«Είναι πολύ νωρίς να συζητήσουμε για τρίτο πακέτο βοήθειας για την Ελλάδα», σημείωσε ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ σε δηλώσεις του μετά από συνάντηση με τον που είχε με τη καγκελάριο της Γερμανίας, Άγκελα Μέρκελ, στην έδρα της Κομισιόν.

Ads

«Θα επικεντρωθούμε στην εφαρμογή αυτών που συμφωνήθηκαν στο Eurogroup» ανέφερε ο Γιούνκερ, προσθέτοντας πως είναι οι αναφορές σε νέο πρόγραμμα είναι εικασίες «που θα ήταν καλύτερο να αποφεύγονται». Ο πρόεδρος της Κομισιόν επισήμανε ότι τους επόμενους μήνες η Ελλάδα δεν θα πρέπει να λαμβάνει μονομερείς αποφάσεις και υπενθύμισε ότι η λήψη των όποιων κοινωνικών μέτρων θα πρέπει να συνοδεύεται από ισοδύναμα αντισταθμιστικά μέτρα.

Αντίστοιχες ήταν και οι δηλώσεις της καγκελαρίου της Γερμανίας. «Όλες οι προσπάθειες τώρα επικεντρώνονται στο να πετύχει το δεύτερο πρόγραμμα της Ελλάδας» με την εφαρμογή της συμφωνίας του Eurogroup και την ολοκλήρωση της αξιολόγησης, από την «τρόικα» όπως είπε. Ωστόσο, όπως σημείωσε η Άγκελα Μέρκελ, υπάρχει ακόμη πολλή δουλειά ως την επιτυχή ολοκλήρωση του ελληνικού προγράμματος.

Λαγκάρντ: Να δούμε στην πράξη πώς θα εφαρμοστεί στο σχέδιο μεταρρυθμίσεων

Ads

Aπό την πλευρά της, η επικεφαλής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου Κριστίν Λαγκάρντ, δήλωσε στο αμερικανικό δίκτυο MSNBC, ότι η Ελλάδα έχει κάνει μεγάλη πρόοδο τα τελευταία χρόνια και πρόσθεσε πως είναι κομβικής σημασίας να μη χαθεί αυτή η πρόοδος με τις μεταρρυθμίσεις που θα γίνουν. «Η επιτυχία του σχεδίου μεταρρυθμίσεων της Ελλάδας εξαρτάται από το πλαίσιο στο οποίο έχει τεθεί» και «από το πώς θα εφαρμοστεί».  «Χρειάζεται να δούμε στην πράξη το πώς θα εφαρμοστεί (το σχέδιο μεταρρυθμίσεων)» συμπλήρωσε.

Αναφερόμενη στη συμφωνία που επιτεύχθηκε στο Eurogroup, σημείωσε ότι η ελληνική κυβέρνηση έχει τέσσερις μήνες για την εφαρμογή της και για «να τοποθετήσουν μαζί» με τους εταίρους στην Ευρωζώνη τα συμφωνηθέντα όσον αφορά τη δημοσιονομική πολιτική που θα εφαρμοστεί και τις πρακτικές της ανάπτυξης. Επισήμανε ακόμη ότι η νέα εκλεγμένη κυβέρνηση στην Ελλάδα, όπως έχει αναφέρει, έχει θέσει «δυο βασικούς στόχους»: την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής και την πάταξη της διαφθοράς, «φέρνοντας περισσότερη ισότητα στην κοινωνία». Τόνισε ακόμη ότι θα πρέπει να προχωρήσουν οι μεταρρυθμίσεις στην οικονομία και να ενισχυθούν οι επενδύσεις.