Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ υπογράμμισε την Τετάρτη ότι ο Αλέξης Τσίπρας θα πρέπει να εξηγήσει στους Έλληνες πως δεν είναι δυνατό να υλοποιήσει κάποιες από τις δεσμεύσεις που είχε δώσει κατά την προεκλογική του εκστρατεία.

Ads

Σε συνέντευξη που παραχώρησε στην ισπανική εφημερίδα «El Pais», ο επικεφαλής της Κομισιόν δήλωσε χαρακτηριστικά: «Ο Αλέξης Τσίπρας έκανε ένα θεμελιώδες βήμα: αρχίζει να αναλαμβάνει τις ευθύνες του. Όμως έχει ένα πρόβλημα, πρέπει να εξηγήσει πως ορισμένες από τις υποσχέσεις με τις οποίες κέρδισε τις εκλογές δεν θα τηρηθούν. Οι εκλογές δεν αλλάζουν τις συμφωνίες».

Ο ίδιος σημείωσε πως οι εθνικές εκλογές μιας χώρας δεν είναι δυνατόν να αλλάξουν τις συμφωνίες που έχουν γίνει με τους εταίρους της. «Όσον αφορά την Ελλάδα και το πρόγραμμά του κ. Τσίπρα, υπάρχουν 19 κοινές γνώμες που μετρούν στην ευρωζώνη. Οι εκλογές δεν αλλάζουν τις συμφωνίες: είναι σαφές ότι μπορούμε να αντιμετωπίσουμε την ελληνική κρίση με άλλο τρόπο.
Μπορούμε να επιδείξουμε περισσότερη ευελιξία, αλλά η νίκη του Τσίπρα δεν δίνει το δικαίωμα να αλλάξουν όλα», ανέφερε – μεταξύ άλλων – ο Γιούνκερ.