμής στον ελληνικό λαό, στα φτωχότερα μέρη της κοινωνίας που έχουν υποφέρει πολύ περισσότερο από τους λοιπούς. Ο μέσος πολίτης έχει καταβάλει τεράστιες προσπάθειες και οφείλω να το αναγνωρίσω αυτό στον ελληνικό πληθυσμό». 

«Κύριε πρόεδρε, καλώς ήρθατε στο σπίτι σας!»

Ο πρύτανης του ΑΠΘ, καθηγητής Περικλής Μήτκας, προσφωνώντας τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, στην τελετή αναγόρευσής του σε επίτιμο διδάκτορα της Νομικής Σχολής του Πανεπιστημίου, ανέφερε: «το ΑΠΘ πιστό στη δημοκρατική του παράδοση και τον ευρωπαϊκό του προσανατολισμό, τιμά σήμερα έναν εξέχοντα Ευρωπαίο φιλέλληνα». 

«Σήμερα, η Νομική Σχολή, και μαζί της ολόκληρο το Αριστοτέλειο, σας τιμούν για όσα κάνατε και συνεχίζετε να κάνετε για το κοινό μας σπίτι, την Ευρώπη. Σας τιμούν για όσα κάνατε και θέλουμε να πιστεύουμε πως θα συνεχίσετε να κάνετε για την πατρίδα μας την Ελλάδα», είπε Περικλής Μήτκας. 

«Στο πρόσωπό σας σήμερα, το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο τιμά και την Ευρώπη. Στα 37 χρόνια που η χώρα μας συμμετέχει στην Ευρωπαϊκή Ένωση, η Ανώτατη Εκπαίδευση στην Ελλάδα αλλά και το Πανεπιστήμιό μας, έχουν ενσωματωθεί πλήρως στο ευρωπαϊκό εκπαιδευτικό γίγνεσθαι. Περισσότερο από καθετί ελληνικό, τα Πανεπιστήμιά μας είναι αυτά που βιώνουν την Ευρώπη, που συμπορεύονται με την Ευρώπη, που επηρεάζονται και επωφελούνται περισσότερο από την Ευρώπη, που θέλουμε να πιστεύουμε ότι συμβάλλουν στην ιδέα της Ευρώπης», πρόσθεσε και τόνισε ότι «το Ελληνικό Πανεπιστήμιο δεν μπορεί να αντιληφθεί την ύπαρξή του και το μέλλον του εκτός του Ενιαίου Ευρωπαϊκού Χώρου της Ανώτατης Εκπαίδευσης και της Έρευνας». 

image

«Σας τιμούμε σήμερα διότι αναγνωρίζουμε στο πρόσωπό σας τον ηγέτη που ενσαρκώνει τις ιδέες και τις αξίες της σύγχρονης Ενωμένης Ευρώπης, τις οποίες μοιραζόμαστε μαζί σας όλοι εμείς οι Έλληνες Ευρωπαίοι πολίτες», είπε από την πλευρά της η αναπληρώτρια Πρύτανης Προγραμματισμού και Ανάπτυξης του ΑΠΘ, καθηγήτρια της Νομικής Σχολής, Δέσποινα Κλαβανίδου. 

Ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ από την πλευρά του στην ομιλία του με θέμα «Ελλάδα και Ευρώπη: Ένα ταξίδι ανθρωπισμού», αμέσως μετά την αναγόρευσή του σε επίτιμο διδάκτορα της Νομικής Σχολής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, ανέφερε: 

«Η Ελλάδα είναι μικρή χώρα, αλλά μεγάλο Έθνος και εγώ ερωτεύτηκα αυτό το Έθνος και σε όλη μου τη σταδιοδρομία προσπάθησα πάντα να σεβαστώ την αξιοπρέπεια του ελληνικού λαού, γιατί δεν τη σέβονται όλοι οι Ευρωπαίοι».

Αποδεχόμενος τον τίτλο του επίτιμου διδάκτορα της Νομικής Σχολής του ΑΠΘ σχολίασε με χιούμορ όσα νωρίτερα ανέφεραν στις προσφωνήσεις του οι αρχές του ΑΠΘ: «Ακούγοντάς σας δεν ήξερα πριν περιγράψετε τη ζωή μου ότι είχα τόσο πλούσια ζωή και βιογραφία. Ήταν λίγο σαν νεκρολογία, δεν αναφέρατε λάθη και σφάλματα που αποτελούν τμήμα της ζωής μου».

Σημείωσε δε πως η αναγόρευσή «είναι η μεγαλύτερη μέρα στη κάθε άλλο παρά ένδοξη νομική μου σταδιοδρομία», η οποία, όπως εξήγησε, «έληξε λίγο πολύ όταν μπήκα στο δικηγορικό σώμα και δεν άσκησα τη δικηγορία καθώς στα 26-27 διορίστηκα υφυπουργός». 

Διαβάστε επίσης: Ένταση στη Θεσσαλονίκη στην πορεία κατά του Γιούνκερ [ΒΙΝΤΕΟ]